Daniel Ståhl har inte bara vunnit i diskus de senaste veckorna. Foto: Jonas Hedman

Dags för första manliga finalsegern i Diamond League?

Fredag kväll är det dags för den 40:e upplagan av Memorial van Damme i Bryssel som också är den sjunde säsongsavslutningen i Diamond League som startade 2010. Fortfarande har ingen manlig svensk vunnit en Diamond League-final men nu kan det ske och den som har chansen är Daniel Ståhl som snittat 63.88 på sina 22 diskustävlingar i år och 66.31 på sina senaste tre. Även Susanna Kallur tävlar i Bryssel och springer 100 m häck i ett extralopp.

Daniel vann Folksam Challenge tävlingen i Helsingborg på 64.76 den 21 augusti, tog sin andra SM-titel i diskus i Sollentuna på världsårsbästa 68.72 den 28 augusti, utklassningsvann Spårvägens KM i bangolf den 1 september och segrade i Finnkampen på 65.46 den tredje. Han är med andra ord i fin form och det ska bli spännande att se om han tar en fjärde raka seger.
I Diamond Race i diskus ligger han fyra i sammandraget på 14 poäng inför den sjunde och sista tävlingen som alltså är final vilket innebär dubbla poäng (20 för seger, 12 till tvåan, 8 till trean, 6 till fyran, 4 till femman och 2 till sexan). I teorin kan han som bäst bli tvåa. I sammandraget är tvåan Robert Urbanek (25 p) och trean Philip Milanov (22 p) däremot inom räckhåll och en andra- eller tredje plats vore vackert så.

Bästa manliga Diamond Race-placeringen?
Daniel har chans att nå den bästa manliga Diamond Race-placering hittills av en svensk och behöver då överträffa Christian Olssons tredjeplats i tresteg från 2010. Den näst bästa har Kim Amb som var fyra i spjut 2013 (noterbart är att man måste delta i finalen för att få en placering i Diamond Race).
Daniel behöver alltså hålla Urbanek och Milanov bakom sig för att kunna avancera. För att bli tvåa totalt krävs att han vinner och att Urbanek är trea eller sämre.
Noterbart är också att det bara är en enda svensk kastare som vunnit en Diamond League-tävling – Kim Amb i spjut i Lausanne 2013.
Diskus startar fredag kväll kl 18.50.
Startlista män diskus

Sanna Kallur är tillbaka i hetluften
Efter comebackloppet på Bauhaus-galan i juni samt EM och OS gör Sanna nu sitt fjärde storinternationella framträdande denna säsong då hon möter världseliten i Bryssel. Hon har fina minnen från Van Damme Memorial där hon vann vid senaste besöket. Men det var före tillkomsten av Diamond League (då hette det Golden League) och var nästan på dagen nio år sedan. Den 14 september 2007 vann hon på 12.51 i Bryssel vilket var endast 0.01 från hennes dåvarande personliga rekord. En tid hon förbättrade till 12.49 två dagar senare i Berlin som är gällande personbästa.

Nytt årsbästa?
Så fort lär det inte gå denna gång men kanske kan Sanna putsa sitt svenska årsbästa på 12.91. I Finnkampen i lördags gjorde hon med 12.95 sin näst snabbaste tid i år.
100 m häck, som startar på fredag kväll kl 21.05, har inte Diamond League-status denna gång utan har lagts in som extragren utanför de ordinarie 16 finalgrenarna (100 m häck-finalen gick i Zürich för en vecka sedan).
Startlistor kvinnor 100 m häck
Även Meraf Bahta fanns ursprungligen med i anmälningslistan på 5000 m men hon valde bort tävlingen efter en lång säsong som avslutades med de två segrarna i Finnkampen den gångna helgen.
TV12 direktsänder kl 20.00-22.00.
/Jonas Hedman

Anm.: En enda svensk har vunnit en Diamond League-final och det är Abeba Aregawi på 1500 m i just Bryssel för tre år sedan. Abeba är också ensam svensk att ha vunnit Diamond Race vilket skedde samma år (när hon vann 2012 representerade hon fortfarande Etiopien).

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen