Två 60 m-lopp på personlig toppnivå för MAI:s Julia Henriksson resulterade i första 60 m-titeln. Foto: Deca Text&Bild

ISM: Suveräna 60 m-segrar för Julia Henriksson och Henrik Larsson

Det gick fort på sprintrakan i Atleticum i Malmö på lördagseftermiddagen. Snabbast av alla var MAI:s Julia Henriksson som tog sitt första 60 m-guld i och med 7.33. För IF Götas Henrik Larsson räckte 6.67 för att vinna med en tiondel.

I kvinnliga 60 m-tävlingen slog favoriten favoriten Julia Henriksson från MAI till med personligt rekord redan i försöken – 7.30. Därmed är hon nu ensam åtta genom tiderna i Sverige. Näst snabbast var klubbkamraten Filippa Sivnert som vann det andra heatet på 7.45.

Första guldet för Julia
I finalen var det oroligt där det blev en återkallning efter första försöket som resulterade i grönt kort. Därefter beordrades ”omstart” innan tjejerna kom iväg i tredje försöket.
Julia Henriksson och Elvira Tanderud lösgjorde sig snabbt från övriga och det var inget snack om saken – guld för Julia på 7.33, hela 15 hundradelar före Elvira. Bronset till Filippa Sivnert på 7.51 och därmed blev det både guld och silver till arrangerande MAI. Fyra slutade Upsalas Sara Wiss som 36 år gammal satt personbästa med 7.49 i vinter och nu var bara 0.07 från en SM-medalj.
Efter två raka silver kom nu första guldet för Julia.
– Jättekul att få vinna här på min nya hemmaplan, sa Julia och fortsatte ladda för 200 m-försöken.

M 60 m: Henrik från start till mål
I försöken kom svara 6.90 att räcka för att bli en av de åtta finalisterna. Närmast av de utslagna var 45-årige Lion Martinez som med 6.94 var blott 0.04 från en finalplats. Han har tidigare i år sett flera M45-världsrekord med som bäst 6.88.
I finalen kopplade favoriten Henrik Larsson greppet tidigt och såg ut att gå riktigt för fullt fram till en klar seger på 6.67. Silvret till MAI:s Emmanuel Dawlson, 6.78, och bronset till Strands Viktor Thor, 6.82. Han gick i backen direkt efter mållinjen och det var tydligt att det var en bristning i vänster baklår.

Tredje titeln
Guldet var Henriks tredje efter tidigare segrar 2019 och 2022 då han båda gångerna hade 6.60 som är mästerskapsrekord. I vinter har han satt svenskt inomhusrekord med 6.56.
– Nu ska jag ta det lugnt någon dag, sedan träna lite och så åka till inne-EM i Istanbul och tuta och köra, säger Henrik.

K Vikt: Grete Ahlberg helt överlägsen
I den kvinnliga vikttävlingen tog var Hammarbys Grete Ahlberg favorit efter personliga rekordet 22.20 i Nordenkampen förra helgen. Men det var nära att hon inte kommit till start eftersom stormen Otto ställde till det och Öresundsbron stängdes på fredagskvällen. Men den öppnades, Grete och flera andra ISM-deltagare kom till Malmö och det slutade med seger för Grete.

Första guldet inomhus
Hon inledde med 20.41 och kastade sedan 21.41 i både tredje och sjätte omgången och vann till slut med över metern. Detta efter en tävling där alla hennes fem godkända kast hade räckte till seger. Silvret tog IF Götas Sara Forssell på 20.20 och bronset till Upsalas Linnéa Jönsson, 19.27.
Guldet var Gretes första i viktkastning efter tre silver och två brons.

M Vikt: Tredje raka för Ragnar
Manliga suveränen i vikt var Hässelbys Ragnar Carlsson som inledde med tre kast strax över 22 meter och fortsatte sedan med två kryss och 21.88 i sista. Därmed blev segerresultatet 22.21 med vilken Ragnar var 2,5 meter före tvåan Karl Ludvik från Tureberg. Bronset tog Västerås Leo Bystedt på 18.70. Både Karl och Leo satte pers liksom fyran Adam Hellbom, Falun (18.01) och sexan Gustav Rydåker, Upsala, 16.94.
– Det var tre stabila kast över 22 meter men jag har mer i mig. Nästa tävling är Europacupen kast i slägga i mars och sedan är sommarens stora mål VM i Budapest i slutet av augusti, säger Ragnar.

Favoritseger – silver till 16-åriga Kajsa
I kvinnliga stavtävlingen stannade tre tjejer på 4.03. Därefter gick Michaela Meijer in i tävlingen på 4.18 och säkrade guldet genom att ta i andra. Det blev segerresultatet sedan hon rivit tre gånger på 4.38.
Silvret tog IFK Göteborgs ännu inte 17 år fyllda Kajsa Roth tack vare personliga rekordet 4.03. Den höjden tog hon i första vilket gav henne karriärens första SM-medalj. Silvret delades av Lidingös Johanna Hellman och Täbys Sara Winberg som tog höjden i andra.
Guldet var Michaelas tredje där det första kom 2016.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Andreas Kramer krossade mästerskapsrekordet
Sensationell seger för Sara Lennman – besegrade Fanny Roos

Biografier om alla aktiva på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen