Tredje raka SM-titeln tog svenska rekordhållerskan Angelica Bengtsson. Foto: Deca Text&Bild

Angelica Bengtsson en av sex titelförsvarare under andra SM-dagen

Angelica Bengtsson var en av flera revanschsugna OS-resenärer under andra SM-dagen på Sollentunavallen. Angelica behövde bara två hopp för att säkra segern och testade sedan nordiska rekordhöjden 4.71 som dock blev för högt denna gång. Lördagen präglades av blåst men det var sol och knappt 20 grader vilket innebar någorlunda bra förhållanden.

Oscar Vestlund en av fyra förstagångsvinnare
Det är extra kul med premiärvinnare och det var gott om sådana under lördagen. I slägga fick Götas Oscar Vestlund revansch på Spårvägens Elias Håkansson för SM i Söderhamn i fjol och vann med två meter på 70.32 – 73 centimeter från årsbästa. Tidigare har Oscar ett brons och två silver så guldet var logiskt.
På 3000 m hinder hade Sävedalens Vidar Johansson, 20, en hård fight med Hässelbys Emil Blomberg på upploppet och vände ett underläge till seger med 0.26 på 8:57.22. Dubbelt Tureberg bakom dem med Napoleon Solomon trea och Daniel Lundgren fyra.

Hemmaseger för Benjamin
Förstagångsmästare var även 400 m-vinnarna Benjamin Mullen, Tureberg, och Ullevis Matilda Hellqvist. Benjamin hade en tuff upploppsstrid med Ullevis Dennis Forsman och Gefles Erik Martinsson. Den slutade med en tre tiondelar stor seger för Turebergaren på 47.12 med Erik som tvåa. Bronset till Dennis på årsbästat 47.41. Stor glädje för Benjamin på hemmaplan inför klubbkamrater, nära och kära!
I kvinnliga finalen handlade det om Hässelbys Lisa Duffy och Ullevis Sverige-etta Matilda Hellqvist där den sistnämnda var starkast och vann med 0.16 på 54.04, bara hundradelen från det tre månader gamla personliga rekordet. Trea slutade MAI:s Pernilla Tornemark som med 54.91 noterade karriärens näst bästa tid – bara 0.03 bakom det nio (!) år gamla perset.

Försvarade titlar
Alexander Brorsson var en av sju som försvarade sitt guld från Söderhamn. Skadeproblem gjorde att SM var blott hans andra starten för sommaren men det blev ändå seger med en tiondel på 14.27 före MAI:s Anton Levin. Trea slutade Strands Jonathan Holm som bara var 0.07 efter Anton.
I 1500 m-finalen var Spårvägens Kalle Berglund helt överlägsen de sista 200 meterna och rann ifrån till en fyra tiondelar stor seger före Hässelbys Elmar Engholm. Men att segermarginalen inte blev större berodde mest på att Kalle tog det lugnt på upploppet.

Anna säkerheten själv på 1500 m
I SM i Söderhamn 2015 vann Lidingös Anna Silvander både 800 och 1500 m och på lördagen försvarade hon segern på den längre distansen efter en lysande 300 m-spurt. Hon nådde målet på 4:25.27 och var med det 1.3 sekunder före klubbkamraten Sofia Öberg. Bronset till Turebergs Yolanda Ngarambe på 4:28.78 medan fjärdeplatsen gick till Spårvägens Elina Johansson som är i sitt livs form och satte personligt rekord med 4:31.10.

Sofie testade personlig rekordhöjd
Höjdtävlingen blev lite avslagen eftersom OS-sjuan Sofie Skoog var ensam om att klara 1.83. Hon tog 1.79, 1.83, 1.87 och 1.90 i första försöket och testade sedan 1.95 – en centimeter över det personliga rekordet där första försöket var bäst.
Silvret till Emma Green som stannade på samma höjd som delade treorna Ebba Jungmark, Mölndal, och Gefles Caroline Andersson.
Angelica Bengtsson tog 4.19 och 4.35 i första försöket i stavtävlingen och så var guldet klart. Därefter följde tre försök på nordiska rekordhöjden 4.72 där det sista var det bästa.

Fjärde trippeln för Spårvägen
I fjol vann Daniel Ståhl kula och på Sollentunavallen försvarade han titeln tack vare personliga rekordet 19.38 i sista stöten, 21 centimeter längre än hans två år gamla tidigare bästa notering. Silvret tog klubbkamraten Niklas Arrhenius på 19.15 och bronset Leif Arrhenius på 18.61 vilket innebar tredje trippelsegern i grenen på de senaste fyra åren. Fyra slutade MAI:s Wictor Petersson, 18, som satte personbästa med 18.18.

Michel Tornéus historisk
Hammarbys Michel Tornéus var revanschsugen efter den missade finalplatsen i Rio och vann på 7.74 på Sollentunavallen. Men det var hans enda lyckade hopp där marginalen till tvåan Andreas Carlsson var 15 centimeter. Guldet var Michels tionde och därmed är han den meste vinnaren i SM-historien. Tidigare delade han förstaplatsen på nio guld med Mattias Sunneborn, nu är han ensam där uppe.
Bland flermedaljörer märks också Sofia Larsson som vann diskus för fjärde året i följd och man noterar att det bara är två vinnare i grenen på de senaste 23 åren. Detta eftersom Anna Söderberg vann 20 raka 1993–2012.
Alexander Brorsson vann tredje raka på 110 m häck och Angelica Bengtsson gjorde det samma i stav.

Första guldet på sex år för Elin
I jättekraschen i EM-försöken på 100 m häck i Amsterdam skadade sig Spårvägens Elin Westerlund men kom tillbaka tillräckligt för att vinna sitt andra SM-guld tack vare 13.42. Detta sex år efter första titeln som kom i Falun 2010.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen