34:e tävlingen över sex meter och sommarens andra Diamond League-seger. Foto: Deca Text&Bild

Världsårsbästa av Mondo i Oslo trots regn

Vädergudarna vill inte vara med Armand Duplantis denna sommar men det hindrar inte den 22-årige världsrekordhållaren från att vinna. Stavtävlingen i Diamond League-galan på ett fullsatt Bislett i Oslo höll på i nästan tre timmar och när allt var över hade Mondo åter klarat sex meter. 6.02 är världsårsbästa och nytt arenarekord på Bislett. Thobias Montler slutade tvåa i längd, Carl Bengtström fyra på 400 m häck och Fanny Roos femma i kula i vad som var en strålande blågul Diamond League-afton.

– Det var en ganska lång och jobbig tävling men det känns ända ganska bra, säger Mondo till CMore.
Han tog 5.60 och 5.80 i första och stod sedan över 5.86 där norrmännen Sondre Guttormsen och Pål Haugen Lillefosse rev ut sig. Men Mondo behövde ta en höjd till för att bli ensam vinnare eftersom även Guttormsen var felfri över 5.80. I första på 5.92 rev han och blev genomblöt när han landade i bädden.

Arrangören glömde handduken
I andra på 5.92 avbröt Mondo på vägen upp när han förstod att en funktionär glömt kvar en handduk i stavlådan i syfte att avlägsna vatten efter de ihärdiga regnskurarna.
Stav stod kvar och Mondo bokstavligen klättrade ner för staven och var märkbart irriterad. Han kunde ha skadat sig men klarade sig helt oskadd. I sista försöket på 5.92 var han högt över men var på ribban lätt på uppväg och den var aldrig nära att falla. Därmed var hans 34:e sexmeterstävling ett faktum.

Testade 6.10
Trots blötan och den svala kvällen gjorde Mondo två hopp till, på 6.10. Men han avbröt båda på uppväg och det blev inget tredje försök vilket var helt rätt.
– Nu väntar Bauhaus-galan i Stockholm torsdag 30 juni innan uppladdningen inför VM i Eugene börjar, sa Mondo.
Tvåa slutade Sondre Guttormsen på 5.80, samma höjd som landsmannen Pål Haugen Lillefosse så Norden lade för första gången beslag på alla tre pallplatserna i en DL-tävling i stav.

Thobias åter över åtta
Även längdtävlingen hämmades av blötan där Thobias Montler efter 7.91 i första hade tre raka kryss följt av 7.94. Men i sista fick han på 8.05 och slutade tvåa, bara fem centimeter från OS-mästarens Miltiadis Tentoglous vinnarresultat. Riktigt bra av Thobias som har en DL-seger och den kommer för tre år sedan på Bauhaus-galan.
Får vi en repris på det den 30 maj?

Jakob snuddade vid europarekordet
Kvällens sista gren var en engelsk mil där Jakob Ingebrigtsen som så många gånger förr gjorde ett riktigt bra lopp. Med jämn fart vann han till slut på 3:46.46 – personligt rekord, norskt rekord, nordiskt rekord och Diamond League-rekord. Och så när också europarekord. Blott 14 hundradelar fattades till Steve Crams notering satt på just Bislett 1985.

Grøvdal slog det 36 år gamla rekordet
På 5000 m nådde Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal ett mål hon haft i flera år – att slå Ingrid Kristiansens norska rekord på 14:37.33 från Stockholms Stadion 1986. Det regnade ordentligt under loppet och Grøvdal drog en hel del på andra halvan för att hålla farten uppe. På slutet spurtade tre etiopiskor om henne där segern gick till Dawit Sayaum på personliga rekordet 14:25.84. Men bakom henne höll norskan ihop det fint och nådde målet på 14:31.07 – nytt norskt och nordiskt rekord!

Nytt bra lopp av Carl Bengtström
På blivande VM-arenan i Eugene i slutet på maj slutade Carl Bengtström fyra på 400 m häck på personliga rekordet 48.52. På Bislett fick han bana fem och blev efter ett sedvanligt starkt upplopp fyra på 49.31. Åter riktigt bra av Carl som nu bara har en tävling kvar innan formen ska toppas till VM i mitten på juli.
Vann i skadade Karsten Warholms frånvaro gjorde Brasiliens Alison dos Santos som med 47.26 var över sekunden före tvåan i mål.

Fanny nära nitton meter
I kula hade Fanny Roos två stötar över arton och en halv med utmärkta 18.99 i topp. Det var bara elva centimeter från årsbästat och räckte till femteplats i en tävling som vanns av USA:s Chase Ealey på 20.13.
Hässelbys Axelina Johansson, som nyligen tog brons i de amerikanska universitetsmästerskapen, gjorde Diamond League-debut och gjorde det bra. 18.02 i tredje omgången räckte till åttonde plats i tävlingen.

Övriga svenskar
I övrigt från Bislett Games noterar vi en elfteplats på 800 m för Lovisa Lindh på 2:04.74 i ett lopp där hon varvade på snabba 58.4 men sedan inte orkade följa tätklungan. Vann gjorde Keely Hodgkinson på 1:57.71.
I förtävlingarna var Moa Hjelmer en av flera svenskar och noterade 23.72 på 200 m, två tiondelar från det svenska årsbästat.

Resultaten

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen