En sextett med sikte på mästerskap. Stående fr v Maria Jansson, ultralöpning, Michel Tornéus, längd, Kalle Berglund, 1500 m och Fredrik Samuelsson, mångkamp. Sittande Fabian Delryd, höjd, och Bianca Salming, mångkamp. Alla utom Maria har inne-EM i Belgrad om 1,5 vecka i fokus medan Marias 24-timmars-VM ligger drygt fyra månader bort. Foto: Jonas Hedman

Vilka svenskar tävlar på inne-EM i Belgrad? Sju nya uttagningar

Kvaltiden till inne-EM i Belgrad 3-5 mars pågår ytterligare några dagar och på tisdagen tog Karin Torneklint ut ytterligare sju aktiva. Sedan tidigare finns ett spännande framtidsnamn i truppen och han gör mästerskapsdebut i Serbien.

Totalt 22 aktiva är i nuläget uttagna till inne-EM och de nya namnen som presenterades på torsdagen var 60 m-löparna Austin Hamilton, Sulayman Bah och Odain Rose samt medel-långdistansarna Staffan Ek, Meraf Bahta och Linn Nilsson plus höjdhopparen Fabian Delryd från Täby.
De 22 kommer med största sannolikhet att bli några till. Angelica Bengtsson har inte tävlat så här långt i vinter eftersom hon fokuserar på träning. Hon kör ett hoppass idag för att bestämma sig om hon vill satsa mot EM eftersom förbundskapten Karin Torneklint måste anmäla laget senast på torsdag 23 februari.

Får vi se Angelica Bengtsson i Belgrad?
I Angelicas fall är det komplicerat. Kvalgränsen i stav i brutala 4.70 och den höjden klarade inte Angelica 2016, för i så fall skulle Karin ha kunnat anmäla henne på det om hon visar form till helgen.
Angelica klarade i fjol 4.65 ute och 4.66 inne och det kan komma att räcka för att hon ska få en inbjudan till EM där det denna gång endast är plats för tolv hoppare. Dessutom kommer Angelica att tävla på ISM hemma i Växjö till helgen och om allt klaffar och hon bestämmer sig för Belgrad så kan vi få se henne i ännu ett mästerskap. Det var i Prag-EM 2015 som Angelica satte det gällande svenska inomhusrekordet på 4.70.
Däremot har Michaela Meijer lagt ner säsongen efter skadekänningen på Bauhaus-galan Indoor i slutet på januari som stört henne sedan dess.

Hoppar juniorvärldsrekordhållaren Duplantis?
Kvalgränsen är riktigt tuff i stav vilket på herrsidan betyder 5.78. 17-årige Armand Duplantis har satt juniorvärldsrekord två gånger i vinter (5.72 och 5.75) och kommer säkerligen att få en inbjudan.
Men den kommer han inte att utnyttja eftersom han bestämt sig för att inte åka till Europa i vinter. Han är född och uppväxt i Louisiana där han bor och koncentrerar sig på tävlingarna där.

Kvaltiden går ut på söndag 26 februari
Rent formellt går det att kvala till Belgrad till på söndag 26 februari eftersom nationsförbunden kan mejla in namn de sista tre dagarna. Det betyder att en aktiv kan säsongsdebutera till helgen och bli uttagen om han/hon klarar kvalgränsen.
– Men det gäller inte på manliga 60 meter eftersom jag idag tog ut Austin Hamilton, Sulayman Bah och Odain Rose så i den grenen har vi fullt lag. Huddinges Tom Kling-Baptiste kommer att tävla på ISM men kan inte bli aktuell för EM men det vet han om. De aktiva behöver få lite tid att förbereda sig för mästerskapet så helst vill man inte vänta ända till kvalperioden slut, säger Karin Torneklint.

Vilken distans väljer Meraf Bahta?
Hälle-löparna Meraf Bahta och Linn Nilsson har båda kvalat in på såväl 1500 som 3000 m. Linn har valt den kortare distansen medan Meraf ännu inte valt sträcka och tills vidare står på båda grenar. Men oavsett vilken hon väljer är hon ett medaljhopp.

Oviss väntan för mångkamparna
Idag klockan 14 började Europeiska friidrottsförbundet slutanalysen av vilka 16 som kommer att få köra femkamp respektive sjukamp i Belgrad. Hässelbys Fredrik Samuelsson och Turebergs Bianca Salming ligger bra till och kommer att få besked idag eller någon av de närmaste dagarna.
– Det är inte lätt det att förbereda sig optimalt med dessa förutsättningar men det är bara att gilla läget, säger Fredrik som i vinter satt personligt rekord i sjukamp med hela trehundra poäng och noterat 5.920 och är trea genom tiderna i Sverige.
Om han blir uttagen står han över ISM men blir han inte uttagen vill han tävla i Växjö så man förstår att det inte är lätt att förbereda sig.

En debutant från Täby
Ensam debutant så här långt är Täbys 20-årige höjdhoppare Fabian Delryd som verkligen höjt nivån i vinter. När säsongen började var hans personliga rekord 2.17 och så här långt har han presterat 2.20, 2.15, 2.21, 2.25 (IEM-kval) och 2.20 på sina fem tävlingar.
– Fantastiskt kul att det gått så bra! Efter ett skadestört och misslyckat 2016 bestämde jag mig för att skärpa till mig på alla plan och efter en bra träningshöst satte jag inomhusmålet till IEM-gränsen 2.25. Och det har jag fixat! säger Fabian.
Han var till och med nära på 2.28 i Nordenkampen i Tammerfors härom veckan och siktar högt.
– Målet är 2.30 till sommaren men nu känns det som att det kan bli det redan i vinter om allt skulle stämma.
Fabian har varit med på ett juniormästerskap tidigare, JVM i USA 2014, men nu väntar seniordebut. Det blir spännande att följa Fabian de två närmaste helgerna på ISM och IEM!

Vilka fler kan kvala in?
Spårvägens Daniel Ståhl är med sitt nya pers i kula, 19.60, bara två decimeter från IEM-gränsen och kan mycket väl ta den i Växjö. Hans klubbkamrat Gladys Bamane är med sina 7.44 på 60 m bara 0.02 från gränsen och brukar alltid var som bäst i mästerskapen (läst SM).
Och vad kan Gefles Erik Martinsson göra? Han pluggar i USA och har gjort 1:49.16 på 800 m (0.16 från IEM-gränsen) och har kapacitet att underskrida även de 47.35 som krävs på 400 m.

Hur resonerar Michel Tornéus?
Hammarbyaren är regerande IEM-mästare i längd men är inne i en period av förändring eftersom han numera tränare för en amerikansk tränare i Florida.
– Vi jobbar framför allt med att korta mina sista steg in mot plankan och det tar tid att förändra något man gjort i 16 år, säger Michel.
han har gjort 7.80 och 7.55 i sina två tävlingar hittills i år men säger sig vara i bra fysisk form.
– Jag brukar höja mig på mästerskapen och får jag bara ansatsen att stämma så ska det kunna bli långt. Målet är att försvara guldet från Prag.

Hur många medaljer tar Sverige?
Senast i Prag tog Sverige tre pallplatser – guld för Michel Tornéus i längd där Andreas Otterling tog brons. Samma valör för Angelica Bengtsson i stav.
– Jag tror att vi tar minst lika många medaljer denna gång. Störst hopp sätter jag till medel-långdistansarna och hopparna. Kast är ju en väldigt liten grengrupp inomhus med enbart kula, säger Karin Torneklint.
22 svenskar är som sagt inkvalade i nuläget vilket kan jämföras med 24 i Prag för två år sedan och rekordsiffran 38 i hemma-EM:et i Göteborg 2013. I Paris 2011 var det 15 svenskar. Truppen till Belgrad spikas slutgiltigt på måndag 27/2.
/Jonas Hedman

Läs även:
Lysande hoppning av Fabian Delryd i Nordenkampen – EM-kvalade!

Nuvarande utseende på den svenska truppen till inne-EM i Belgrad 3-5/3
(De i kursiv stil togs ut 21/2)
Män
60 m: Austin Hamilton, Malmö AI, Sulayman Bah, Ullevi FK, Odain Rose, Thorengruppen T&F
800 m: Andreas Kramer, Sävedalens AIK
1500 m: Kalle Berglund, Spårvägens FK, Johan Rogestedt, F Stenungsunds FI
3000 m: Jonas Leanderson, Malmö AI, Staffan Ek, Huddinge AIS
60 m häck: Alexander Brorsson, Athletics 24Seven SK
Höjd: Fabian Delryd, Täby IS
Längd: Michel Tornéus, Hammarby IF

Kvinnor
60 m: Elin Östlund, KFUM Örebro
800 m: Lovisa Lindh, Ullevi FK, Anna Silvander, IFK Lidingö
1500 m: Meraf Bahta, Hälle IF, Linn Nilsson, 1500 m
3000 m: Charlotta Fougberg, Ullevi FK, Meraf Bahta, Hälle IF
60 m häck: Susanna Kallur, Falu IK, Elin Westerlund, Spårvägens FK
Höjd: Sofie Skoog, IF Göta Karlstad, Emma Green, Örgryte IS
Kula: Fanny Roos, Athletics 24Seven SK

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen