Etiopiens Lamecha Girma stod för en lysande prestation då han förbättrade inomhusvärldsrekordet på 3000 m med en dryg sekund till 7:23.81 (arkivbild). Foto: Deca Text&Bild

Världsrekord i Liévin – Almgren bröt i årsdebuten

Galan i Liévin hade ett riktigt bra startfält och höjdpunkten var manliga 3000 m som slutade med att det 25 år gamla världsrekord förbättrades till 7:23.81 av Etiopiens Lamecha Girma. Detta i ett lopp som Andreas Almgren bröt. De blågula höjdpunkterna var Mondo Duplantis 6.01-seger i stav och Thobias Montlers andraplats i längd på 8.06.

Inomhusvärldsrekordet på 3000 m förte galan i Liévin var Daniel Komens 7:24.90 och nu var det två man som krigade om rekordet hela vägen. Förutom Girma också Spaniens Mohamed Katir som var mindre än sekunden efter i mål på 7:24.68 – nytt europarekordet med över fem sekunder. ven han sprang alltså snabbare än det gamla rekordet.
Girmas prestation är extremt bra och faktiskt den tredje bästa tid som noterats på distansen även om man räknar in utomhustider. Fortare har bara Daniel Komen, 7:20.67, och Hicham El Guerrouj, 7:23.09, sprungit.

Tung dag för Andreas Almgren
Andreas Almgren gjorde årsdebut och hade inte toppat formen vilket gjorde det hela till en tuff upplevelse, i synnerhet när det gick så väldigt snabbt längst fram. Han följde i slutet av tätklungan och hade 2:32 på första kilometern men fortsatte sedan i andraklungan och efter att täten passerat 2000 m på 4:58 hade Andreas kring 5:06.
Därefter gick det tungt och han valde att kliva av.

Mondos segersvit fortsätter
Inte heller Mondo Duplantis hade någon toppdag och efter att ha klarat 5.64 och 5.82 i första tog han 5.91 i andra vilket innebar säkrad seger. Därefter tog han 6.01 i andra innan han avstod vidare hoppning. Segersviten på sexmetersnivån fortsatte därmed och marginalen till tvåan var 19 centimeter.
6.01 var två decimeter från pers för Mondo som alltså tog sex meter trots att han hade en dålig dag. Det säger mycket om hans fantastiska kapacitet.

Montler åter över åtta
Thobias Montler slutade tvåa i längd på 8.06 bakom omöjligt Tentoglou som satte världsårsbästa med 8.41. Därmed bytte de två placeringar med varandra jämfört med galan i Torun förra veckan. Då hoppade Tentoglou 8.40 och Thobias 8.17 men den förstnämnde diskvalificerades flera dagar senare p g a otillåtna skor. Vi får hoppas att han hade reglementsenliga skor i Liévin.
Kvällens fjärde svensk var Andreas Kramer som efter tre raka internationella segrar i intervallet 1:45.90-1:46.37 nu slutade fyra på 1:47.97. Detta efter att ha fått en knuff efter 140 meter och sedan fått springa ett helt varv (?) i ytterspår innan han hittade sin plats vid sargen närmast bakom haren. Strulet kostade på och han föll på slutet tillbaka till fjärde plats på 1:47.97, en dryg sekund bakom vinnaren Robert Benjamin.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen