Johan Rogestedt, t h, var bara två tiondelar från sitt fem veckor gamla svenska rekord på 1000 m. Foto: Deca Text&Bild

Johan Rogestedt snuddade vid svenskt rekord i Lausanne

Säsongens elfte Diamond League-tävling genomfördes i Lausanne och innehöll en svensk – Johan Rogestedt. Han sprang 1000 m och visade att han hållit formen bra över det OS han inte riktigt lyckades kvalificera sig till och slutade nia på 2:17.88. Det var bara två tiondelar över det svenska rekord han satte i Göteborg för sex veckor sedan.
– Jag är lite missnöjd. I juli var jag nöjd med att ha satt svenskt rekord med 2:17.67 och nu är jag nästan missnöjd med 2:17.88, men det säger väl lite om att jag har tagit ett steg framåt. Jag har ju inte tävlat på en månad och det får jag lida av lite nu, sa Johan till TV12.
Han hade häng på en kille som bröt efter 500 meter och då blev det en lucka framåt.
– Jag hade hoppats på att kunna springa någon sekund snabbare, men det var kul att vara här och vara med i Diamond League! avslutar Johan som åker direkt till Sollentuna där SM inleds på fredagen där Johan är anmäld på både 800 och 1500 m.

Snabb öppning
Johan lade sig bland de sista från start och var näst sist ända till tvåhundra meter från mål efter att ha passerat 400 meter på 55.5 och 800 m på 1:50. Efter en stark avslutning sprang han förbi bland annat Silas Lagat. Närmast före sig hade Johan norrmannen Filip Ingebrigtsen som vann EM-titeln på 1500 m i Amsterdam och sedan noterade 3:33 i Monaco. Filip var nu åtta på 2:16.95 och missade Vebjørn Rodals 20 år gamla norska rekord med bara 0.17.
Vann loppet gjorde Djiboutis Ayanleh Souleiman som i vintras satte inomhusvärldsrekord med 2:14.20 i Globen. Nu noterade han nationsrekordet 2:13.49 och vann med fyra tiondelar före Robert Biwott. Med det avancerade Souleiman till femte plats på genom-tiderna-listan, bara 1,5 sekund från världsrekordet.

Ny suverän seger för Kendra Harrison
Bland övriga segerresultat sticker Kendra Harrisons 12.42 på 100 m häck ut. Amerikanskan, som vann Bauhaus-galan där Susanna Kallur gjorde comeback,  satte i Paris för en månad sedan världsrekord med 12.20 men missade OS sedan hon inte placerat sig bland de tre bästa i USA:s uttagningar. Efter ett månadslångt tävlingsuppehåll visade hon nu åter att hon är bäst genom att vinna med tre tiondelar före 2008 års OS-mästare Dawn Harper Nelson.
På 400 m häck slutade Danmarks OS-tvåa Sara Slott Petersen trea på 54.98 bakom OS-vinnaren Dalilah Muhammad som vann på 53.78.
/Jonas Hedman

Läs även:
Rogestedt fråntas finalplatsen
Nära svenskt rekord för Rogestedt
Det kunde lika gärna ha varit Rogestedt
Rogestedt och Leanderson sprang in i historieböckerna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen