Täten nästan framme vid 1 km-passeringen på korta banan med Andreas Åhwall i ledning före Mohammad Reza i blått och snett bakom honom slutliga vinnaren Daniel Lundgren (4449). Foto: Jonas Hedman

Lerigt terräng-SM-genrep med suveräna vinnare

På lördagen genomfördes Stockholms öppna terräng-DM på Visättra sportcentrum söder om Stockholm på samma bana som SM-terrängen 28–29 oktober. Det var en sällsynt vattentung bana som var ordentligt lerig på sina ställen vilket Turebergs Daniel Lundgren och Spårvägens Lisa Öhberg behärskade bäst på 4 km.

Det var tredje året i följd som terräng-DM genomfördes i Visättra med Huddinge AIS som arrangör och regnet de senaste veckorna gjorde att det verkligen handlade om en tung bana eftersom det var gott om vattnet i det sugande gräset. Men temperaturen visade 13 grader, regnet uteblev och till och med att solen bröt igenom vid två tillfällen.

Hur blöt var banan? Film: Patrik Tjärdal

Offensiv start av Åhwall

På herrarnas 4 km tog 2013 års SM-vinnare Andreas Åhwall täten och ledde genom leran strax före 1 km-märket där en sjumannaklunga utkristalliserat sig innehållande spårvägarna Robel Fsiha, Mohammad Reza och John Foitzik samt Daniel Lundgren, Eskilstunas Abraham Adhanom och Dala-Järnas Emil Danielsson.
Strax efter föll Mohammad men var snabbt på benen och ledde ut på det andra 2 km-varvet. Men vid 3 km-passeringen hade Abraham fått några meter och man trodde att det var avgjort. Men Daniel ville annorlunda och var klart starkast i utförslöpningen 350 meter före mål och vann med fem sekunder på 12:06 före Abraham som i sin tur var en sekund före Mohammad. Bakom dem spurtade John Foitzik om Robel Fsiha just före mål.

Seger med fem sekunder på 4 km för Daniel Lundgren före regerande svenska mästaren Abraham Adhanom. Hur går det i SM om två veckor? Foto: Jonas Hedman

”Det här var kul!”
Daniel såg inte ut att riktigt gå för fullt den sista biten och var nöjd med loppet:
– Egentligen passar de här typen av bana mig inte så bra, jag vill helst ha fast underlag. Men det var kul att springa i de här förhållandena där långa spikar är en förutsättning för att lyckas, säger Daniel.
– Nu ska jag fokusera på träning inför SM om två veckor så det kommer att bli en del gräsintervaller.
Hela fjorton spårvägare var med i loppet som också segrade i lagtävlingen.

Slutliga vinnaren Lisa Öhberg i blått snett bakom slutliga tvåan Catherine Taylor (som sprang utom DM) 400 meter in på 4 km-banan. Foto: Jonas Hedman

Stabilt av Lisa
I det kvinnliga 4 km-loppet tog Spårvägens Lisa Öhberg snabbt kommandot och fick bara med sig brittiska orienteraren Catherine Taylor. Ut på andra varvet hade Lisa fått lucka och den växte sedan kontinuerligt fram till målet som hon nådde på 14:30 – 14 sekunder sekunder före Catherine. Frida Aspnäs höll tredjeplatsen större delen av av andra varvet men på slutkilometern såg det ut som att klubbkamraten i Spårvägen, Anja Tjärdal, var på väg ikapp men lyckades inte riktigt. I lagtävlingen vann Spårvägen dubbelt.
Lisa var tvåa i fjolårets 4 km-loppet på samma DM-bana och noterade då 14:16 på en i princip helt torr bana mot 14:30 denna gång.
– Jag är i bättre form nu än då men detta var ett helt annat underlag. Jag gillar terräng kan banan den här banan bra vid det här laget vilket är en fördel eftersom den är ganska knixig med flera skarpa kurvor, säger Lisa.
– Spikskor är ett måste för att få fäste och det gäller att lära sig att ta kurvorna rätt. Speciellt den efter 500 meter som är tvär och där det var lerigt nu, kommer man inte in rätt där så tappar man en hel del fart. Jag fick en bra känsla inför SM med det här loppet!

DM-prispallen på 4 km. Vinnaren Lisa Öhberg i mitten, tvåan Frida Aspnäs, t v, och Anja Tjärdal. Foto: Jonas Hedman

Vatten, vatten och åter vatten
Att banan är vattenkänslig råder det ingen tvekan om och efter allt regn så var det ett tag kris arrangerande Huddinge AIS.
– Hade DM gått för två veckor sedan hade vi fått ställa in. Då låg nästan hela startrakan under vatten, säger Per Synnerman och är tydlig när han före start rekommenderade 12 mm-spikar på skorna för optimalt fäste vilket också flera hade. Kommande vecka talar väderprognosen om flera dagar med regn men förhoppningsvis är det torrare veckan efter.
Terräng-SM arrangeras vid Visättra sportcentrum om två veckor – den 28–29 oktober – och det var lite märkligt att inte fler inom rimligt avstånd från Stockholm tog chansen att testa SM-banan. Hur som helst lär det bli en härlig löparfest eftersom alla åldrar är med från 15-årsklasserna ända upp till de äldsta veteranerna!
/Jonas Hedman

Gott om spårvägen-löpare – hela 16 stycken på 4 km! Foto: Jonas Hedman

Resultat Stockholms öppna terräng-DM, Flemingsberg 14/10 2017
M 4 km
1) Daniel Lundgren, Tureberg, 12:06
2) Abraham Adhanom, Eskilstuna, 12:11 (ej DM)
3) Mohammad Reza, IRI, 12:12 (ej DM)
4) Andreas Åhwall, Hässelby, 12:15
5) John Foitzik, Spårvägen, 12:15
6) Robel Fsiha, Spårvägen, 12:16
7) Emil Danielsson, Dala-Järna, 12:28 (ej DM)
8) Erik Lagerlöf, Lidingö, 12:40
Lag: 1) Spårvägen.

M 12 km
1) John Börjesson, Spårvägen, 41:28
2) Andreas Lundegård, Studenterna, 43:54

K 4 km
1) Lisa Öhberg, Spårvägen, 14:30
2) Catherine Taylor, GBR, 14:44 (ej DM)
3) Frida Aspnäs, Spårvägen, 15:26
4) Anja Tjärdal, Spårvägen, 15:28
5) Hanna Bergström, Huddinge, 15:34
6) Dace Landström, Vallentuna, 15:39
7) Jessica Österberg, Spårvägen, 15:51
8) Linnéa Smeds, Spårvägen, 16:03
Lag: 1) Spårvägen lag 1; 2) Spårvägen lag 2.

K 8 km
1) Irina Nyberg, Hellas, 31:55
2) Malin Gibrand, Studenterna, 33:32
Resultalistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen