Hammarby Friidrott har en fantastisk ungdomsverksamhet med sexhundra barn- och ungdomar i åldern 7–17 år fördelad på 25 ungdomsgrupper. Ett minst sagt omfattande maskineri krävs för att få det att fungera och det leds av Peter Wikström som är ungdomsansvarig. Detta är den andra artikeln av tre om Hammarby Friidrott skriven av Felix Davidsson-Berndtsson som var praktikant på friidrottaren.com under våren.
Peter Wikström har varit en del av Hammarby Friidrott sedan 1976. Han anställdes som sportchef 2002 men är numera ungdomsansvarig. Förutom arbetet med ungdomsverksamheten jobbar han även med utbildningar och en av de största sommaraktiviteterna för barn, Hammarbys friidrottsskola.
– Mycket har förändrats sedan jag kom hit från Hellas. På 70-talet var verksamheten inte alls lika stor men tränarna var väldigt kunniga. På senare år har det kommit in mer och mer föräldrar i ungdomsverksamheten, en ”föräldravåg” som det finns både för- och nackdelar med, säger Peter.
– Jag hade gärna sett en större blandning av etablerade friidrottsledare och ungdomar tillsammans med föräldrarna.
Sjuårsgräns för att få börja med friidrott
Man får börja med friidrott i Hammarby det år man fyller sju. Men så har det inte alltid varit.
– Det var tolvårsgräns när jag kom in i klubben, sedan blev det tio och nu är det sju, förklarar Peter.
Att ungdomsverksamheten vuxit rejält de senaste åren märks tydligt. När Peter började arbeta heltid som sportchef för 15 år sedan hade klubben femhundra medlemmar varav ett hundratal aktiva.
– Nu är vi 1500 medlemmar och ungefär sjuhundra aktiva. Av dessa är sexhundra barn- och ungdomar i åldern 7–17 år.
Mer än hundra nya barn varje höst
Hammarby har 25 ungdomsgrupper med upp till 25 barn i varje. Tidigare var taket 40 per grupp men det har sänkts för att få bättre kvalité i verksamheten. Istället har antalet nystartade grupper varje höst ökat.
– Tidigare startade vi en ny grupp per år men nu är det 4–5 varje höst. Så det är minst hundra barn som kommer in i verksamheten varje år och då handlar det främst om sjuåringar.
För att en så stor verksamhet ska fungera krävs en mängd tränare. Hammarby har 130 tränare varav cirka hundra för barn och ungdomar.
Dokument Gröna Linjen
För att hålla ihop den stora verksamheten ännu bättre håller Hammarby på att ta fram ett dokument som man kallar Gröna Linjen. Namnet kommer från tunnelbanelinjen som passerar Sockenplan i Enskede där klubben håller till och fortsätter söderut, det är längs den Hammarby har sitt huvudsakliga upptagningsområde.
– Dokumentet beskriver hur vi arbetar i klubben och syftet är att tydliggöra hur vi jobbar med allt från barn- och ungdomar till juniorer och seniorer. När det gäller de yngsta handlar det till exempel om friidrottslek en gång i veckan.
Hur får man fler att hålla på längre?
Men trots en bra verksamhet och erfarna tränare så väljer många att sluta när de är i 15–18-årsåldern.
– Det är en period då det händer mycket i livet för de flesta. Vi tycker att det är tråkigt att så många väljer att sluta. I Hammarby finns möjligheten att fortsätta träna även om man inte gör en elitsatsning. Det går att träna på en lite lägre nivå när fokus i livet ligger på annat och så kan man satsa lite mer på idrotten senare, funderar Peter.
1400 i friidrottsskolan
Förutom att Hammarby har en av landets största ungdomsverksamheter så har de även landets kanske största friidrottsskola. Den genomförs under 4-5 sommarveckor och varje år deltar runt 1400 friidrottssugna barn- och ungdomar.
– I början var det bara en vecka men det har vuxit efter hand. Under friidrottsskolan får deltagarna prova i stort sett alla grenar under ledning av erfarna ledare kombinerat med lite nyare, berättar Peter.
En kul sak är också att det inte bara är friidrottare som är med utan även många från andra idrotter. De flesta som deltar är heller inte med i Hammarby Friidrott. Men hur många är det egentligen som väljer att börja med friidrott i klubben efter genomförd friidrottsskola?
– Det vet jag inte riktigt men när jag startar grupper på hösten så är det runt 140 sjuåringar som är intresserade av att börja och dessutom ett antal äldre barn som slussas in i befintliga grupper, berättar Peter.
Felix Davidsson-Berndtsson
Läs även:
• Hammarby siktar på att bli en komplett klubb
• Midnattsloppet – en kontrastrik upplevelse
• Stina Gustavsson – en av Hammarbys framgångsrika ungdomar
• Hammarby-tränaren Petra Kapell Årets ungdomsledare i Stockholm 2016