Daniel Ståhl har inte bara vunnit i diskus de senaste veckorna. Foto: Jonas Hedman

Dags för första manliga finalsegern i Diamond League?

Fredag kväll är det dags för den 40:e upplagan av Memorial van Damme i Bryssel som också är den sjunde säsongsavslutningen i Diamond League som startade 2010. Fortfarande har ingen manlig svensk vunnit en Diamond League-final men nu kan det ske och den som har chansen är Daniel Ståhl som snittat 63.88 på sina 22 diskustävlingar i år och 66.31 på sina senaste tre. Även Susanna Kallur tävlar i Bryssel och springer 100 m häck i ett extralopp.

Daniel vann Folksam Challenge tävlingen i Helsingborg på 64.76 den 21 augusti, tog sin andra SM-titel i diskus i Sollentuna på världsårsbästa 68.72 den 28 augusti, utklassningsvann Spårvägens KM i bangolf den 1 september och segrade i Finnkampen på 65.46 den tredje. Han är med andra ord i fin form och det ska bli spännande att se om han tar en fjärde raka seger.
I Diamond Race i diskus ligger han fyra i sammandraget på 14 poäng inför den sjunde och sista tävlingen som alltså är final vilket innebär dubbla poäng (20 för seger, 12 till tvåan, 8 till trean, 6 till fyran, 4 till femman och 2 till sexan). I teorin kan han som bäst bli tvåa. I sammandraget är tvåan Robert Urbanek (25 p) och trean Philip Milanov (22 p) däremot inom räckhåll och en andra- eller tredje plats vore vackert så.

Bästa manliga Diamond Race-placeringen?
Daniel har chans att nå den bästa manliga Diamond Race-placering hittills av en svensk och behöver då överträffa Christian Olssons tredjeplats i tresteg från 2010. Den näst bästa har Kim Amb som var fyra i spjut 2013 (noterbart är att man måste delta i finalen för att få en placering i Diamond Race).
Daniel behöver alltså hålla Urbanek och Milanov bakom sig för att kunna avancera. För att bli tvåa totalt krävs att han vinner och att Urbanek är trea eller sämre.
Noterbart är också att det bara är en enda svensk kastare som vunnit en Diamond League-tävling – Kim Amb i spjut i Lausanne 2013.
Diskus startar fredag kväll kl 18.50.
Startlista män diskus

Sanna Kallur är tillbaka i hetluften
Efter comebackloppet på Bauhaus-galan i juni samt EM och OS gör Sanna nu sitt fjärde storinternationella framträdande denna säsong då hon möter världseliten i Bryssel. Hon har fina minnen från Van Damme Memorial där hon vann vid senaste besöket. Men det var före tillkomsten av Diamond League (då hette det Golden League) och var nästan på dagen nio år sedan. Den 14 september 2007 vann hon på 12.51 i Bryssel vilket var endast 0.01 från hennes dåvarande personliga rekord. En tid hon förbättrade till 12.49 två dagar senare i Berlin som är gällande personbästa.

Nytt årsbästa?
Så fort lär det inte gå denna gång men kanske kan Sanna putsa sitt svenska årsbästa på 12.91. I Finnkampen i lördags gjorde hon med 12.95 sin näst snabbaste tid i år.
100 m häck, som startar på fredag kväll kl 21.05, har inte Diamond League-status denna gång utan har lagts in som extragren utanför de ordinarie 16 finalgrenarna (100 m häck-finalen gick i Zürich för en vecka sedan).
Startlistor kvinnor 100 m häck
Även Meraf Bahta fanns ursprungligen med i anmälningslistan på 5000 m men hon valde bort tävlingen efter en lång säsong som avslutades med de två segrarna i Finnkampen den gångna helgen.
TV12 direktsänder kl 20.00-22.00.
/Jonas Hedman

Anm.: En enda svensk har vunnit en Diamond League-final och det är Abeba Aregawi på 1500 m i just Bryssel för tre år sedan. Abeba är också ensam svensk att ha vunnit Diamond Race vilket skedde samma år (när hon vann 2012 representerade hon fortfarande Etiopien).

About Jonas Hedman

Jonas Hedman
Frilansskribent, redaktör, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Redaktör för årsboken FRIIDROTT och friidrottaren.com.

7 comments

 1. Profilbild

  Ett par korrigeringar. I en text skriver du: ”I Diamond Race i diskus ligger han fyra i sammandraget på 14 poäng inför den sjunde och sista tävlingen som alltså är final vilket innebär dubbla poäng (20 för seger, 12 till tvåan, 8 till trean, 6 till fyran, 4 till femman och 2 till sexan). I teorin kan han faktiskt vinna totalt men då måste ettan Piotr Malachowski (42 p) placera sig som sjua eller sämre.”
  , men det stämmer ju ej: Ståhl kan ju bara som bäst komma upp i 14+20 = 34 poäng, vilket han gjorde! Dessutom sa du följande: ”Segern i Diamond League-tävlingen innebar 20 poäng och att han stannade på 34. Totalvinnaren Piotr Malachowski fick åtta poäng för sin andraplats och fick ihop 54” vilket inte heller stämmer eftersom tvåan får 12 poäng (som ju blir 54 om man adderar de 42 han hade innan)! Med vänlig hälsning från en matematiker

  • Jonas Hedman

   Du har rätt i båda fallen. Daniel kunde aldrig nå förstaplatsen i sammandraget utan som bäst bli tvåa vilket han blev. Poängskalan är från och med i år 10, 6, 5, 4, 3, 2, 1 för placeringarna 1-6 och eftersom det är dubbla poäng i finalen innebar det tolv till tvåan Malachowski (och inte åtta). Tack för rättelserna!

 2. Profilbild

  Ser att du redan hunnit ändra i texterna också, tack så mycket! Jag kanske är lite överkänslig när det gäller att fakta skall vara exakt korrekt, trots allt gör vi alla mänskliga misstag ibland, men jag blev väldigt lättat o glad över att rättelserna togs så väl emot! En del tar sådant som personligt angrepp fast det aldrig är menat så! Så än en gång tack för vänligt emottagande (som kristen vill jag även önska Guds välsignelse!)

  • Jonas Hedman

   Det är jag som ska tacka! Fel händer ibland och när man inte upptäcker det själv i efterhand så är det bra om andra gör det! Självklart ska allt vara så rätt och riktigt det bara går, inte minst fakta.

 3. Profilbild

  Jag tänkte passa på att fråga hur det blivit med 1) Tornéus’, 2) Angelica Bengtssons samt 3) Khaddi Sagnias deltagande i Diamond League i år; ingen av dessa tre var ju i alla fall med i finalomgången. Vet du varför, har det gått dåligt för dem vad gäller Diamond League?

 4. Profilbild

  Skall också lägga till fråga om Harting som vann i Rio: -har inte han velat vara med i Diamond League (antar att brorsan Robert nästan slutat tävla på hög elitnivå?)

 5. Profilbild

  Såg sedan att brorsan Robert ju var med i Rio men inte kvalade till final.
  I övrigt, tycker du som jag att det är synd med ’harar’ i löpmomenten ist f som på mästerskap att var och en får göra jobbet själv (o inte bara jaga nya världsrekordtider..)
  Dessutom ser jag som friidrottsälskare det som en skandal att kollektivt utesluta ryssarna som i Paralympics eller som i OS där det gällde att bevisa via utomryska dopingkontroller att man är oskyldig! I övriga samhället är det ju tvärtom: det måste bevisas att man är skyldig (o ej omvänd bevisbörda). Nu kan en massa oskyldiga som tränat rent under lång tid fått ta smällen bara för att man skall statuera exempel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.