Sjundeplats för Hälles Samrawit Mengsteab som sedan 2019 har placeringsraden 3-6-7. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-EM: Samrawit Mengsteab åtta sekunder från medalj

På terräng-EM utanför Turin nådde Hälles Samrawit Mengsteab den bästa blågula individuella placeringen då hon spurtade i mål som sjua – bara åtta sekunder från medalj. I lagtävlingen slutade hon tillsammans med Sarah Lahti och Sara Christiansson sexa. Bästa manliga löpare blev Emil Danielsson som 29:a. Norge tog precis som 2021 dubbla individuella guld tack vare Karoline Bjerkeli Grøvdal och Jakob Ingebrigtsen.

De 28:e europamästerskapen arrangerades i orten Venaria Reale utanför Turin i norra Italien i slottsparken La Mandria. Banan, som var teknisk och utslagsgivande, gick i stort sett uteslutande på gräs men löparna sprang också 50 meter genom en slottsbyggnad. La Mandria ligger väldigt vackert med de snöklädda alperna som fond.
Det var frost på gräset och bara en plusgrad när första juniorloppet sköts iväg kl 9.35. Sedan steg temperaturen några grader när seniorloppet genomfördes kl 13 och då var banan bitvis ordentligt lerig.

Grøvdal försvarade guldet
Kvinnliga loppet över 7,6 km blev en en duell mellan norska titelförsvararen Karoline Bjerkeli Grøvdal och tyska EM-vinnaren på 5000 m, Konstanze Kosterhalfen, som var ensamma längst fram andra halvan. Efter att ha passerat genom slottet för sista gången var Grøvdal starkast i utförslöpningen den sista knappa halvkilometern och vann med fyra sekunder på 26:25.

Tredje raka topp-7-placeringen för Samrawit
Samrawit Mengestab och Sarah Lahti hade sällskap första halvan och låg då kring 10:e-15:e plats. Därefter tappade Sarah placeringar men Samrawit avslutade starkt fram till en slutlig sjundeplats efter att ha pressat sig före två brittiskor på slutet.
Samrawit var faktiskt inte mer än åtta sekunder från bronset och har på de tre senaste mästerskapen sedan 2019 placeringsraden 3-6-7.

Sjätteplats i lagtävlingen
Sarah nådde målet som 19:e på 28:05 medan Sara Christiansson var tredje svenska som 45:a på 29:12 (30:e i fjol). Det innebar en sjätteplats i lagtävlingen på samma poäng – 71 – som Frankrike. För brons krävdes platssiffra 50 vilket helt klart hade varit möjligt om inte fjolårets individuella trea, Meraf Bahta, blivit förkyld. Då blev det brons i lagmomentet.
Vann gjorde Tyskland på 9 före Storbritannien 30 och Irland 50. Anastasia Denisova Thor blev 51:a på 29:32.

Seger nummer två för Jakob
Jakob Ingebrigtsen var ute efter andra raka titeln efter att i fjol ha debuterat i seniorklassen på bästa sätt och det höll hela vägen trots en tung och lerig bana vilket inte brukar passa honom så bra.
Tre man gjorde upp om medaljerna på de sista kilometerna – Jakob, belgaren Isaac Kimeli och britten Emile Cairess. När de sprang genom slottsbyggnaden för sista gången hade Jakob skapat 30 meters lucka som sedan ökade och segermarginalen blev till slut nio sekunder. Silvret till Cairess och bronset till Kimeli.

Emil Danielsson bäste svensk
Alla tre svenskarna gjorde debut i seniorklassen och av dem lyckades Emil Danielsson bäst och blev 28:a på 30:49 – fem placeringar och fem sekunder bakom Henrik Ingebrigtsen, Jakobs storebror. Mellanbrorsan Filip bröt. Till åttondeplatsen fattades det för Emil 46 sekunder.
Därefter följde orienteraren Max Peter Bejmer 39:a på 31:12 och Mohammadreza Abootorabi 45:a på 31:22 vilket resulterade i en niondeplats i lagtävlingen för Sverige. Den vanns av Frankrike på 24, blott en platssiffra före Italien och med Spanien på bronsplats. Norge slutade femma och blev bästa nordiska land.

K22: Emilia förbättrade sig
I kvinnliga 22-årsklassen sprang Täbys Emilia Lillemo i mål som 21:a på 21:23 över de 5,7 km och förbättrade därmed fjolårets 35:e-plats. Andra svenska var Örgrytes Wilma Nielsen som 46:a på 22:31. Vann gjorde Italiens Nadia Battocletti på 19:55.
I M22 blev det dubbelt Storbritannien tack vare Charles Hicks och Zakariya Mahamed. Norges Magnus Tuv Myhre var bäste nordbo på tionde plats. Hälles EM-löpare på 1500 m från i somras, Samuel Pihlström, var på plats men kom inte till start på grund av benhinneproblem.

F19: Första finska medaljen på 20 år
F19-loppet över 3,8 km resulterade i spansk seger tack vare Maria Forero som med 13:04 var tre sekunder före Norges Ingeborg Østgård som i sin tur var sekunden före 18-åriga Ilona Mononen. Bronset var Finlands första medalj i terräng-EM på 20 år alla klasser inräknade. Totalt har vårt östra grannland fem pallplaceringar varav Annemari Sandell-Kiekara har tre.

Debut för Elsa Sundqvist …
17-åriga Elsa Sundqvist från Upsala IF var Sveriges representant i juniorloppet efter att ha varit bästa svenska på JNM i terräng för en månad sedan där hon var fyra. Hon avancerade nu på andra halvan och blev till slut 40:e av 88 startande på 14:09 – 31 sekunder från åttondeplatsen.

… och 16-årige Karl Ottfalk
I P19-loppet över 5,7 km gjorde IFK Lidingös 16 år unge Karl Ottfalk från IFK Lidingö en bra insats och efter att inledningsvis ha legat kring 60:e plats nådde han målet som 38:a på 18:41. En minut från guldet och 32 sekunder från åttondeplatsen för Karl som kan vara med i juniorklassen även 2023, 2024 och 2025.

Spännande guldfight
Kampen om segern blev spännande där irländaren Nicholas Griggs hade en 15-talet meter stor lucka på sista kilometern. Men på upploppet trampade han snett, höll på att falla, tappade fart och passerades just före mållinjen av britten Will Barnicoat.

/Jonas Hedman

Terräng-EM i Venaria Reale, ITA, 11/12 2022
M 10 km:
28) Emil Danielsson Spårvägen 30:49, 39) Max Peter Bejmer Hälle 31:12, 45) Mohammadreza Abootorabi Keep Up 31:22. Lag: 9) SWE 112 (Danielsson, Bejmer, Abootorabi)
K 8 km: 7) Samrawit Mengsteab Hälle 27:27, 19) Sarah Lahti Hässelby 28:05, 45) Sara Christiansson Sävedalen 29:12, 51) Anastasia Denisova Thor Keep Up 29:32. Lag: 6) SWE 71 (Mengsteab, Lahti, Christiansson)
K22 6 km: 21) Emilia Lillemo Täby 21:23, 46) Wilma Nielsen Örgryte 22:31
P19 6 km: 38) Karl Ottfalk Lidingö 18:41
F19 4 km: 40) Elsa Sundqvist Upsala IF 14:09