"Det var ett okej lopp". Foto: Jonas Hedman

12.91 av Sanna i Finland – tia i Europa

Nio dagar efter succécomebacken på Stockholms Stadion gjorde Susanna Kallur ett nytt bra lopp på 100 m häck då hon i finska Kuortane på midsommardagen rusade i mål som tvåa på 12.91. Därmed är hon blott elva hundradelar från SOK:s OS-nomineringstid.
Det var utmärkta förhållanden med 22 grader och en idealisk medvind på 1.6 m/s i den lilla orten Kuortane som bara har knappt fyratusen invånare och ligger utanför Vasa. Sanna hade bara tre och svårast konkurrenten Nooralotta Neziri bana fem. Finskan ledde hela vägen men Sanna tog in lite på slutet och var en tiondel bakom Neziri som satte finskt rekord med 12.81 – 0.01 under hennes eget sex dagar gamla rekord. Men Sanna var ändå glad.

”Det finns mycket mer att plocka ut”
– Det känns helt underbart att ta ett steg till! Men jag kom inte riktigt in i loppet på samma sätt som på Bauhaus-galan. Jag hade en något sämre start men å andra sidan orkade jag lite bättre på slutet. Känslan är dock att det finns mycket mer att plocka ut, säger Susanna Kallur till Radiosporten.
Eftersom hennes tränare Torbjörn Eriksson var upptagen av midsommarfirande åkte hon till Finland med tvillingsyster Jenny som själv var i VM-final på 100 m häck i Helsingfors-VM 2005. Efteråt firade de med bad och bastu.

Värdefullt att vara topp-10
Sanna sade sig inte ha haft några skadekänningar efter Bauhaus-galan den 16 juni och förberedde sig med sprintuthållighet för att bättre stå distansen ut i loppen som väntar i sommar.
Med 12.91 avancerade hon till 39:e plats på världsårsbästalistan men mer intressant är att hon på europalistan förbättrade sig från fjortonde till tiondeplats. Detta eftersom en ny regel på EM gör att de tolv bästa i alla individuella sprintgrenar slipper första omgången och därför bara behöver springa semi och final. Med Sannas bakgrund är två lopp istället för tre betydligt mer riskfritt med tanke på skadebakgrunden.
Sannas nästa tävling blir just EM som blir hennes första europamästerskap på åtta år. Senast var i Göteborg 2006 då hon tog guld. EM i Amsterdam blir också Sannas sista chans att nå OS-nomineringstiden 12.80. EM-försöken, som Sanna förhoppningsvis slipper, går onsdag 6 juli kl 11.40, semifinalerna torsdag 7 juli kl 17.10 och finalen 19.40.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen