Mohammad Reza (519) före Napoleon Solomon (520), Elmar Engholm (480), Emil Millán de la Oliva (483) och Emil Danielsson (bakom). Foto: Deca Text&Bild

Härlig spänning när Reza försvarade SM-titeln i terräng

På lördagens inleddes terräng-SM i Vällingby i nordvästra Stockholm med 4 km vilket resulterade i en härlig kamp om guldet mellan Spårvägens Mohammad Reza, 31, och Eskilstuna-junioren Emil Millán de la Oliva, 19. De var loss med 500 meter kvar och på slutet var Reza starkast och vann med två sekunder på 12:00.

– Jag hade en bra känsla i kroppen idag. Planen var att trycka till 400 meter från mål och den taktiken fungerade. Den här banan passar mig väldigt bra, säger Mohammad Reza som försvarade titeln från Umeå i fjol.
Det var nio grader, vindstilla och mulet och efter en del regn under förmiddagens veteranlopp var det uppehåll större delen av dagen. Men strax före dagens elfte och sista lopp – manliga A-finalen över 4 km – återkom regnet och det började blåsa.

Emil Millán på offensiven
Sju man gick loss på första varvet och bland dem fanns regerande mästaren Mohammad Reza, Spårvägen, klubbkamraten Emil Danielsson, Eskilstuna-löparna Adhanom Abraha, 43, och Emil Millán de la Oliva, Hakarpspojkarnas Oscar Claesson och Turebergs Napoleon Solomon. De höll ihop vid varvningen efter 2 km som passerades på 6:02 efter kilometrar på 2:56 och 3:06.
Reza tog kommandot ut på andra varvet och vid 3 km hade han bara tre i rygg – Millán, Claesson och Danielsson. Vid de tre höbalarna med ca 700 meter kvar stod det klart att guldkampen skulle stå mellan Reza och Millán då den sistnämnda övertog täten. Men 400 meter från mål tryckte Reza till, fick några meter och det växte till runt tio i mål. Bronset tog Emil Danielsson på 12:05.

Favorit i repris på fjolårets lopp
Mohammad Reza vann med två sekunder på 12:00 efter en slutkilometer på 2:55 vilket innebar en identisk repris på terräng-SM i Umeå 2019. Även då avslutades loppet med en vänstersväng in på ett upploppet som också gick svagt uppför och då var Emil en sekund efter.
– Första guldet på 4 km i fjol var speciellt! Men det känns väldigt bra att försvara det också! säger Mohammad.
– Jag har tränat en gång på banan. Den är snabb men man kan inte gå på för hårt på första varvet, då kan det straffa sig på slutet. Så jag körde samma taktik som förra året, att ligga med i klungan och hålla uppe farten och sedan spurta sista 400 meterna.
– Jag har tränat bra hela året och inte minst självförtroendet är mycket bättre nu. Det här är mitt bästa lopp i år. Tidigare i sommar har jag inte fått ut allt.
Mohammad kommer från Iran men bor i Sverige och tävlar för Spårvägen sedan knappt fyra år. I sommar har han förbättrat sina personliga rekord på 1500 m (3:47.39), 3000 m (8:01.01 inomhus) och 10 000 m (29:08.96). Tidigare i år var han SM-fyra på 10 km väg, sexa på 5000 m och sjua på 10 000 m bana.

Snabb avslutning av Robin Rohlén
Bakom medaljtrion avslutade Umeås 800 m-löpare Robin Rohlén rasande snabbt med 2:50 på slutkilometern. Han var 18:e vid 2 km, 14:e vid 3 km och plockade tio (!) placeringar in till mål. Det innebar en fjärdeplats på 12:06 bara sekunden från brons.
Femma på 12:07 blev Elmar Engholm från arrangerande Hässelby SK och han nådde nu sin hittills bästa terräng-SM-placering. Tre sekunder bakom honom spurtade klubbkamraten Axel Djurberg i mål efter en lysande forcering på slutkilometern där han plockade fem placeringar sista kilometern.

Lagguldet till Spårvägen
Segern i lagtävlingen gick för tredje året i rad till Spårvägen tack vare Mohammad Reza, Emil Danielsson och Archie Casteel som var 19:e man. Med platssiffran 19 hade de god marginal till tvåan Hässelbys 42 och trean Eskilstunas 49.
2 km-varvet på Grimstafältet alldeles intill krematoriet bestod helt av gräs med långa svaga upp- och nedförslöpningar utan någon riktig backe. Något så ovanligt som tre 46 centimeter höga höhinder hade placerats knappt 1,5 km in på varvet vilket dock inte vållade löparna några större utmaningar. I synnerhet inte eftersom de var så breda att man utan problem kunde kliva på dem.

Suverän seger av Jonathan Grahn i P16
I P17-loppet över 4 km ingick traditionsenligt 16-årsklassen och det blev faktiskt två 16-åringar bland de tre främsta i mål. Mölndals Jonathan Grahn var helt överlägsen på andra varvet och vann loppet med 18 sekunder på 12:49 och P16-klassen med 24. Silvret tog Hallbys Gabriel Claesson på 13:13 och bronset Roslagens Edvin Nilsson på 13:17. Jonathan tog nu sitt femte individuella USM-guld för året.
P17-titeln vanns av Borlänges Mattias Östberg som var tvåa i loppet på 13:07 och där silvret gick till Hugo Unosson, Kalmar OK, och bronset till Spårvägens Jonatan Lamy, som var tre sekunder efter.

Markus Andersson starkast i P15
I P15 4 km var Västerås Markus Andersson och Ängelholms Noah Kirkström loss redan före första kilometerpasseringen. När de dök upp i synfältet efter avstickaren bakom skogen efter 2,9 km så var Markus först och vann till slut med nio sekunder på 13:16. Bronset tog Genarps Sander Petri Bere på 13:32.
Under lördagen avgörs milbanan för seniorer samt juniorklasserna.