SM-medaljörerna med fr v tvåan Charlotta Fougberg, vinnaren Carolina Wikström och trean Hanna Lindholm. Foto: Jonas Hedman

Carolina Wikström vann maratonduellen – även Fougberg under det 20 år gamla rekordet

Duellen med stort D i Asics Stockholm Marathon var den mellan OS-löparen Carolina Wikström, Roslagen, och Charlotta Fougberg, Ullevi. Den slutade med att båda underskred det 20 år gamla SM-rekordet. Med 2:29:56 blev Carolina tvåa i loppet och försvarade sin SM-titel medan Charlotta nådde målet på Stockholms Stadion på 2:31:08.

– Jag är jätteglad och det känns jättefint att komma under 2:30. Det var drömmålet och givetvis att vinna SM-guldet, säger Carolina.
Det var mulet och elva grader när Asics Stockholm Marathon genomfördes på lördagen. Men publiken var tillbaka på Stockholms gator och värmde de sjutusen startande på en underbart sätt.
Carolina Wikström följde sin plan med en offensiv start och gick med täten de första dryga fem kilometerna innan hon sprang resten av loppet mer eller mindre själv men periodvis med manligt sällskap.
Hon passerade 5 km på 17:28 med Charlotta sex sekunder efter och hon tappade sedan tiotalet sekunder per 5 km-avsnitt loppet igenom.

Nära det 33 år gamla banrekordet
Carolina höll jämn och fin fart och passerade halvvägs som trea på 1:14:03 – 1:27 bakom ledarduon Atalel Anmut och Kebebus Zewoldemariam från Etiopien. Och 41 sekunder före Charlotta på femte plats.
Anmut höll hela vägen efter att ha fått väldigt mycket hjälp av Hälles Nuray Yassin sista knappa milen och vann på 2:29:03 – bara 39 sekunder från Grete Waitz 2:28:24 från 1988 som är den bästa tiden i Stockholm Marathons historia (om än på en annan bana).

Stark hela vägen
Carolina närmade sig på slutet och var bara 53 sekunder efter när hon spurtade i mål på 2:29:56. Därmed blev hon första svenska genom tiderna under 2:30 i Stockholm Marathon och slog Marie Söderström-Lundbergs 20 år gamla SM-rekord med hela 1:32.
Charlotta höll också ihop det bra och spurtade i mål på 2:31:08 – 20 sekunder under det före tävlingen gällande SM-rekordet.
– Jag gick mest på känsla, försökte ha tålamod och spara lite krafter till backarna på Södermalm efter 25 km. Och det gick bra där, sedan blev jag trött sista milen men det är väl som det ska vara. Jag kunde disponera ett lopp som inte var helt platt, det är jag stolt över, säger Carolina.
Hon presterade ett fantastiskt jämnfartslopp där de åtta 5 km-avsnitten var samlade inom 33 sekunder mellan 17:26 och 17:59 och där de fyra milarna gick på 34:54, 35:11, 35:50 och 35:54. Halvorna avverkades på 1:14:03 resp 1:15:57 och snittfarten var 3:34 per kilometer.

”Jag hade inte jättebra koll på Charlotta”
– Charlotta var ju inte så långt efter första halvan men jag hade inte så bra koll på exakt hur mycket som skilde. Jag fick någon rapport av vätskelangarna och ungefär mitt i loppet hörde jag att försprånget var 50 sekunder.
– Verkligen kul att det var så mycket folk längs banan, det kändes helt klart som en folkfest.
Charlotta Fougberg bröt oväntat halvmaraton-SM i Göteborg för en månad sedan men har hittat tillbaka till formen och gjorde en riktigt bra insats på den inte helt lättlöpta banan. Hon var nöjd med sin insats och som alltid ett stort leende på prispallen.

2:32 i andra loppet på två veckor
Huddinges Hanna Lindholm bestämde sig för start så sent som två dagar före loppet och tog nu bronset på 2:32:27 – en minut snabbare än vad hon hade på den platta och snabba Berlin-banan för två veckor sedan (2:33:23).
SM-fyra slutade Hannas klubbkamraten Camilla Elofsson på 2:38:39 – bara 18 sekunder från pers.

Bästa toppbredden genom tiderna
Fyra tjejer tog sig under 2:40 och sju under 2:43 vilket gör årets SM till ett av de bästa genom tiderna. Och det allra bästa om man ser till medaljtrion. Nu noterades de två bästa SM-tiderna hittills. Tidigare bästa SM-bronstiden var 2:42:13 från 1985 (Evy Palm) och nu förbättrades den med nästan tio minuter till 2:32:27.
Riktigt glad var även SM-femman Johanna Salminen från FK Studenterna som med 2:41:15 satte klubbrekord och förbättrade sitt personbästa med 5,5 minuter.
12.202 löpare var anmälda till den 42:a upplagan av Asics Stockholm Marathon och 7187 kom till start. Det var tredje gången loppet genomfördes på den nya banan som hade premiär 2018 då loppet genomfördes för 40:e gången.