19 månader och 23 raka segrar kom till en slut för Mondo i Gateshead. Foto: Deca Text&Bild

Diamond League: Mondos segersvit bruten – Kim Amb trea

Nio grader, regn och blåst var det vädermässiga förhållandena när Diamond League-säsongen drog igång i brittiska Gateshead på söndagskvällen. Mest nöjd med sin placering av de fem svenskarna var Kim Amb som slutade trea i spjut på 76.96. Bästa placeringen nådde dock Armand ”Mondo” Duplantis som tvåa i stav på 5.55 vilket innebar att hans segerrad på 23 förstaplatser tog slut.

Det var tuffa förhållanden och för stavhopparna till och med farligt i blötan och den låga temperaturen som också kylde ner dem under den långa tävlingen där tak över huvudet saknades på innerplan. Mondo tog 5.30 och 5.55 i första försöket i långa tights men fick det inte att stämma på 5.74. Han hoppade under i första och rev i andra och sparade sista till 5.80 sedan Sam Kendricks tagit förstnämnda höjd och därmed ledde.

Sååå nära seger
Mondo var högt över i första och sista försöket på 5.80 men touchade ribban på nedvägen och den gled långsamt av uppläggningsplattorna. Senast någon besegrade Mondo var på VM i Doha den 1 oktober 2019 – och denne var då som nu dubble världsmästaren Sam Kendricks.
Mondo stod och höll paraplyet åt denne när han skulle hoppa och det slutade alltså med att amerikanen vann.
– Det var tufft idag. Greppet är viktigt för oss stavhoppare och det var även svårt att hålla värmen i regnet eftersom vi inte hade något regnskydd. Men jag är i fin form och det här var en bra erfarenhet, men det var inte kul att förlora, säger Mondo till CMore.

Kims bästa på sju år
Kim Amb gjorde sin tredje spjuttävling på åtta dagar och efter 79.61 hemma i Bålsta förra helgen och 79.72 i Dessau i fredags blev det nu 76.96 i en serie som bara innehöll två ytterligare godkända kast – 71.40 och 70.48. Men Kim låg faktiskt tvåa när två omgångar återstod. Då passerade 2012 års OS-mästare Keshorn Walcott med 77.78 och gick upp som tvåa bakom Polens Marcin Krukowski. 
Denne kastade i en mössa med tofsar och landade så nära linjen i femte kastet att tofsarna tog i linjemarkeringen och bortom denna så att kastet underkändes.
Men Kim var med i final-3 som innebar att segraren skulle koras i sista omgången. Walcott hade 73.31, Kim misslyckat och trampade över och Krukowski 81.18. Därmed blev han en värdig vinnare med tävlingens tre längsta kast.
Kim nådde nu sin tredje bästa DL-placering i karriären och den bästa på sju år. 2013 vann han i Lausanne och var året efter tvåa i Shanghai.

Femteplatser för Thobias och Fanny
Thobias Montler och Fanny Roos gjorde båda säsongsdebut och blev båda femma utan att riktigt få till det. Thobias hade samtliga fem godkända i intervallet 7.61-7.85 och var 19 centimeter från andraplatsen och 26 från segern. Men det var svårhoppat i medvinden som växlade mellan 1.9 och 4.8.
Fanny inledde kultävlingen med 18.15 och hade sedan 18.33 i tredje vilka blev hennes godkända stötar denna kväll. Det räckte till en femteplats blott 21 centimeter från tredjeplatsen som hade inneburit en sjätte stöt. Till andraplatsen fattades faktiskt bara 13 centimeter på grund av det märkliga final-3-momentet. Vann gjorde Auriol Dongmo på 1908.

Kalle Berglund bröt
Kalle Berglund gjorde säsongsdebut på bana och låg bland de sista loppet igenom. Han passerade 800 m kring 1:58 innan han klev av med ett varv kvar. Vann gjorde Norges Jakob Ingebrigtsen på 3:36.27.
Sammanfattningsvis en ovanligt blek Diamond League-premiär vilket till stor del berodde på vädret. En tävling som egentligen skulle ha ägt rum i Marockos huvudstad Rabat som dock fick avsäga sig arrangörskapet i ett sent skede.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även: Kim Amb är i ett helt nytt läge inför OS-året

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen