Tätt i hinderförsöken när Vidar Johansson och Emil Blomberg tog sig vidare. Foto: Deca Text&Bild

EM: Två av tre hinderkillar till final – Lisa Lilja fyra genom tiderna

Andra dagens förmiddagspass på EM i Rom innehöll sju svenskar och av dem tog sig två av tre hinderlöpare – Vidar Johansson och Emil Blomberg – vidare till final. Och på sprint avancerade både Julia Henriksson (100 m) och Lisa Lilja (400 m) till semi. Lisa förbättrade sitt pers med över halvsekunden till 52.18 och har nu bara tre svenskor före sig på genom-tiderna-listan.

I försöken på 3000 m hinder hade Sverige precis som på damsidan fullt lag, detta i form av olympierna Simon Sundström, Vidar Johansson och Emil Blomberg. Simon sprang i första heatet som gick långsamt i början och in på upploppet låg Simon på den sista placeringen vidare (åttonde). Men efter en mindre lyckad hinderpassage passerade britten Mark Pearce och Simon kunde inte svara. Han nådde målet på 8:34.59 och blev 21:a i sammandraget, 13 hundradelar från avancemang.

Väldisponerat av Vidar och Emil
I andra heatet sprang Vidar Johansson och Emil Blomberg och där blev det betydligt bättre fart. Vidar låg hela tiden topp fem och Emil några placeringar bakåt. När de kom in på upploppet var finalplatserna i praktiken klara eftersom de var sex i klungan med Emil några meter efter och de åtta främsta gick vidare.
Vidar slutade fyra på 8:22.21 och Emil sjua på 8:22.85. Snabbast var Daniel Archie med 8:21.46. För Vidar är det första mästerskapsfinalen medan Emil på måndag gör sin tredje EM-final på distansen.

Julia vidare efter nästpers
På 100 m sprang Julia Henriksson i det tredje och sista försöksheatet och gjorde allt rätt på bana fyra när hon sprang i mål som trea på 11.31. Därmed avancerade hon vidare till söndagens semifinal. Tiden är Julias näst bästa godkända bakom det personliga rekordet 11.19 hon satte i årsdebuten i maj.
Snabbast var Rani Rosius med 11.20.

Lisa fyra genom tiderna
I 400 m-försöken spände Lisa Lilja bågen på bana sex och låg tre-fyra in på upploppet men blev till slut sexa. Men tiden – 52.18 – är personligt rekord med över halvsekunden med vilket hon inte bara avancerade till semi utan även från åttonde till fjärde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Detta bakom Moa Hjelmer 51.13, Ann-Louise Skoglund 51.69 och Susanna Holtshausen 51.95.
Till slut blev det en tiondeplats i försöken för Lisa där tolfte och sista tid vidare var 52.24. Lisa gjorde nu sitt hittills bästa lopp i karriären när det verkligen gällde.

Lovisa nia i jämn sjukamp
I sjukampens femte gren längd inledde Lovisa Karlsson med 6.40, fortsatte med ett övertrampshopp kring 6.65 och avslutade med ännu ett långt hopp men som också resulterade i rött – kring 6.70. Därmed slutade hon sexa i längdmomentet men tappade en placering i totalen till nionde. Men det är väldigt jämnt. Spjut och 800 m återstår ikväll.
En krånglande rygg gjorde att Bianca Salming valde att inte fortsätta sjukampen efter första dagen. Det gör däremot Lovisa Karlsson som avslutade fredagen med två grenpers. Längd väntar under förmiddagspasset och sedan spjut och avslutande 800 m ikväll.

Ingen final för Ragnar
Släggkvalet resulterade för Ragnar Carlsson i 72.53, 71.11 och sista i högra burgaveln. Det innebar tionde plats i första gruppen och räckte inte för avancemang. För det krävdes 75 meter.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen