På väg mot personliga rekordet 41.50 på 300 m häck. Foto: Deca Text&Bild

Tilde Johanssons fantastiska helg i Göteborg

Tilde Johansson, 15, från Falkenbergs IK hoppade i fredags hela 6.50 i längd på Världsungdomsspelen i Göteborg och avancerade därmed till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer. Totalt gjorde hon fyra starter på Ullevi under de tre tävlingsdagarna – 300 m häck och längd på fredagen, tresteg på lördagen och 300 m slätt på söndagen – och vann alla på resultat som få svenska F15-tjejer varit i närheten av.
För två veckor sedan hoppade hon för första gången över sex meter i längd då hon nådde 6.05 i Halmstad och i fredags blev det betydligt längre.
– Det var en överraskning att det blev så långt som 6.50! Jag har känt att jag har långa hopp i kroppen men inte fått ansatsen att stämma. I fredags kändes hoppningen bra men jag hade bara foten på plankan i ett enda hopp och då var det bara tån, säger Tilde i en intervju med Pelle Crona.
Upphoppen spreds framför och bakom plankan och att lära sig att träffa den 20 cm breda plankan på ett bra sätt är något som tar tid att lära sig.
– Jag och min tränare Erik Svensson har inte tränat så jättemycket längd men fokuserat på uthoppet och det tyckte jag fungerade bra, säger Tilde.

Personligt rekord på 300 m häck
Hon inledde helgen på Ullevi med att göra sitt första lopp för året på 300 m häck där hon med 41.50 förbättrade sitt ett år gamla personliga rekord med i det närmaste två sekunder till 41.50. En tid som ingen annan svensk 15-, 16- eller 17-åring gjort.
– Man måste kunna klippa häckarna med båda benen för att få det att stämma och det kan jag hyfsat bra, även om jag har ett favoritben, säger Tilde.
På lördagen hoppade hon tresteg och den tävlingen gick på uppvärmningsarenan utanför Ullevi. Det slutade med seger med 15 cm på 12.03 som var personligt rekord.
– Jag har inte tränat mycket så tresteg så vi körde med kort ansats, tio steg.

Bjarnadottir utmanade på 300 m
Helgen avslutades med 300 m slätt på söndagen där isländskan Gudbjörg Bjarnadottir tog ledningen.
– Jag gick ut snabbt men isländskan ledde efter första kurvan så då fick jag verkligen ta i! Jag har nog aldrig varit så trött efter ett lopp, säger Tilde och ler.
Hon tog sig förbi Bjarnadottir och vann till slut med fyra tiondelar på 37.54 – sju tiondelar under Irene Ekelunds tävlingsrekord från 2012.
Tilde började med friidrott som sjuåring men slutade och började om på nytt när hon var 8,5 år.
– Jag har spelat fotboll parallellt med friidrotten hela tiden och kommer att köra båda så länge det går.
Nästa friidrottstävling blir ungdoms-SM i skånska Vellinge 5–7 augusti och innan dess kommer hon att spela fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg. Men närmast väntar semester med familjen i Tyskland.
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilket hopp av Tilde Johansson!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen