Tredje segern, tredje 6 m-tävlingen och tredje världsårsbästat för Mondo Duplantis. Foto: Deca Text&Bild

Nytt världsårsbästa för Mondo som åter snuddade vid världsrekordet

Mondo Duplantis egen tävling Beijer Stavhoppsgala hemma i IFU Arena i Uppsala hade allt. Allt utom den där sista lilla pricken över i:et i form av ett världsrekord, men det var riktigt nära i sista försöket på 6.19. Men seger på 6.04 och åter nytt världsårsbästa för världens främste stavhoppare inför 1250 åskådare.

– Det kändes nära i sista, jag kunde ha klarat det. Men jag är väldigt nöjd med världsårsbästat, säger Mondo till SVT.
Det var en spektakulär inramning med allt fokus på tio av världens främsta stavhoppare. Mondo tog de fyra första höjderna med mycket luft i första försöket – 5.55, 5.70, 5.81 och 5.92.

Kvällens huvudperson blev också kvällens suveräna vinnare sedan tre man hoppat på 6.04. Foto: Deca Text&Bild


Norskt rekord

På 5.81 gladde 20-årige färske norske rekordhållaren Pål Haugen Lillefosse med att klara i andra försöket och förbättrade därmed nationsrekordet med hela sex centimeter. Han hade sedan minst ett helt okej försök på 5.92.
Riktigt glad var även den med Mondo jämnårige grekiske OS-fyran Emmanouíl Karalís, 22, som slog ett 3,5 år gammalt pers genom att också klara 5.81.
På 5.70 fick publiken se något så dramatiskt som en stav som gick av vilket drabbade Polens Piotr Lisek som dock inte skadade sig värre än att han kunde hoppa vidare.

Mondo gratulerar Norges Pål Haugen Lillefosse som satte norskt rekord för andra gången i år. Foto: Deca Text&Bild


Alla tre stod över 5.98

Nästa höjd var 5.98 men det valde alla tre kvarvarande att stå över – Mondo och amerikanerna Chris Nilsen och KC Lightfoot. På 6.04 klarade Mondo direkt och åter med marginal även om han var på den lätt ner nervägen. Det innebar världsårsbästa för tredje tävlingen i rad. Därmed var han klar segrare eftersom amerikanerna aldrig var riktigt nära.

Försök nr 43, 44 och 45
Jubel från publiken när speakern Tommy Åström berättade att nästa höjd var världsrekordhöjden 6.19. I första var Mondo uppe på höjden, i andra sparkade han ner ribban på uppvägen och efter ytterligare några minuters vila var det dags för sista försöket.
Full fart mot ribban och såååå nära!
I 16:e tävlingen spridd över två år gjorde Mondo försök nummer 43, 44 och 45 på 6.19. Har det gått troll i att klara höjden?

Fr v tvåan Chris Nilsen, vinnaren Mondo, trean KC Lightfoot och femman och norske rekordhållaren Pål Haugen Lillefosse. Foto: Deca Text&Bild


”En underbar tävling”

För andra tävlingen i rad var Mondo riktigt nära att klara 6.19, men världsårsbästa blev det för tredje tävlingen följd.
– Jag blev lite trött i benen på slutet, men en underbar tävling! Jag vill tacka publiken och Upsala IF som arrangerat en så bra stavgala, säger Mondo till SVT.
Och det är bara att hålla med. Upsala IF är en förening som vuxit lavinartat de senaste sex åren och har en stor verksamhet och numera också en rad landslagsaktiva. Lägg till det att de arrangerar en rad tävlingar på alla nivåer. Och redan på söndag är det dags för nästa SVT-sända friidrottstävling i Uppsala då Nordenkampen för andra gången arrangeras i IFU Arena.

/Jonas Hedman

Resultat Beijer Stavhoppsgala, Uppsala, 9/2 2022
1) Armand Duplantis, Upsala IF, 6.04
2) Chris Nilsen, USA, 5.92
3) KC Lightfoot, USA, 5.92
4) Emmanouíl Karalís, GRE, 5.81
5) Pål Hagen Lillefosse, NOR, 5.81

Resultatlistan

Läs även:
Mondo utmanad i Berlin – nära världsrekordet
Seger och världsrekordförsök för Mondo i årsdebuten
OS-guld för Mondo – nära världsrekordet
Mondo Duplantis redo för världsrekord hemma i IFU Arena
Allt om Beijer Stavhoppsgala

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen