Foto: Deca Text&Bild

Wictor Petersson uppgraderad till bronsmedaljör i junior-VM

I somras slutade Malmö AI:s kastare Wictor Petersson fyra i både kula och diskus på JVM i polska Bydgoszcz. Men igår kom beskedet att ursprungliga kulvinnaren vinnaren Konrad Bukowiecki diskvalificerats för en dopingförseelse och därmed är MAI:aren bronsmedaljör.

Wictor satte personligt rekord i kulfinalen två gånger om – 20.51 och 20.65 med 6 kg-kulan – vilket innebar en fjärdeplats då den 19 juli. Längst av alla stötte värdnationens Konrad Bukowiecki som med 23.34 överträffade juniorvärldsrekordet med 34 cm. Men efter tävlingen lämnade han ett dopingprov som innehöll det förbjudna ämnet higenamine och fråntas därför både segern och juniorvärldsrekordet.
– De första uppgifterna om att det fanns en dopingproblematik kring kulvinnaren kom redan i höstas, men det definitiva beskedet har dröjt. Därför känns det bra att det nu är klart att Wictor får sin medalj. Samtidigt är det djupt beklagligt att doping uppenbart förekommer i juniorsammanhang. Men det här fallet visar att den internationella friidrotten är fortsatt offensiv i sitt antidopingarbete, kommenterar Stefan Olsson, generalsekreterare för Svensk Friidrott.

Endast en varning
Riksidrottsförbundet gick i höstas ut med en speciell varning gällande higenamine, då det förekommer i många kosttillskott. Bukowiecki, som vann JEM-titeln i Eskilstuna 2015, diskvalificerades enbart i den aktuella tävlingen och avstängningen var bara sex dagar. Detta eftersom det bedömdes vara ett ringa brott mot dopingbestämmelserna.
Polacken var OS-finalist i Rio och vann i vintras inne-EM i Belgrad efter en fantastisk träff med 21.97.

Wictor fyra även i diskus
Att Wictor Petersson gjorde ett bra JVM understryks av fjärdeplatsen i diskus där han med 61.23 bara var 47 centimeter från bronset. Bukowiecki var med även i den finalen där han blev femma på 59.71 men mister även den placeringen.
Jakob Gardenkrans var femtonde man i kvaltävlingen på 57.48 – bara 48 centimeter från final. Något som nu ändrades till 14:e man och 35 centimeter från final.
/Jonas Hedman

Sveriges samtliga JVM-medaljörer finns i Medaljdatabasen här på friidrottaren.com

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen