"Jag är skadefri och motiverad och i det stora hela ser det ganska bra ut", säger David Nilsson om formen ett halvår efter att han drabbades av malaria. Foto: Deca Text&Bild

David Nilsson om vägen tillbaka efter malaria

I mars drabbades långdistanslöparen David Nilsson, 34, av malaria efter en halvmara i Djibouti. OS-chansen försvann och det blev en lång väg tillbaka. Men redan i slutet på juni gjorde han under 29 minuter på 10 000 m och under hösten kan det bli start i såväl GöteborgsVarvet, Lidingöloppet och Asics Stockholm Marathon. Men redan på söndag 21 augusti springer David Berlin Halvmarathon.

Det var den 5 mars som David slutade fyra i ett halvmaratonlopp i Djibouti på 1:04:06 och slog flera namnkunniga löpare. Men därefter blev han sjuk, riktigt sjuk. Fick ligga på sjukhus och tog inte ett löpsteg på tre veckor. ”Det var definitivt mina två, tre jobbigaste veckor i livet” har David berättat.
Drömmen om att få springa OS-maran i Sapporo försvann därmed definitivt och han har sedan dess successivt trappat upp träningen.
– I början av juni kom formen tillbaka helt okej, före det tror jag inte jag kunde göra under 30 på milen. Fyra veckor senare sprang jag 10 000 m bana på Långlöparnas kväll och gjorde just under 29 minuter vilket jag var nöjd med. Sedan var jag ännu starkare när jag gjorde 29:28 som trea på SM-milen i Anderstorp två veckor senare, säger David.

Tre timmar långt ultralopp
Därefter har han fått in ytterligare sju veckors träning och även tävlat flera gånger. Bland annat några ultralopp i Schweiz i början på augusti där ett tog nästan tre timmar – 2:46 – vilket följdes av KfS Kungsholmen Runt 10 km där han slutade tvåa på 30:05, två sekunder bakom IF Götas Jonas Leandersson.
– Sju dagar är egentligen för kort återhämtning så jag var helt enkelt lite för sliten på Kungsholmen Runt. Det blåste en hel del och i bättre förhållanden hade det kanske gått en halvminut fortare, men inte mer, säger David.

David spurtar in som tvåa i Kungsholmen Runt före Mustafa Mohamed och Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

 

”Återkomsten gick fortare än jag trodde”
Hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka till en hyfsad nivå var väldigt svårt att säga efter en så tuff sjukdom som malaria.
– Jag tycker att det gick snabbare än vad jag själv och många andra trodde. Jag är skadefri och motiverad och i det stora hela ser det ganska bra ut. Jag fick lite extra ont i baklåret och hälsenan under upptrappningen i våras men inget allvarligt. Det var ungefär samma skavanker som när man är i form.
– Formen är inte lika bra som förre sjukdomen men det går åt rätt håll. I vintras hade jag min träningsmässigt bästa vinter någonsin och nu är målet att komma tillbaka till fjolårets höstform då jag bland annat gjorde 28:13 på 10 km väg i november. Träningsmässigt har jag legat på en konstant träningsnivå i flera månader så det är nog dags att trappa upp nu.
2020 var tidsmässigt ett riktigt bra år för David som satte personligt rekord på alla distanser från 1500 m till maraton.

Siktar på de tre stora svenska långloppen
David tävlar normalt ofta och mycket – inte sällan runt 50 lopp per år – men pandemin och sjukdomen i våras har förändrat mycket.
– Med tanke på hur läget är ute i världen så är jag inne på att fokusera på hemmakalendern i höst eftersom den innehåller så konkurrenskraftiga lopp. Det kan mycket väl bli så att jag springer GöteborgsVarvet och Lidingöloppets tremil i september och Stockholm Marathon i oktober.
– Det skulle vara kul! Det är sju år sedan jag sprang Stockholm Marathon och senaste Lidingöloppet var 2016. Men jag vill också göra 2:10 och ännu snabbare på maraton.

Tydligt huvudmål för 2022
Däremot blir det inget Friidrott-SM i Borås.
– Eftersom man enligt reglerna inte får springa i tjocksulade skor på bana så innebär det en skaderisk. Så jag avstår nog bana i år. Det blev många banlopp 2020 och det kan bli några nästa år.
När det gäller 2022 så har David ett stort mål.
– Jag vill gå all in för VM-maran i Eugene i juli. Det kan bli varmt där men värme har passat mig bra i alla år så det ser jag inte som något problem. Det kan kanske snarare gynna mig.
Närmast springer David Berlin Halvmarathon på söndag 21 augusti.
– Målet är att göra under 1:04 och sedan jobba vidare för att åter kunna göra under 1:02.
Därefter väntar en höst som mycket väl alltså kan innehålla GöteborgsVarvet 11 september, Lidingöloppets tremil 25 september och Stockholm Marathon 9 oktober.
/Jonas Hedman

Läs mer:
Hur bra är David Nilssons 1:38:45 i Lidingöloppet?
Fantastisk avslutning när Jonas Glans satte svenskt rekord
Spurtseger för Jonas Leandersson i Kungsholmen Runt

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen