Jonas Glans förbättrade sitt eget svenska rekord på 10 km väg med elva sekunder. Foto: Deca Text&Bild

Jonas Glans spände bågen med det klassiska rekordet i sikte

I Continental Tour-galan i italienska Rovereto gjorde EM-tian på 5000 m, Jonas Glans, ett seriöst försök att slå Anders Gärderuds klassiska svenska rekord. Det gick väldigt fort i början och efter under åtta minuter på första 3000 meterna bröt Jonas.

Täten öppnade första kilometern på 2:34 med Jonas på 2:37 och han hade flera varv på 61 sekunder och låg kring 16:e plats i början i det stora startfältet på 23 man.
Farthållaren hade 5:12 på 2000 meter (2:38 på kilometern) och då drog Jonas andraklungan på tionde plats kring 5:17. Det var fortfarande fart för att slå Gärderuds rekord på 13:17.59 från 1976.

Under åtta minuter
Vid 3000 meter visade klockan 7:47.40 för ledaren med Jonas elva sekunder efter på 7:58.5. Den hårda utgångsfarten straffade sig för många och Yemane Crippa, som siktade på italienska rekordet och under 13 minuter, bröt strax efter 3000 meter.
Jonas hade det också tungt och bröt strax före fyratusen meter. Vann gjorde Burundis Ntakarutimana på 13:08.32.

Bästa säsongen hittills
Det blev inget svenskt rekord för Jonas men det går definitivt fler tåg för MAI-löparen som denna säsong tagit ett stort utvecklingskliv. Han har sänkt sitt personliga rekord på 5000 m med över halvminuten till 13:20.85 (fyra genom tiderna i Sverige), sitt 3000 m-pers med tolv sekunder till 7:47.76 (sexa genom tiderna) och var i EM-finalen åtta sekunder från medalj trots att han var nära att fällas med fyra varv kvar.