Julia Henriksson förde sitt MAI till seger på 4x100 m och var bara nio hundradelar från det svenska rekordet. Foto: Deca Text&Bild

Stafett-SM: Malmö AI snuddade vid svenskt rekord – fyra olika vinnare första dagen

Fyra seniortitlar stod på spel under första dagen av stafett-SM i Västerås och de gick till lika många föreningar. På kvinnliga 4×00 m var MAI helt överlägsna där de med 44.53 var mindre än tiondelen från sitt svenska rekord. På herrsidan försvarade IFK Lidingö titeln medan Mölndal för första gången blev mästare på manliga 4×800 m. På kvinnliga 4×800 försvarade Spårvägen guldet med bred marginal.

Det var tolv grader och mestadels sol på Arosvallen inklusive en kortare regnskur plus en vind som inte störde alltför mycket. På 4×100 m kom åtta lag till start i både manliga och kvinnliga klassen så det blev dubbla försök där Malmö AI var snabbast på herr- och damsidan (40.71 respektive snabba 44.79).

K 4×100 m: MAI-ledning från start till mål
I fjol vann Mölndal det kvinnliga guldet före Örgryte och Spårvägen men av dem tog sig nu bara ÖIS till final. Förra året var inte Malmö AI med i direktfinalen vilket var fallet denna gång inklusive ett tungt favoritskap att döma av försöken. Och de ledde finalen från start till mål där Ellinor Wennolf lämnade över till Nikki Anderberg där Hammarby var tvåa halvvägs.
I kurvan skapade MAI:s 400 m-specialist Josephine Risberg Thor ett försprång och gav Sverige-ettan Julia Henriksson några meters ledning ut på slutsträckan. På upploppet försvann hon iväg från allt och alla och förde MAI till seger med nästan två sekunder på 44.53 – bara nio hundradelar från det egna tolv år gamla svenska klubblagsrekordet.
Silvret till Hässelby, 46.44, och bronset till Hammarby, 47.05 med Lidingö fyra sex tiondelar efter.

Tjugoåttonde guldet för MAI
Guldet var MAI:s femte av sex möjliga sedan 2020 och 28:e totalt där det första togs 1946. Ingen annan klubb är i närheten av det facit.

M 4×100 m: Tight mellan Lidingö och MAI
Försöken indikerade att finalen kunde bli jämn där Malmö AI hade bana fyra med EM-fyran och OS-semifinalisten på 200 m, Erik Erlandsson, på sista sträckan. Falu IK hade bana fem och regerande mästaren IFK Lidingö ytterbanan. Och det var Lidingö som öppnade bäst med Filip Olsson på första följd av Falun och MAI.
Bibehållen ledning på andra sträckan för Lidingö med Faluns Zion Eriksson alltjämt trea. Stark kurva av Lidingös Simon Martinsson som gav Desmond Rogos flera meters ledning före Falun. MAI:s Ivano Bevanda och Erik Erlandsson fick inte till någon optimal överlämning där den sistnämnde fick stanna upp lite. Skulle han hinna ikapp Lidingö?
Erik passerade Hammarbys Viktor Wall men nådde inte fram till Desmond Rogo – sju hundradelar fattades. Med 40.22 försvarade IFK Lidingö guldet och var bara 0.02 från det distriktsrekord de satte i Uppsala i fjol. Silvret till MAI på 40.29 och bronset till Hammarby på 40.60 i en final där även fyran Falun tog sig under 41 sekunder. Ullevi femma på 41.71 medan Tureberg diskvalificerades för överväxling i andra.

M 4×800 m: Kamp om medaljerna hela vägen
Manliga 4×800 m inleddes med en långsam förstasträcka där Örgrytes Awet Mengsteab växlade först på 1:58 följd av Hässelbys Axel Djurberg och resterande fem lag med i klungan. På andra drog ÖIS Jakob Zäll första varvet på 54.5 och ledde vid växlingen där han bara hade Hässelbys Edvin Hagberg och Mölndals Victor Wahlgren i rygg (1:52). Hälle och Tureberg var 30-talet meter efter.
På tredje satte Hässelbys Yohannes Kiflay upp en fart som bara Mölndals Kevin Bodén orkade följa (höga 54 sekunder på första varvet) och växlade efter 1:52.
Ut på sista hade fjolårets individuella SM-vinnare Habtom Asgede ledningen för Hässelby med MAIK:s Jonathan Grahn i rygg. Men Örgrytes Felix Francois var ikapp tätduon efter 250 meter och sedan anslöt även Hälle (Jonas Magnusson) och Tureberg (Valter Kjellberg).
Efter 56 sekunder vid klockringningen bestod tätklungan av fyra lag då 200 meter återstod. Då tryckte Jonathan Grahn till och spurtspecialisten Habtom kunde överraskande inte följa. Så guldet gick till Mölndals AIK som med 7:35.30 var 1.5 sekund före Hässelby 7:36.78 följt av ÖIS 7:37.45 och Hälle 7:38.35.

Efter sju brons kom första guldet
Efter sju SM-brons på 4×800 m, varav sex de senaste sju åren, blev Mölndals AIK nu för första gången svenska mästare. Guldkvartetten: Alexander Nilsson, Victor Wahlgren, Kevin Bodén och Jonathan Grahn som hade strax under 1:52 på slutsträckan.

Carmen Cernjul får pinnen av Fanny Szalkai i sista växlingen på 4×800 m och för Spårvägens till andra raka guldet i grenen. Foto: Deca Text&Bild


K 4×800 m: Spåret försvarade
Förstasträckan inleddes i promenadfart med 77 sekunder på första varvet som anfördes av Hälles Lova Perman med Spårvägens Josefin Heier närmast bakom. Och det var Josefin som mitt på bortre långsidan satte fart där endast Lova följde. Hon övertog frontpositionen i andra kurvan och växlade som etta efter 2:21 efter 64 sekunder på andra varvet.
På andra sträckan ledde Hälles unga Hanna Strand hela vägen med Spårets Anastasia Nilsson i rygg och övriga på behörigt avstånd. Efter 65 sekunder på första varvet växlade Hanna på 2:12 med Anastasia precis bakom.
På tredje drog Hälles Idra Kraft med Spårets Fanny Szalkai i rygg och fick lucka på andra varvet. Men hinderspecialisten Fanny kom tillbaka och var fyra meter före vid växlingen (2:12).

Defilering av Carmen
Direkt efter växlingen satte Spårets Carmen Cernjul upp en fart som Hälles långdistansinriktade Liv Dinis inte kunde följa i och fick snabbt tjugo meters lucka. Efter 61 sekunder på första varvet fullföljde Carmen till en 14 sekunder stor seger på 8:52.7 efter 2:06 på sträckan.
Silvret till Hälle på 9:03.1 och bronset till Täby på 9:15.3 medan Malmö AI slutade fyra på 9:19.4 med ännu inte 15 år fyllda Denise Kemi Rehnborg på slutsträckan.
Carmen förde Spårvägen i mål som vinnare för andra året i rad med ett lag som bestod av en F17-ungdom (Fanny), två 19-årsjuniorer (Anastasia och Carmen) och en senior (Josefin) som med 8:52 var fyra sekunder från det 28 år gamla klubbrekordet. Guldet var det sjunde på distansen som fick SM-status 1981.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen