Högbys Lovisa Karlsson var UEM-femma i längd för några veckor sedan och är en av fyra från Tbilisi som är anmälda till USM i Vellinge. Foto: Deca Text&Bild

Framtidens friidrottare tävlar i JSM-USM i helgen

Om en dryg vecka börjar OS men kommande helg står framtidens stjärnor i fokus eftersom det är dags för USM och JSM – ungdoms-SM arrangeras i Vellinge och junior-SM i Hässleholm. På Vellinge IP några mil söder om Malmö tar IK Finish emot landets bästa 15–16-åringar och det är välfyllda startfält.
– Vi har knappt femhundra anmälda som gör nästan tusen starter från klubbar spridda från Trelleborg i söder till Luleå i norr, säger tävlingsledaren Robert Nilsson.
Det är femte gången på de senaste 14 åren som IK Finish arrangerar en SM-tävling. Senast var JSM 2011 och dessförinnan JSM 2003 och stafett-SM 2002. Lägg till detta IJSM i Atleticum i Malmö 2004.
– Flesta anmälda till årets mästerskap har Hammarby med 51 följt av Malmö AI 46, Huddinge 31 och Spårvägen 28, säger Robert.

Aktiva från ungdoms-EM tävlar på Vellinge IP
Fem av de som tävlade i ungdoms-EM i Tbilisi för några veckor sedan är födda 2000 och är alltså med i Vellinge där de tävlar i 16-årsklasserna. Det handlar om Faluns bronsmedaljör i slägga, Ragnar Carlsson, Örgrytes sprinter Carl Bengtström, Högbys längdhoppare Lovisa Karlsson, Hovslätts kulstötare Axelina Johansson och MAI:s mångkampare Erika Wärff.
När JSM-USM arrangerades i Vellinge 2011 vann Ullevis Khaddi Sagnia längd och tresteg i 17-årsklassen och hoppade i sistnämnda gren hela 13.73 i lite för stark medvind. I P17 hette kulvinnaren Simon Pettersson, Örbyhus IF. Båda har ju som bekant fortsatt att utvecklas. Simon satsar sedan några år på diskus och har i år satt personligt rekord med 62.06 och Khaddi är med i OS-truppen till Rio.
På JSM i Hässleholm finns många av våra JVM-aktiva med i startlistorna och bland dessa märks MAI:s Wictor Petersson (JVM-fyra i kula och diskus), Arvikas Kaiza Karlén (JVM-fyra i längd) och Täbys Bianca Salming (JVM-fyra i sjukamp).
/Jonas Hedman

Allt om helgens SM-tävlingar
USM i Vellinge
JSM-USM i Hässleholm

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen