IFK Sunnes Emilia Kjellberg var helgens kanske gladaste längdtjej! Foto: Deca Text&Bild

En spännande längdsäsong väntar

Säsongen är visserligen bara i sin linda men man kan redan nu konstatera att det blir en annorlunda längdsäsong i kvinnlig längd eftersom våra två främsta, Khaddi Sagnia, Ullevi, och Erica Jarder, Spårvägen, inte tävlar i vinter. Så här långt trängs sex tjejer inom en decimeter i toppen av årsstatistiken vilket indikerar att det kan bli en jämn kamp om de två platserna till Nordenkampen i Tammerfors den 11 februari.

Khaddi Sagnia har valt att enbart träna i vinter för att bygga upp sig ordentligt inför sommaren efter ett delvis skadestört fjolår, och Erica Jarder ska bli mamma i vår. Det gör längd till en spännande gren med flera unga talanger bakom rutinerade Malin Marmbrandt som i somras förbättrade sitt personbästa till 6.50 och var med i EM i Amsterdam.

Marmbrandt väl förberedd
Malin inledde sitt 2017 i Sätra i lördags med tre hopp i intervallet 6.10-6.16 nyss hemkommen från ett månadslångt träningsläger i Sydafrika men det kommer säkerligen att bli betydligt längre vad det lider för träningen har fungerat bra.
Blott 16-åriga Tilde Johansson från Falkenberg hoppade 6.16 i Växjö i helgen och att det finns kapacitet där vet vi från i somras då hon hoppade hela 6.50. Hon hade den gångna helgen i Telekonsult Arena en härlig duell med den ett år äldre UEM-femman Lovisa Karlsson som nådde 6.06, tretton centimeter från totalperset.

Tårar av glädje
En härligt duell var det det också i Karlstad på söndagen mellan värmlandsduon Kaiza Karlén (UVM-tvåa 2015) och Emilia Kjellberg. I Våxnäshallen kom avgörandet i sista omgången då båda flög över sex meter. Det följdes av kramar, glädjetårar och starka känslor.
– Jag har varit sjuk och skadad, jag vet inte hur länge. Nu har jag fått vara frisk och hel hela hösten och vintern … som jag har väntat och längtat efter detta, säger Emilia till Nya Wermlandstidningen.
Hennes 6.10 var innebar första hoppet över sex meter inomhus och bara två centimeter från totalperset noterat utomhus på SM i Söderhamn 2015. Kaiza hoppade 6.15 och klarade därmed kvalgränsen till U23EM i sommar (6.10).
– Jag trodde inte att det var så långt, jag har haft svårt att koncentrera mig och darrade i hela kroppen. Eftersom jag blivit starkare och snabbare så tar det tid att få ihop allt innan det sitter, säger Kaiza.

Vilka hoppar i Nordenkampen?
Gnistans Rebecka Abrahamsson är femma på årsbästalistan med 6.09 men är i första hand trestegshopperska och hoppade hela 13.03 i Växjö i helgen vilket bara är fyra centimeter från inneperset.
Det finns också tjejer andra med kapacitet att hoppa över sex meter så det kan bli en spännande resa fram till laguttagningen till Nordenkampen om några veckor.
/Jonas Hedman

K Längd per den 23/1 2017
6.16 Malin Marmbrandt, 31 år, Västerås FK, Sätra 21/1
6.16 Tilde Johansson, Falkenbergs IK, 16 år, Växjö 21/1
6.15 Kaiza Karlén, KFUM Arvika, 18 år, Karlstad, 22/1
6.10 Emilia Kjellberg, IFK Sunne, 20 år, Karlstad, 22/1
6.09 Rebecka Abrahamsson, FIF Gnistan, 22 år, Cincinnati, OH, 2/12
6.06 Lovisa Karlsson, Högby IF, 17 år, Växjö 21/1

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen