David Nilsson blev tionde svensk under 1:40 på Lidingöloppets 30 km. Foto: Deca Text&Bild

Vilket Lidingölopp av David Nilsson – sjätte snabbaste svensk genom tiderna

Högbys David Nilsson gjorde ett av karriärens bästa lopp då han sprang i mål som trea i Lidingöloppets tremil på 1:38:45 vilket var personligt rekord med över tre minuter och den sjätte snabbaste tiden genom tiderna. Det 52:a Lidingöloppet genomfördes i 14 graders värme och periodvis sol vilket var riktigt bra förhållande. Efter en långsam start blev det till slut två man som kämpade om segern hela vägen in i mål där segern gick till tvåfaldige vinnaren Japhet Kipkorir från Kenya som med 1:37:52 var en sekund före etiopisek debutanten Desta Kibrom. Mustafa Mohamed blev näst bästa svensk på fjärdeplats på 1:39:58.

David riktigt nöjd med sin insats
– Efter tiondeplats i terräng-EM 2015 så är det här nog mitt bästa lopp. Jag har gjort fem-sex bra lopp där halvmaraton-EM i somras nog är trea på listan. Jag såg faktiskt fram mot abborrebacken vid 25 km, jag tänkte att jag kan inte bli tröttare så låt den komma nu, säger David.
För första gången på fem tremilar hittade han tillbaka på en bra löprytm efter aborrebacken.
– Jag har gjort det en gång tidigare på träning, annars har jag alltid tagit mer eller mindre slut, säger David vars bästa placering är andraplatsen från 2011.

Mustafa Mohamed hade inget flyt
– Mustafa Mohamed släppte efter 17 km efter att ha tagit lite vätska och då gick Japhet lite hårdare och sedan tappade Musse successivt, säger David.
Vid Grönsta efter 20 km ledde Kibrom med sex sekunder (1:06:09) före Kipkorir och med David trea ytterligare tre sekunder efter följd av Musse som då var distanserad av David med 16 sekunder. Men Kipkorir var snabbt ikapp landsmannen och de följdes ända in i mål där Kipkorir avgjorde sista hundra meterna.
David sololöpte i stort sett hela sista milen och såg tätduon då och då, i mål var han inte mer än 52 sekunder efter och gick med 1:38:45 in som sjätte snabbaste svensk genom tiderna, närmast bakom Mats Erixon (1:38:41 år 1988) och just före Södertäljes Mats Hellstadius (1:38:56 år 1987).

Ingen optimal förberedelseperiod
– Detta var min femte tremil och det var kul att komma tillbaka efter att ha satsat på loppet till både 2014, då jag fick löparknä, och i fjol, då jag blev sjuk. Mitt förra pers var 1:42:01 från 2011 och nu är jag en minut bättre på 10 000 m så det är egentligen en ganska logisk utveckling, säger David.
– Energimässigt kändes det jättebra hela vägen men jag var rädd på slutet att det skulle krampa. Jag hade verkligen en bra dag. Jag var tagen i mål men inte så utmattad som man kan vara.
– Jag gjorde ett misstag och var uppe och drog ett tag men lyckades återhämta mig och kom in i loppet bra igen. Den senaste veckan har jag har haft lite problem med vristen men värst har baklåren varit eftersom körde ett tufft intervallpass på 4×2,5 km i Fiskartorpet i lördags. Då gick jag all-out vilket jag bara gör någon gång om året och det satte sig. Det har blivit en hel del voltarén och tigerbalsam efter det, säger David.
Han bor på Lidingö men tränar väldigt sällan på ön.
– Jag undviker det och och tar alltid bussen över, säger David utan att utveckla det.

Höll på att bli diskvalificerad
Efter målgång hade arrangören en långt snack med David och han gav själv förklaringen varför.
– Jag sprang utan klocka vilket jag brukar göra och valde också att springa utan GPS eftersom jag tycker att den är lite väl tung, vi får se om de diskar mig, säger Daniel.
Det blev jurysammanträde men slutade med att resultatlistan inte förändrades. Arrangören hade uppmanat några av elitlöparna att bära GPS så att man kunde följa dem på storbildsskärmen och i webbsändningen. Men det står inget i reglerna om att man måste ha GPS.
Bakom David blev Mustafa Mohamed fyra på 1:39:58, Huddinges Ebba Tulu Chala femma på 1:41:12 och Ullevis John Börjesson sexa på 1:41:51 – personligt rekord för alla tre.

Springer maraton om två veckor
– Jag springer Chicago Marathon om två veckor vilket kan tyckas väl nära inpå men det passar mig bra. Jag gillar extrema satsningar men måste nu köra all distans på asfalt istället för kuperad terräng. Skovalet blir viktigt och där har jag inte riktigt bestämt mig, säger David.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Suverän seger på Lidingöloppets tremil för Örgrytes Maria Larsson
Lyckad debut på 15 km för Olle Walleräng
Historisk veteranseger för Norges Grete Kirkeberg – slog Evy Palms rekord

De snabbaste svenskarna i Lidingöloppets tremil genom tiderna
1:37:10  Mustafa Mohamed, Hälle IF, 2008
1:37:23  Magnus Bergman, Enhörna IF, 1992
1:38:06 Pär Wallin, Sthlms Spårvägars GoIF, 1986
1:38:10  Håkan Börjesson, IF Hagen, 1989
1:38:41  Mats Erixon, Mölndals AIK, 1988
1:38:45  David Nilsson, Högby IF, 2016
1:38:56  Mats Hellstadius, IFK Södertälje IF, 1987
1:39.13  Tommy Persson, Heleneholms IF, 1980
1:39:18  Jan Hagelbrand, Melleruds IF, 1979
1:39:53  Peter Koskenkorva, Hässelby SK, 1990

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen