Upsalas Simon Pettersson är uttagen till VM. Därmed har Sverige fullt lag i grenen! Foto: Deca Text&Bild

VM-truppen växer – fyra nya uttagna till London efter inbjudan

Tjugotre svenskar är uttagna till VM i London efter att att klarat sin respektive kvalgräns och på tisdagen togs fyra svenskar som inte nått kvalgränsen ut efter inbjudan från IAAF – Khaddi Sagnia, längd, Kalle Berglund, 1500 m, Emil Blomberg, 3000 m hinder, och Simon Pettersson, diskus.

– Det är jätteroligt att Khaddi, Kalle, Emil och Simon fått inbjudan och kommer vara med i London. Khaddi har med sig erfarenheterna från sitt fina VM i Peking men för Simon, Kalle och Emil blir det debut och de är redo att ta chansen och göra sitt bästa, säger förbundskapten Karin Torneklint.
Anledning till inbjudningarna är att de 32 bästa i teknikgrenarna och 42 på till exempel 1500 m tas ut och när färre än så klarat kvalgränsen fyller IAAF på genom att skicka ut inbjudningar i resultatordning.

Mästerskapsdebut för Simon
För Simon Pettersson blir det mästerskapsdebut och Sverige får därmed fullt lag. Uttagna sedan tidigare är världsettan Daniel Ståhl, Spårvägen, och klubbkamraten Niklas Arrhenius som gör sitt fjärde VM efter debuten för tio år sedan. Daniel Stål gör sitt andra och var femma i Peking 2015. Alla tre ingår i samma träningsgrupp som leds av Vésteinn Hafsteinsson i Växjö.
Hinderlöparen Emil Blomberg gör sitt andra mästerskap och första VM efter finalplatsen i EM i Amsterdam 2014. Även Kalle Berglund gjorde debut på EM i fjol och gör sitt första VM.
Khaddi var VM-sjua i längd 2015.

Vilka fler kan få inbjudan?
Ytterligare svenskar kan få inbjudan från IAAF och bland dem finns MAI:s släggkastare Marinda Petersson som var U23EM-femma härom veckan. Hon ligger 31:a i statistiken och har alltså en bra möjlighet.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen