Emma Sralla blev Sveriges första JVM-vinnare i diskus och den näst yngsta genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Emma Sralla juniorvärldsmästare i diskus

Spårvägens Emma Sralla, 17, höll för favorittrycket och vann JVM-titeln i Cali, Colombia, natten till torsdagen. Med 56.15 gjorde hon karriärens näst längsta kast – bara 23 cm från personbästa – och vann med över 1,5 meter och tog Sveriges första diskusguld i JVM genom tiderna.

Diskusen gick natten till torsdagen svensk tid och sköts upp en timme på grund av ett intensivt regnande i Cali, men när den väl kom igång så var Emma bäst. Hon inledde med ett 57 m-kast som landade vid högra sektorlinjen och gömdes som ogiltigt. Sedan kom 54.94 och ledning i andra följt av 52.78 och guldkastet 56.15 i fjärde följt av 53.47 i femte. Inför sista kastet var hon klar vinnare och så glad att hon drog sista kastet i högra burgaveln.

Två längsta kasten
Hon hade tävlingens två längsta kast och vann med drygt 1,5 meter före Greklands Despoina Areti Filippidou, 54.48, medan bronset togs av Sydafrikas Miné De Klerk.
Det var en känslosam Emma på prispallen som tog emot guldmedaljen vilket följdes av ”Du gamla du fria”.

Emma tog Sveriges andra JVM-guld genom tiderna i kast. Det första var Sofi Flinks seger i spjut i Barcelona 2012. Foto: Deca Text&Bild


Klubbkamrat med Daniel Ståhl

Emma har inspirerats av sin klubbkamrat Daniel Ståhl och lyckats nu med något som han inte gjorde under sin juniorkarriär – att vinna JVM. Daniel var med i kula och diskus i Kanada 2010 men nådde då inte final.

Första blågula JVM-guldet i diskus
Aldrig tidigare har Sverige tagit ett diskusguld i JVM eller JEM tidigare. Den tidigare bästa placeringen i JVM har Emmas klubbkamrat i Spårvägen, Niklas Arrhenius, som tog silver i Santiago 2000. Tidigare bästa i JEM är Kent Gardenkrans silver i Duisburg för 49 år sedan.
Enda tidigare JVM-guldet i kast är Sofi Flinks seger i Barcelona 2012.

JVM-medaljen var Sveriges andra i diskus. Den första tog Emmas klubbkamrat Niklas Arrhenius med silver 2000. Även då arrangerades mästerskap i Sydamerika, Santiago i Chile. Foto: Deca Text&Bild


Åttonde kvinnliga JVM-vinnaren

Emma blev nu Sveriges tionde JVM-vinnare i friidrott och den åttonde på tjejsidan. Den första var Malin Ewerlöf i terräng 1989 och den förra Maja Åskag som vann både tresteg och längd i Kenya i fjol. I denna exklusiva guldklubb finns bland annat också stavhopparna Mondo Duplantis, som vann i Tammerfors 2017, och Angelica Bengtsson, som vann 2010 och 2012. Och inte minst Carolina Klüft (sjukampssegrar 2000 och 2002) och Susanna Kallur (100 m häck-guld 2000).

Näst yngsta blågula vinnaren genom tiderna
Emma är med sina 17 år och tio månader den näst yngsta svenska JVM-vinnaren genom tiderna. Bara Malin Ewerlöf var yngre då hon vann JVM-premiären i terräng i Norge 1989, då hade hon ännu inte fyllt 17 år.

Född i Texas
Emma är född och uppväxt i Texas och har svensk mamma och amerikansk pappa. Hon började kasta diskus som 14-åring 2018 och valde precis som Mondo Duplantis att tävla för Sverige. Sin första tävling på svensk mark gjorde hon i juni 2021 då hon blev medlem i  Spårvägen. En månad senare debuterade hon i juniorlandslaget genom att mästerskapsdebuten gå till final på junior-EM i Tallinn där hon slutade elva.

Tia genom tiderna bland seniorer
I år har Emma överträffat det svenska juniorrekordet med 56.38 och vann junior-NM i Malmö på 53.67 i juli som var sista tävlingen före JVM. Det resultatet placerar henne tia på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer. Hon är född 2004 och fyller 18 år i slutet på september vilket betyder att hon kan vara med på junior-EM 2023.
I tisdags tog Jacob Thelander silver och Elliot Duvert brons i tiokamp och natten till fredagen finns nya blågula medaljchanser i Cali.

/Jonas Hedman

Resultaten

Emma Srallas biografi på friidrottsstatistik.se

Sveriges alla JVM-guld genom tiderna

Läs även:
Emma Sralla finalist i mästerskapsdebuten
Succé i JVM – dubbla svenska medaljer i tiokamp

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen