Charlotte Andersson på väg mot silver i landslagsdebuten i terräng-NM. Foto: Jonas Hedman

Charlotte Andersson – landslagsdebut som 36-åring

IFK Umeås Charlotte Andersson började sin elitsatsning som långdistanslöpare för bara fyra år sedan och på terräng-NM i söndags gjorde hon landslagsdebut. Det slutade med silver vilket i sin tur resulterade i att det stora målet för december fick revideras. För nu är hon uttagen till terräng-EM i Dublin om en månad.

– Helt fantastiskt att få ta medalj i landslagsdebuten! Det gick så bra på terräng-SM för tre veckor sedan med två medaljer och att jag sedan fick chansen på terräng-NM, det hade jag aldrig trott, säger Charlotte som också ingick i det svenska guldlaget.
– Lorenzo Nesi ringde måndagen efter terräng-SM och berättade att jag var uttagen. Det var häftigt men också nervöst att springa i landslagskläder men också riktigt, riktigt kul eftersom det gick så bra! säger Charlotte som var elva sekunder bakom vinnaren Sara Christiansson.

NM-medaljörerna i terräng med fr v Charlotte Andersson (silver), Sara Christiansson (guld) och Norges Mathilde Theisen (brons). Foto: Deca Text&Bild


Dubbla SM-medaljer i Höganäs

Charlotte överraskade med brons på korta banan i terräng-SM i Höganäs 23–24 oktober och tog dagen efter silver på långa banan efter att länge ha styrt loppet från täten. Hon var åtta sekunder från guldet på lördagen och på söndagen fattades blott sex.

Fotbollsspelare och tvåbarnsmamma
Charlotte är fotbollsspelaren som blev löpare och däremellan födde två barn två barn. Hon gjorde 1:27 på halvmaraton 2016, gick med i IFK Umeå 2017 och sedan har träningen trappats upp.
– Det har varit en hel del skador men nu har jag varit skadefri 1,5 år, fått bra kontinuitet i träningen och det har givit resultat.

2020 satte hon personligt rekord på 10 km väg (33:58) och halvmaraton (1:16:21) och i år har det blivit pers på 5 km väg (16:21) och 10 000 m bana där hon med 34:40.91 i Borås i augusti tog silver.
– Jag gillar väg bättre än bana men terräng fungerar uppenbarligen också! Favoritdistansen var från början halvmaraton men i år har det blivit mer fokus på väg och 10 km.

Är sin egen tränare
Charlotte har ingen tränare utan tränar efter eget huvud även om hon fick hjälp inför terräng-NM.
– Min klubbkamrat Robin Rohlén gjorde ett program sista veckan och det var bra. Jag behöver hitta någon som kan hjälpa mig att skapa en bättre struktur i träningen och som jag kan bolla idéer med, säger Charlotte.
Fotbollskarriären resulterade i ett avslitet korsband och det trodde hon skulle begränsa löpträningen.
– Jag har inget korsband i höger knä men trots det har jag kunnat trappa upp träningen på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Tidigare sprang jag 7–8 mil i veckan och den här säsonen har jag snittat tio mil per vecka.
– IFK Umeå är en jättebra förening från ordförande och styrelse till ledare och träningskamrater. De ordnar många tävlingar vilka fungerar jättebra som kvalitetsträning. Det finns också bra träningskompisar och det är en härlig stämning!

Framflyttad maratondebut
I år har Charlotte sprungit tre halvmararor och alla på 1:17 vilket är runt minuten över fjolårsperset.
– Tankarna på att testa maraton finns där men jag har inte bedrivit någon maratonspecifik träning för 42.2 km. Tre långpass på tre mil är allt och det har varit under hösten.
– Men planen var faktiskt att springa Valencia Marathon i december. Mest för att känna på distansen och se hur det är. Men maratondebuten får vänta lite eftersom jag blev uttagen till terräng-EM, avslutar Charlotte.

/Jonas Hedman

Charlotte Anderssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Andra NM-guldet för Sara Christiansson
Suverän gulddubbel för Samrawit Mengsteab i terräng-SM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen