Med tusendelarna på sin sida rusade Nora Lindahl hela vägen till guld. Till höger brittiskan Success Eduan. Foto: Deca Text&Bild

Chockad Nora Lindahl nådde hela vägen fram till JEM-guld

Hässelbys Nora Lindahl kunde inte riktigt förstå vad hon gjort när hon efter en sanslös avslutning i 200 m-finalen på JEM i Jerusalem nådde hela vägen fram seger. Med 23.26 fixade hon Sveriges första guld på distansen i JEM genom tiderna.

Bara elva minuter efter att Jonathan Grahn spurtat i mål som vinnare på 3000 m var det dags för ett nytt svenskt guld. Jonathan fick bara behålla den blågula flaggan i några minuter innan han lämnade över den till en chockad Nora.
Hon har sprungit bra hela sommaren och satt fem (!) personliga rekord på 200 m före Jerusalem. Där kom två till – först 23.35 i försöken igår och så 23.26 i finalen.

”Målet var final”
– Jag hade absolut inte förväntat mig det här eftersom jag var rankad 9-10 så målet var egentligen bara att ta mig till final, säger Nora.
– Jag fick en bra start men märkte sedan att jag låg efter i slutet av kurvan. Då bara gasade jag hela vägen in i kaklet. Jag kände att de fyra sista stegen var gränsfall för att jag skulle kunna köra ända in i mål, säger en lycklig Nora.

Nora Lindahl – överraskningen med stort Ö. Foto: Deca Text&Bild


Superavslutning

Nora hade bana sju i finalen och kom ut på upploppet 2,5 meter bakom brittiskan Success Eduan på banan intill och Ungerns Alexa Sulyán på femman och i linje med två andra tjejer. Brittiskan tröttnade samtidigt som Nora avslutade riktigt starkt och precis hann ikapp även Sulyán.
Guldet bärgades med blott åtta tusendelars marginal – 23.252 mot 2.260 – när hon föll efter mållinjen.
– Jag var bara glad att jag orkade i mål för benen bar knappt på slutet, sa en överlycklig Nora som 15-talet meter från mål fortfarande var metern bakom ungerskan.

Andra guldet
Guldet är Sveriges första i ett juniormästerskap på 200 m för tjejer och andra om man räknar in Irene Ekelunds UVM-guld för 17-åringar i Donetsk 2013. Då satte hon det gällande svenska juniorrekordet på 22.92.
Men Nora är efter personligt rekord i både försök och final nu tvåa genom tiderna bland svenska 19-årstjejer.

/Jonas Hedman

Resultaten

Sveriges kvinnliga mästerskapsmedaljer på 200 m
Guld U18-VM 22.92 Irene Ekelund, Kils AIK, 2013
Guld U20-EM 23.26 Nora Lindahl, Hässelby SK, 2023
Silver U23-EM 23.24 Moa Hjelmer, Spårvägens FK, 2011
Silver U20-VM 22.97w Irene Ekelund, Malmö AI, 2014
Brons U20-EM 23.35 Jenny Ljunggren, IFK Helsingborg, 2003

Läs mer:
Nora Lindahls svåra val – kvalificerad för både svenska och finska landslaget
Historiskt guld för Jonathan Grahn i junior-EM

Nora Lindahls biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen