Bara en svensk har gjort en bättre tiokampsserie på de senaste 16 åren – svenska rekordhållaren Nicklas Wiberg (8.406 p 2009).

”110 m häck var en galen träff – det bästa på hela helgen!”

Efter att ha satt personligt rekord med 288 poäng och noterat 8.172 i Götzis gick Fredrik Samuelsson in som femma på den svenska genom-tiderna-listan i tiokamp. Så här kommenterade han själv det extrema lyftet.

– Jag är otroligt nöjd! Det var en fantastisk helg och det var så många som var på plats i Götzis och stöttade! säger Fredrik och det förstår man när man ser filmklippet längs ner på sidan.
Fredrik satte tre personliga rekord – 10.81 på 100 m, 14.10 på 110 m häck och 5.00 i stav (tangering) efter följande serie: 100 m 10.81/+1.4, längd 7.50/+1.8, kula 14.40, höjd 2.03, 400 m 49.26 / 110 m häck 14.10/+1.4, diskus 40.03, stav 5.00; spjut 56.21, 1500 m 4:39.52.
– Att sätta personbästa direkt i första grenen 100 meter ger självförtroende och att få skrika ut glädjen direkt ger en kick! Jag var tvåa i mitt heat men så nära italienaren vars rullande tid stannade på 10.80 så jag förstod direkt att det var pers. Men sänkningen på nästan två tiondelar ljuger lite eftersom jag var god för 10.90 i fjol men inte fick ut det då, säger Fredrik.
– Den bästa delgrenen var ändå 110 m häck, det var en galen träff! Att göra 14.10 i första loppet för säsongen var verkligen över förväntan. Men före start kändes det sååå bra och jag tänkte att kommer jag bara över första häcken så blir det bra. Jag hade en tysk på banan bredvid och vi låg lika hela loppet och pressade varandra och han satt också personbästa.

Illa ute i diskus
– Jag visste att jag var i grymt bra sprintform när jag åkte hit och i diskus har jag gått framåt flera meter i år tack vare tränarhjälp från Vésteinn Hafsteinsson. Men när det gäller hopp, som tillhör min bästa grengrupp, så är det lite osäkert i de första tävlingarna. 7.50 i längd dock bra och i höjd tog jag 2.03 och var jättenära i sista på 2.06.
  Men i sjunde grenen diskus var Fredrik illa ute efter ett ogiltigt i första och 36 meter i andra.
– Det är den grenen jag haft mest problem med och jag var nervös nu. Inte blev det bättre när jag drog utanför sektorn … Då gjorde jag ett säkerhetskast och fick sedan på 40.04 i sista vilket innebar ytterligare 60-talet poäng. Före tiokampen hade jag hoppats på 42-43 meter eftersom det är vad jag gjort på de senaste tävlingarna men nu finns det lite att ta av nästa gång.

”Brorsans jättepers inspirerade!”
För en vecka sedan förbättrade Fredriks yngre bror Jakob, 19, sitt personliga rekord i tiokamp med juniorredskap med hela 475 poäng till 7.620 och gick in som trea genom tiderna i Sverige bland juniorer.
– Jag blev väldigt peppad av brorsans pers! Det var den perfekta boosten inför Götzis! Vi har ju pappa Janne som tränare och han har verkligen betytt mycket för våra framgångar.
Fredriks nästa tiokamp blir U23EM i polska Bydgoszcz i mitten på juli. För två år sedan var han femma på vad som var hans personliga rekord tills igår (7.884 p).
– U23EM är huvudmålet den här sommaren, där vill jag ta medalj. Sedan väntar VM i London en månad senare och det ska bli grymt kul att tävla på olympiastadion!
/Jonas Hedman

Läs även:
Drömserie av Fredrik Samuelsson – femma genom tiderna i tiokamp!
Jättepers av Jakob Samuelsson – trea genom tiderna bland juniorer

Underbar glädje när Fredrik Samuelsson klarar 5.00 i stav!
Film: Maria Samuelsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen