Grete Ahlberg gjorde sitt livs tävling i mästerskapsdebuten. Foto: Deca Text&Bild

Härligt VM-ögonblick när Grete Ahlberg fick på fullträffen – historisk finalplats

Mästerskap handlar om att prestera när det gäller och det var precis var Hammarbys mästerskapsdebutant Grete Ahlberg, 24, gjorde i VM-kvalet i slägga i Eugene. Med 70.87 i sista kastet satte hon personligt rekord med över metern och var bara 65 centimeter från det svenska rekordet. Men framför allt nådde hon finalen som första svenska någonsin i slägga i ett globalt mästerskap.

Grete var näst sist in i den blågula VM-truppen ”på övertid” sedan det kommit ett återbud och på plats på Hayward Field gjorde hon sitt livs tävling. 69.28 i första kastet, 68.20 i andra och så 70.87 i tredje. Personbästa med 1.24 meter och därmed fjärde svenska över 70 meter. Hon var rankad 29:a på sitt årsbästa av totalt 32 och blir alltså sämst tolva – det är att gå plus på sin ranking.
– Jag blev inkastad här för fem dagar sedan och försökte att inte ha jetlag när jag tävlade. Att lyckas när det verkligen gäller på VM och att spräcka 70 m-gränsen känns stort. Jag har siktat på 70 meter så länge och varit förbannad och tänkt att ”det kommer aldrig hända”, säger Grete.

”De skrek där bakom”
– Men efter tredje kastet hörde jag att de skrek där bakom och tänkte att ”men så långt var det inte”. För det kändes inte som ett tekniskt bra kast. Men så såg jag att siffrorna 70 kom upp på resultattavlan och tänkte ”det är inte sant”.
Grete sprang ut till läktaren, kramade om sin tränare Mattias Jons och såg ut att vilja ta hela världen i sina armar.

Första globala finalisten genom tiderna
Aldrig tidigare har en svenska nått final i VM eller OS i slägga. Detta är också första gången som en svensk oavsett kön är i VM-final i slägga. För kvinnor har grenen funnits på mästerskapsprogrammet i drygt 20 år och i VM för män sedan premiären 1983. Tidigare bästa kvinnliga VM-placeringen är Cecilia Nilssons 14:e-plats i kvalet i Osaka 2007.
Även om man räknar in män så är det få globala mästerskapsfinalister vi har i Sverige i modern tid i grenen. Den senaste är svenska rekordhållaren Tore Gustafsson som var OS-elva i Söul 1988.

Trea genom tiderna
2018 kastade Grete första gången över 67 meter och sedan dess har hon överträffat den gränsen i 24 tävlingar. I år har hon för första gången gjort över 69 med 69.63 som gjorde henne till fyra på den svenska genom-tiderna-listan.
– Så härligt att det också var höga 70 meter. Hela stadion applåderade och skrev, det var en upplevelse. Jag är jättenöjd oavsett om det blir final eller inte, sa Grete innan andra kvalgruppen börjat.
Hon kommer från Stockholm och har satsat heltid på slägga sedan 2017. Hon flyttade för några år sedan till Falun där hennes tränare Mattias Jons bor och där har hon utmärkta träningsförhållanden.

”Nu måste jag ändra portkod”
Grete hade en bra ungdomskarriär och kastade då över 70 meter med 3 kg-släggan.
– Jag vet inte hur många portkoder jag har med det perset på 70.76, men nu får jag ändra den till 70.87, säger Grete och ler.
Grete slutade sexa i den första kvalgruppen efter att bl a ha slagit en tjej från Nya Zeeland med en centimeter. Det visade sig bli viktigt när båda grupperna summerades eftersom Grete slutade tolva och tog sig vidare med en enda centimeters marginal.
Längst av alla i första kvalgruppen kastade USA:s Janee’ Kassanavoid med 74.46 före Finlands Krista Tervo som gladde med 73.83, bara dryga halvmetern från hennes nordiska rekord.
Så två nordbor i släggfinalen på söndag kl 20.35.

/Jonas Hedman

Resultaten

Grete Ahlbergs biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen