Foto: Jonas Hedman

Kalle Berglund efter 1500 m-rekordet: ”Det var inget perfekt lopp”

I lördags slog Spårvägens Kalle Berglund till med 3:37.69 på 1500 m i galan i Birmingham – personligt rekord med tre sekunder och svenskt rekord med två! På tisdagen mötte han media och berättade om loppet där hans avslutning resulterade i lysande 41 sekunder på sista 300 meterna.

– Jag låg sjua-åtta hela vägen och tänkte att när jag väl springer om så gör jag det i ett svep så att jag inte gör det i kurvan. Med 400 m kvar såg jag att jag behövde 59 sekunder på sista 400 för att sätta svenska rekord. Klockan visade 2:41 och jag kände mig ganska fräsch, säger Kalle.
Australiensaren Ryan Gregson, som vann Johan Rogestedts rekordlopp på 1 mile på Irland i onsdags, sprang om Kalle några varv från mål och men i övrigt höll Kalle sin position som åtta ända till 400 m före mål.
– Planen var att börja plocka placeringar där och jag tog fyra man rätt snabbt på näst sista varvet och så en kille till 150 meter från mål.

Passerade fem man sista två varven
Kalle närmade sig den tröttnande Betwel Birgen sista halvvarvet och sprang jämnt med segraren Blankenship som hade 3:36.42 i mål.
– Det gick lite långsamt i början med 58 sekunder på första varvet och 59 på andra. Men jag är väldigt nöjd med avslutningen med 41 sekunder på sista 300 m. 1:57.5 på 800 m är bra om man ska göra 3:39 men för 3:35 behövs nog runt 1:55 och det är nog möjligt, säger Kalle vars 800 m-pers är 1:46.85.
– Jag tänkte inte så mycket de sista varven, det var bara att ösa och jag kände mig rätt pigg och kom in i ett härligt flow!
– Jag gick med Gregson när han ryckte bakifrån men sedan kom det någon gubbe i mellan och jag tappade honom. Han blev tvåa i mål på 3:36.50 och det var kanske tur att jag inte gick med för då hade jag nog dött.

Vilken distans blir det på inne-SM?
Trots att Kalle alltså satte jättepers så har han inte kört de riktigt formtoppande passen under vintern.
– Jag skulle behöva köra fler 3-4 hårda pass för att nå en riktig formtopp men det finns det inte riktigt tid för inomhus. Men idag (lördag) ska jag köra ett sånt snabbare pass, säger Kalle.
Han kommer träna hårt i veckan och kör ett kvalitetspass så sent som på torsdag, två dagar före ISM i Växjö.
– Målet är inne-EM och det är där jag vill vara som bäst så jag kommer nog att vara lite nertränad på SM där jag väljer 800 m.

Hur bra kan det gå i Belgrad?
Den svenska IEM-historien på 1500 m innehåller en enda medalj herrsidan i form av ett silver från Budapest 1988 tack vare förre svenske inomhusrekordhållaren Ronny Olsson, MAI. Även förre utomhusrekordhållaren Uffe Högberg (3:36.56) har varit trea vilket var i premiären 1966 men då hade mästerskapet inte officiell EM-status.
Det hade det 1970 när Uffe var femma och året efter då han nådde fjärdeplatsen. I övrigt har Sverige ytterligare en femteplats på herrsidan från Göteborg 1974 tack vare Pererik Hagberg.
Att Kalle Berglund i ett optimalt lopp har medaljchans är det ingen tvekan om, ingen realistisk sådan kanske men han är ändå med där uppe. Det ska också bli kul att se Johan Rogestedt som också springer distansen i Belgrad.
– Men först handlar det om att ta sig till final. Av mina två mål i vinter har jag infriat ett – att kvala in till EM. Rekordet var en bonus för mål nummer två är just att nå final, avslutar Kalle.
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilket lopp av Kalle Berglund – slog det svenska rekordet med över två sekunder

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen