FRIIDROTT 2014

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Allt om friidrottsåret 2013

Av Jonas Hedman[/vc_column_text][vc_column_text]Fri14_cover_215x307pxlInne-EM i Göteborg var ett av Sveriges bästa mästerskap genom tiderna med hela sex medaljer där Abeba Aregawis guld på 1500 m var höjdpunkten. Hon tävlingsdebuterade för Sverige veckan före med att på XL-galan i Globen snudda vid världsrekordet och vann sedan EM-titeln med hela tio sekunder vilket är den största segermarginalen i mästerskapshistorien.

Utomhussäsongen fortsatte Abeba i samma stil med fem raka Diamond League-vinster och förstås seger totalt. Det innebar vid årets slut att hon rankades som världens femte bästa friidrottare alla kategorier. Diamond League-säsongen var Sveriges hittills bästa med hela sju svenskar som placerade sig bland de fem bästa i någon av tävlingarna.
Vid sidan av Abeba tog spjutkastaren Kim Amb sin första Diamond League-seger och för Emma Green Tregaro blev det två 2:a-platser i höjd. Hon var näst bäste svensk i Moskva-VM med sin femteplats bakom Abebas fantastiska lopp på 1500 m som gjorde den 23-åriga Hammarbylöparen till Sveriges sjätte världsmästare i friidrott utomhus.

VM i Moskva hade tre tydliga profiler i britten Mo Farah, som vann 5000 och 10 000 m, samt sprinterlöparna Usain Bolt och Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica som tog guld på 100, 200 och 4×100 m. Om detta och allt annat som hände i friidrottsvärlden 2013 kan du läsa i FRIIDROTT 2014 – den 54:e årgången.

I FRIIDROTT 2014 är upplägget det traditionella med omfattande kapitel om Moskva-VM och inne-EM i Göteborg såväl som den världsomspännande Diamond League där DN Galan ingår. I sammanfattningen av alla mästerskap finns givetvis också EM för 20–22-åringar, junior-EM och ungdoms-VM där Sverige tog sammanlagt fem medaljer varav guld på 200 m för Irene Ekelund (UVM) och Sofi Flink i spjut (JEM).

Den internationella scenen kompletteras med allt om den svenska friidrotten – från landskamper och Folksam GP till SM, JSM och USM. Allt sammanfattas i text, resultat och statistik kompletterat med över 350 bilder som gör FRIIDROTT 2014 till ett måste för alla friidrottsintresserade.
Bakre halvan av boken innehåller års- och genom-tiderna-bästa-listor för Världen, Norden och Sverige – utomhus såväl som inomhus. Allt detta kompletteras av en omfattande rekordavdelning som är den mest omfattande i bokens historia.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av friidrott – aktiva, ledare, tränare och de rena fantasterna. Årsboken är en utmärkt hjälp i TV-soffan och ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2014
• Abeba Aregawis fantastiska debut för Sverige
• Allt om VM i Moskva
• Det blågula medaljregnet i Göteborg
• Irene Ekelunds internationella genombrott
• Analys av de många dopingavslöjandena
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-bästa-listor för Sverige, Norden och Världen

488 sidor, 363 illustrationer,
hårdband, 170×240 mm.
Pris: 495 kr plus porto
ISBN 978-91-981259-0-0

Beställ boken här

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 54:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen