Bra lopp av Charlotta Fougberg i OS-försöken på 3000 m hinder – men det räckte inte

Det var hårda bud i försöken på 3000 m hinder i Rio där de tre bästa i varje heat plus de sex bästa tiderna avancerade till final. Charlotta sprang i det första och kom i mål som åtta på 9:31.16 – sju sekunder från hennes två år gamla svenska rekord, en sekund från årsbästat från Oslo i juni och fjärde bästa tid i karriären. Men det räckte inte riktigt för en finalplats men det fattades till slut bara 62 hundradelar.
Charlotta hade femte bästa tiden i sitt heatet och i det andra var det ytterligare tre bakom topptrion som sprang fortare än Ullevi-löperskan.
– Det var magiskt att få springa här inne i Olympiastadion! Jag gjorde allt och det här var min näst bästa tid i år, men jag hade velat springa lite snabbare. De var några som var lite bättre än mig i spurten idag, sa Charlotta till Viasat.
Till slut krävdes 9:30.54 för att gå till final på tid så det fattades bara en dryg halvsekund.

Orkade inte riktigt på slutet
Charlotta hängde med bra på sjunde plats större delen av loppet och passerade första kilometern på 3:10.5, 1500 m på 4:43.5 och 2000 m på 6:18.2. Kenyas Ruth Jebet drog iväg på andra kilometern och vann överlägset på 9:12.62. Bakom henne drogs fältet ut på andra halvan och Charlotta fick springa lite i ett vakuum men ändå med hyfsad kontakt framåt. På näst sista varvet närmade de sig bakifrån och det blev en hård fight på upploppet där Charlotta spurtade i mål som åtta på 9:31.16.
Trettonde blev Norges Ingeborg Løvnes på 9:44.85.

Inget flyt för Sandra Eriksson
I andra heatet sprang Finlands Sandra Eriksson som bor i Stockholm och i Oscar Gidewall har samma tränare som Michel Tornéus. Men hon hade ingen bra dag och efter en förstakilometer kring 3:11 föll hon tillbaka till femtonde plats på 9:56.77.

Europarekord för juniorer av Danmarks Møller
I de tredje och sista heatet gjorde 19-åriga danskan Anna Emilie Møller ett riktigt kanonlopp och passerade 2000 m på 6:23 och höll sin sjätteplats ända in i mål till 9:32.68. Det innebar nytt europarekord för juniorer och en sänkning av hennes eget danska seniorrekord med 8,5 sekunder! Inom loppet av 2,5 månader har hon nu satt fyra danska rekord och förbättrat sig med hela 29 sekunder.
Hon gjorde verkligen sitt livs lopp när det gällde som mest och det fattades bara lite drygt två sekunder till en finalplats!
Två tjejer föll i sista heatet – Jamaicas Aisha Praught och Irlands Sara Louise Treacy – vilket var just före 2000 m-passeringen samtidigt som Etiopiens Etenesh Diro fick ena skon avtrampad. Diro sprang i mål barfota på 9:34.70 just före Praught och med Tracey som tolva på 9:46.24, men alla tre fick till slut en plats i finalen efter domarbeslut. Därmed blir det 18 tjejer i final på måndag den 15 augusti.