Foto: Deca Text&Bild

Utmärkt insats av Michel Tornéus i Diamond League-finalen

Hammarbys Michel Tornéus visade att han verkligen kan prestera i toppkonkurrens genom att bli fin fyra i Diamond League-finalen i Zürich inför 25.000 åskådare på ett utsålt Letzigrund. Med 8.09 slutade han fyra och hade bara VM-pristagarna före sig. Fjärdeplatsen är den tredje bästa av en svensk i en Diamond League-final på herrsidan.

Michel var åtta i VM-finalen i London och rankades nia inför Diamond League-finalen på Letzigrund där han alltså slutade fyra på 8.09 – bara fyra centimeter från tredjeplatsen. Det gav honom sextusen dollar vilket motsvarar 48.000 kr.
Men han var illa ute efter att ha inlett med knappa övertramp på sju respektive sex centimeter och var tvingad att få till ett godkänt och tillräckligt långt hopp i tredje för att få hoppa vidare eftersom tävlingen innehöll nio hoppare.

Perfekt plankträff
Och långt hoppade han! Efter en perfekt plankträff där TV4-bilderna visade att ingenting fanns kvar på plankan flög han hela 8.09 och gick upp på tredje plats bakom ledande Luvo Manyonga (8.31).
Michel fortsatte med 7.59, x och 7.76 och blev till slut fyra med bara fyra centimeter upp till tredjeplacerade VM-silvermedaljören Jarrion Lawson.
Det var en rätt nöjd Michel som kommenterade sin insats i TV4:
– Jag hade hoppats på ett långt förstahopp för att sedan kunna hoppa avslappnat, men det är snabba banor här och då kan det bli så här, sa han apropå övertrampen.
– Jag hade hoppats på en topp-3-placering men att bli fyra i Diamond League är ändå rätt bra!
Vann gjorde den sydafrikanske världsmästaren Luvo Manyonga på 8.49 före landsmannen och VM-trean Rushwal Samaai, 8.31, och Lawson, 8.12.

Bara Ståhl och Olsson är bättre
Michel gjorde nu sin allra första Diamond League-final och fjärdeplatsen är den tredje bästa svenska placeringen i en Diamond League-final på herrsidan. Detta var åttonde årets som serien genom fördes och bara Daniel Ståhls seger i diskus för ett år sedan och Christian Olssons tredjeplats i tresteg 2010 är bättre.

Två tävlingar inom 24 timmar
Nu återstår två tävlingar för Michel – SM i Helsingborg och Finnkampen på Stockholms Stadion 2-3 september. SM-kvalet äger rum redan fredag eftermiddag klockan 18.10 så det gäller att snabbt ta sig till Hedens IP. Där ska Michel försöka ta sitt elfte SM-guld utomhus.
– Det finns några killar som vill slå mig så det kan nog bli en spännande tävling. Helsingborg och Heden är speciell för mig eftersom det var där jag 2005 vann min första SM-titel, säger Michel till TV4.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen