Jonathan Grahn på väg mot svenskt juniorrekord på 3000 m i Sollentuna före klubbkamraten och tränaren Alexander Nilsson. Foto: Deca Text&Bild

”Träningen går bara bättre och bättre” – Jonathan Grahn om vägen till dubbla svenska juniorrekord

Mölndals medeldistansare Jonathan Grahn, 17, har fått ett stort lyft den här vintern och satt svenskt juniorrekord inomhus på både 1500 (3:45.36) och 3000 m (8:02.8m). På söndag debuterar han i seniorlandslaget i Nordenkampen i Uppsala.

För ett halvår sedan trodde jag inte att jag skulle kunna göra de här tiderna. Men träningen har gått bra under hösten och på träningslägret i Santa Pola i Spanien i början på januari blev jag bättre och bättre för varje pass. När vi sedan lättade på träningen inför första tävlingen så kände jag att svenska juniorrekordet på 3000 m fanns inom räckhåll, säger Jonathan.
Jonathan fyllde 17 år den 30 december och efter att ha satt personbästa på 200 m (!) med 24.41 hemma i Göteborg i mitten på januari sprang han i Sollentuna den 29 januari 3000 m. Haren Axel Djurberg drog för 8:05 som var liktydigt med Suldan Hassans svenska juniorrekord.

Lysande slutkilometer
– Axel klev av efter 1600 meter och då drog jag två varv och sedan min tränare Alexander Nilsson ytterligare två innan jag körde själv sista 600 meterna. Jag hade ingen aning om hur fort det gick men kände att farten sjönk på andra kilometern, säger Jonathan.
Han avverkade sista 1000 på lysande 2:36, slutvarvet på 29 sekunder och vann B-finalen på 8:02.8m – svenskt juniorrekord med 2.8 sekunder. Tiden var personbästa med hela 22 sekunder.

Svenskt juniorrekord på 1500 m i Göteborg den 5 februari, 3:45.36. Foto: Deca Text&Bild


”Då visste jag att det var möjligt”

Elva dagar före loppet sprang han ett tufft intervallpass i Friidrottens Hus i Göteborg som gav självförtroende, en stege på 400, 600, 800, 1000, 1000, 800, 600 och 400 m, totalt 5600 meter.
– Det gick i tävlingsfart på 3000 m med med 1-2 minuters ståvila mellan varje och 2,5 minuter efter respektive tusing. Jag kunde hålla farten hela passet med ökning på slutet och då förstod jag att 8:05 var möjligt, säger Jonathan som hade 1:31 på sista 600 och 59 på sista 400.

Drog halva loppet själv
En vecka senare sprang Jonathan 1500 m i Göteborg som blev ett snabbt lopp där Andreas Almgren drog fram Johan Rogestedt till 3:40.
– Jag hängde med halva loppet men fick sedan släppa. Vi hade 1:56 på 800 m vilket var för snabbt för mig. Jag släppte och sprang resten av loppet själv så det blev inte optimalt.
Jonathan kom ändå i mål som fyra på 3:45.36 – personbästa med nästan sex sekunder.
– Jag hade två mål med loppet, att sätta svenskt juniorrekord och att springa under 3:45, och lyckades nästan med båda.

Slog 18 år gammalt rekord
Med 3:45.36 förbättrade han Olle Wallerängs svenska juniorrekord från 2004 satt i just Friidrottens Hus med nästan två sekunder. Och detta alltså i ett lopp där han fick dra andra halvan själv.
– Med bättre hjälp med farthållningen kan jag nog springa lite fortare.

Dubbla segrar i ungdomsfinnkampen 2021, 1500 och 3000 m. Foto: Deca Text&Bild


Har testat alla friidrottsgrenar

Jonathan började med friidrott i Mölndals AIK som tioåring och de första åren testade han alla grenar.
– Det var framför allt löpning och hopp men jag har även tävlat i kast och testat kastmångkampen Castorama, säger Jonathan och skrattar.
– Jag har haft Alexander Nilsson som tränare sedan jag började och det var 2019, när jag var 14 år, det blev fokus på medeldistanslöpning.
Han debuterade på USM det året och har sedan dess vunnit i stort sett allt i sin åldersklass – tolv individuella USM-guld fördelat på bana ute och inne samt terräng. Och förra året vann han både 1500 och 3000 m i ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion.

En kvartett Mölndals-löpare med fr v Alexander Nilsson, Jonathan Grahn, Elin Brink och Greta Halldén. Foto: Mölndals AIK


En av 20-talet gaseller

Jonathan ingår i träningsgruppen Gasellerna i Mölndals AIK som består av 20-talet medel-långdistansare och tre tränare.
– Det är Alexander Nilsson hans pappa Torbjörn Nilsson och Johan Lamm. Alla i gruppen har en tränare men vi kör mycket tillsammans vilket fungerar väldigt bra.
Alexander, 26, och Johan, 24, är också elitlöpare och den förstnämnde har JEM-start i terräng, ett ISM-brons på 1500 m och en rad topp-5-placeringar i SM på meritlistan. ”Alex” pers på 1500 m är 3:45.77 från i somras och han var i Jonathans rekordlopp på 3000 m tvåa på personliga rekordet 8:06.32.

”Han betyder mycket för mig”
– Alex är en jättebra tränare. Han skriver mitt träningsprogram och är med på alla kvalitetspass som vi kör ihop. Det är riktigt bra att ha en tränare som kan dra på intervallpassen. Jag springer ungefär nio mil i veckan fördelat på lika många pass. Fredagar är vilodag eller så kör jag bara ett lugnt distanspass.
– Jag har en tendens att pressa mig för hårt ibland och då ser Alex till att hålla mig tillbaka, det är bra.
Jonathan går andra året på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg där han läser ekonomi. Det är inom ramen för Friidrottsgymnasiet vilket gör att han kan anpassa studierna lite efter löparsatsningen.

Landslagsdebut
Jonathan var med i Landslagsutmaningen i Söderhamn sommaren 2020 som fungerade som substitut till de på grund av pandemin inställda junior- och ungdomslandskamperna. Och i somras vann han som sagt dubbelt i ungdomsfinnkampen. Och nu väntar seniorlandslaget bara 1,5 månad efter att han fyllt 17 år.
– Det ska så klart bli jättekul! Jag vet att det kommer att finnas en farthållare men har ingen aning om vilken fart som är bestämd. Blir det åttaminutersfart så har jag kanske chans att förbättra juniorrekordet ytterligare.
– I övrigt är det ISM i Växjö och IJSM i Skellefteå det som är planerat av tävlingar i vinter, avslutar Jonathan.

/Jonas Hedman

Biografier på friidrottsstatistik.se
Jonathan Grahn
Alexander Nilsson

Läs även:
Suveränt svenskt juniorrekord av Jonathan Grahn
Erik Martinsson nära IVM-kval – juniorrekord av Jonathan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen