Två glada SAIK:are som just satt personliga rekord i maraton – Björn Hammar, t v, och Linus Hultegård. Foto: Privat

Fin maratondebut av Sävedalens Linus Hultegård i Frankfurt – 2:24:52!

Det var ett strålande maratonväder i Frankfurt på söndagen vilket resulterade i flera personliga rekord av svenskar. Snabbast var Sävedalens Linus Hultegård, 26, som i sin första mara noterade utmärkta 2:24:52 vilket är en av de bästa svenska debutanttiderna som gjorts. Tiden förde dessutom upp honom som fyra på årsbästalistan och till 141:a plats på den svenska genom-tiderna-listan.
– Målet var att göra under 2:25, jag trodde att jag skulle kunna göra det om jag hade en bra dag. Allt stämde och tack vare en tempohöjning på slutet klarade jag det precis. Vilken känsla! Jag är fantastiskt nöjd med att ha klarat det uppsatta målet! säger Linus vars klubbkamrat Björn Hammar var näst bäste svensk på 2:29:11 vilket var personligt rekord med elva minuter.

Pers på alla distanser
Linus började löpträna mer seriöst för tre år sedan och har lyckats hålla sig skadefri sedan dess. Under året har han sänkt alla sina personliga rekord på kortare distanser – på 5000 m med tolv sekunder till 15:24.77, på 10 000 m med en halvminut till 31:25.40 och på halvmaraton med 3.5 minuter till 1:08:59.
– Tanken på att springa maraton föddes efter två bra halvmaror i våras, 1:09:18 i Haag i mars och så 1:08:59 i GöteborgsVarvet. Men efter att ha tävlat mycket under sommaren så var motivationen inte på topp en månad före Frankfurt. Tidigare hade jag tänkt att det skulle vara kul att avsluta säsongen med debut på maran för att ha något att gå på inför kommande år, säger Linus.
Frankfurt har dock inte något stort mål under sommaren men efter motivationsdippen i början på hösten så hände något och han blev riktigt taggad de sista veckorna.

Idealiskt väder
Tillsammans med klubbkamraten Björn Hammar kom han till Frankfurt dagen före loppet och upptäckte direkt vilken folkfest loppet är.
– Vi gick runt på löparmässan och kände stämningen och insöp atmosfären! Att vädret var klockrent ur ett löparperspektiv kändes också lovande. På tävlingsdagen var vädret helt fantastiskt med strålande sol, klarblå himmel, knappt någon vind och runt tio grader, säger Linus.

Bra klungor i tre mil
”Jag hade som mantra att inte start för snabbt. Till en början hamnade jag i en ganska stor klunga men kände att det gick lite för sakta och började avancera efter fem kilometer. Därefter sprang jag ikapp folk fram till ca 15 km då jag kom in i en ny klunga tillsammans med en i dameliten. Efter ca 20 km splittrades klungan i två och jag tog rygg på den snabbare som innehöll sex personer. Den var perfekt och jag sprang med dem i ca 28 km.
Därefter splittrades den också i två och jag försökte åter hänga på den snabbare. Efter ca 30 km fick jag dock släppa de två löparna och hamnade lite i ett vakuum. Runt 32-33 km började benen kännas tunga men jag gnetade på helt ensam mot mål.

”Sprang själv sista milen”
Efter 38 km fick jag ny energi och började räkna in kilometerna. Vid 40 såg det ut som att jag skulle missa mitt mål på 2:25 men då la jag in en rejäl tempoökning och avslutade i 3:20-fart. Som en bonus sprang jag förbi bästa dam de sista kilometern vilket var riktigt häftigt efter att ha sprungit själv i nästan en mil!
Gatorna var packade med folk och stämningen gjorde att det kändes som att man nästan bars fram. Väl i mål var jag fantastiskt nöjd med att ha klarat under 2:25:00 i debuten!”

Två jämna halvor
Linus lopp var riktigt jämnt och fint där första halvan gick på 1:12:21 och den andra på 1:12:31. Snabbaste 5 km-avsnittet var det tredje som gick på 16:45 medan den mellan 35 och 40 var långsammast med 17:42. Men sedan gick det fort med 7:19 på sista 2.2 km! Att springa två så jämna halvor är ovanligt av en debutant och indikerar att det kan bli kul att följa Linus framtida maror!

Pers även av Orre och Ziegler
Även Björn Hammar sprang riktigt jämnt fram till sina 2:29:11 och noterade till och med en snabbare andra halva: 1:14:49 plus 1:14:22. Ytterligare en svensk tog sig under 2:30 i form av IFK Moras Jonas Buud som med 2:29:25 gjorde ett test inför IAU:s VM på 100 km om en månad där han är titelförsvarare.
Bland de som satte personbästa denna perfekta maratondag fanns bland annat också Henrik Orre från Björnstorp som med 2:31:53 kapade en knapp minut på sin tid från New York i fjol. Snabbaste svenska var Örebro AIK:s Ingrid Ziegler som med 3:00:49 sänkte sin tidigare bästa tid med över fyra minuter.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs mer om Linus Hultegårds maratondebut på www.springlfa.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen