Första svenska JEM-guldet genom tiderna på 3000 m. Foto: Deca Text&Bild

Historiskt guld för Jonathan Grahn

Mölndals Jonathan Grahn, 18, stod för en sagolik spurt i 3000 m-finalen på junior-EM i Jerusalem när han spurtade hem guldet på 8:44.67. Det är Sveriges första JEM-guld någonsin på distansen. Fyra, bara två sekunder från bronset, slutade 17-årige Karl Ottfalk från IFK Lidingö

Jonathan Grahn har imponerat med sin utveckling i flera år och när han på SM i Söderhamn för en dryg vecka sedan förbättrade sitt svenska juniorrekord med hela två sekunder till 3:37.06 så förstod man vad som skulle kunna hända i Jerusalem.

Lusig start
Det blev ett långsamt taktiklopp med 3:22 på första kilometern och sedan 2:55 på den andra. Jonathan låg långt fram och hela tiden vid sargen för att springa kortast möjliga sträcka. Bakom sig hade han Karl Ottfalk.
Med 500 meter kvar tog sig Jonathan fram till täten på insidan och försvarade den positionen till slutet på bortre långsidan där irländaren Nicholas Griggs till slut passerade.

Vilken finish
Men Jonathan höll ryggen i den vilda rusningen genom sista kurvan när alla andra släppt och inne på upploppet var Mölndalslöparen klart starkast och kunde till och med kosta på sig att vinka till publiken. Med ett stort leende på läpparna bröt han mållinjen sekunden före irländaren på 8:44.67 efter 2:37 på slutkilometern, 1:54.3 på sista 800 m och brutala 52.5 på slutvarvet.
Karl Ottfalk gjorde det också riktigt bra när han i kamp med upp till två år äldre motståndare rusade sista varvet på under 57 sekunder och kom in som fyra på 8:49.34 – två sekunder bakom bronsmedaljören Bradley Giblin från Storbritannien.

Historiskt guld
Aldrig tidigare har en svensk manlig 19-årsjunior vunnit guld på en distans längre än 800 m. Men högt betyg ska även Karl Ottfalk ha. Han har i sommar förbättrat sitt personliga rekord på 1500 m till 3:44.57 vilket är den bästa svenska P17-tiden någonsin och nu blev han alltså fyra. Och han är så ung att han kan vara med i nästa JEM för 19-åringar 2025.
Jonathan tränas av Alexander Nilsson i Mölndals AIK och det kan mycket väl bli ett guld till innan årets JEM avslutas på torsdag kväll. För då avgörs direktfinalen på 5000 m och där är Jonathan också favorit.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Chockad Nora Lindahl nådde hela vägen fram till JEM-guld

Biografier på friidrottsstatistik.se
Jonathan Grahn, Mölndals AIK
Karl Ottfalk, IFK Lidingö

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen