Kalle Berglund bakom Keep Up RC:s Tom Honig (fyra i loppet) och med Ärlas Adam Hammarberg (trea) bakom. Foto: Ryno Quantz

Kalle Berglund är tillbaka – vann i Stockholm

Svenska rekordhållaren på 1500 m, Kalle Berglund, tävlade på lördagen för första gången sedan OS-försöken i somras och vann Höstruskets 10 km på Norra Djurgården i Stockholm. Med 31:25 var han fyra sekunder före Kristofer Låås.

Spårvägens Kalle Berglund har haft ett tufft år med blott sex starter i somras varav tre resulterade i brutna lopp. Han drabbades av överträning, skador och kunde inte göra sig själv rättvisa i OS-försöken på 1500 m i Tokyo där han hade 3:49.43. Därefter har han tagit det väldigt lugnt med träningen vilket är viktigt när man varit övertränad men nu var det dags att testa formen.
Kalle utmanades av Keep Up RC:s Kristoffer Låås på slutet men tryckte till och vann med fyra sekunder på 31:25 utan att gå för fullt.
– Det var lite av ett tröskelpass. Kalle springer tio mil i veckan och är ännu inte uppe i full träning, men allt går enligt plan, säger Kent Claesson som är huvudtränare i Spårvägen.
Snabbaste dam var Ärlas Pernilla Elmgren som satte personligt rekord med 35:18 och vann med en dryg minut före Jessica Borg.

Övertygande maratonseger av Archie
Det var sex grader varmt och en härlig höstsol vilket maratonlöparna njöt extra mycket av eftersom de avverkade 10 km-varvet fyra gånger. Tre man höll ihop i tre mil – Spårvägens Archie Casteel, Örebro AIK:s Gustaf Leonardsson och Fredrikshofs Albin Olofsson. Archie är Sverige-etta i halvmaraton i år med 1:03:11 och tog i maratondebuten i fjol SM-brons på 2:18:28. Nu använde han Höstrusket till ett inspirerande långpass.
– Planen var att han skulle hålla 3:45 per kilometer de tre första milen och det fungerade bra. Sedan höjde han farten så att den sista gick på 33 minuter och kom i mål på 2:35:53, säger Kent Claesson.
Med det var han 3,5 minuter före Gustaf som med 2:39:22 satte pers med en halvminut och ytterligare 5,5 före Albin.
– Målet är att Archie ska springa fort i Malaga Marathon den 12 december, säger Kent.
Snabbast på damsidan var Hässelbys Nikita Steiner med 3:06:24.

Jonas Petersson, t h, förbättrade med 2:58:33 pappa Kjells, t v, 36 år gamla familjerekord i maraton med 20 sekunder. Foto: Gun Petersson

 

Slog 36 år gammalt familjerekord
Tio löpare tog sig under tre timmar och hälften av dem satte personbästa. En av dem var Jonas Petersson, 48, från Stockholms FTF som lyckades med det sedan flera år uppsatt mål. För två år sedan satte han pers med 3:02 i just Höstrusket och nu stannade klockan på 2:58:33.
– Jag hade 3:11 i Stockholm Marathon för en månad sedan och ville göra ett nytt försök. Kul att det fungerade trots att träningen inte gått så bra sedan dess, säger Jonas.
Han förbättrade också det 36 år gamla familjerekordet med 20 sekunder som pappa Kjell satte med 2:58:53 i Stockholm Marathon 1985.
131 löpare fullföljde den andra upplagan av Höstrusket varav 145 maratonloppet.

/Jonas Hedman

Resultat Höstrusket

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen