Foto: Göran Lenz/apb.se (stora bilden)

”Livet är en sjukamp” – Carolina Klüfts egna ord om livet och friidrotten

När Carolina Klüft i september gav ut boken ”Livet är en sjukamp – min väg till prestation, balans och mening” (Norstedts) såg jag framför mig en spännande skildring av höjdpunkterna i sjukampskarriären för en av svensk idrotts allra främsta genom tiderna. Men så visade det sig inte alls vara för även om boken tar avstamp i sju träffande kapitel så handlar den precis som titeln anger huvudsakligen om människan Carolina Klüft. Fokus ligger på hur hon med idrotten som en viktig del i tillvaron formade sin egen väg med leken som en motivationsfaktor och hur hon nått segrar som blev viktiga för hennes utveckling.

En bok som alla kan ta till sig
Carro bjuder på sitt liv i med- och motgång – från de första träningspassen som barn till några av de största segrarna men de är viktigt att påpeka att detta inte är en traditionell sportbiografi. ”Livet är en sjukamp” är en bok som alla kan läsa och lära sig av om livet i stort och smått, oavsett om man gillar idrott eller inte.
– Jag har många gånger fått höra att vi som håller på med mångkamp är sådana som aldrig kan bestämma oss för en gren. Som har svårt för att välja. Just en sådan mångkampare är jag. En som har svårt att välja det ena eller det andra. En som älskar variation, olikheter och flera dimensioner, säger Carro.
– En mångkamp är som livet självt, det går upp och ner. Vissa grenar går bra, ibland fungerar någon mindre bra men så vänder det och man hittar åter flytet.

Det finns mycket att lära
Carro har skrivit boken själv vilket imponerar och i berättandet är korta presensavsnitt insprängda från åtta av de sjukamper där hon lärde sig mest. Bland dessa finns junior-NM i Norge 2000 då hon föll i första grenens 100 m häck men vände det till något positivt och lärde sig något som hon haft nytta av hela livet. Liknande exempel finns det gott om i boken berättade på Carros alldeles egna speciella sätt.

Från Chile till Göteborg
Jag har följt Carros karriär sedan första mästerskapsguldet som junior i Chile 2000 till sista tävlingen som var Finnkampen i Göteborg 2012. Vintern 2006 fick jag av en slump en pratstund med henne på tu man hand vilket inte var en traditionell intervju vilket gav en ytterligare dimension av idrottskvinnan Carro.
Ett år senare gjorde jag en längre intervju med henne till tidningen Friidrottaren inför inne-EM i Birmingham och att nu även ha läst hennes bok ger en, som det känns, ännu tydligare bild av den fantastiska idrottskvinnan och människan Carolina Klüft.

”Jag vill uppleva mycket mer än ’bara’ slutresultatet
Att sätt upp mål är en självklart inslag i tillvaron för alla idrottsmän och kvinnor och Carro är inget undantag. Men hon har en lite annorlunda målsättningsfilosofi. Hon har till exempel aldrig satt upp konkreta resultatmål utan betraktar de som exkluderande.
– I min värld vill jag uppleva mycket mer än ”bara” slutresultatet. Det är klart att jag får göra det i vilket fall som helst, men om jag säger så här: För mig är det viktigt att fokusera på att uppnå andra saker för att göra resan så givande och spännande som möjligt. Jag vill få möjlighet att fira många uppnådda mål, inte bara de som är ett resultat. Jag vill också ge mig själv möjlighet att uppnå segrar även om jag resultatmässigt förlorar, säger Carro.
– Givetvis hade jag som mål att slå personligt rekord i de olika grenarna och ett annat sätt blev att tävla mot andra. Utöver de två uppenbart mätbara målen inkluderade jag känslor och sinnesstämning i form av glädje, upplevelser, ambition och gemenskap, det är viktigt för mig.

Upplevde två skiften av århundraden
Carro berättar också om sin gammelfarmor som fick uppleva något så ovanligt som två skiften av århundraden. Hon föddes 1896 och dog 2003 och blev 107 år gammal. Hon födde sju barn, upplevde två världskrig och såg hur bilen och elektriciteten gick från lyx till vardag. Listan över stora och små händelser hon fick vara med om kan göras lång.
– Jag är säker på att hon inte reflekterade över om hon uppnått alla sina mål när hon fridfullt somnade in, snarare förundrades hon nog över den spännande resa som hennes liv hade varit. Målet är viktigt, att riktningen kan vara betydelsefull men inget kan slå själva resan medan den pågått, menar Carro.

Oförglömligt ögonblick på Jamaica 2002
Av alla stora segrar som Carro tog är junior-VM-guldet i Jamaicas huvudstad Kingston ett som sticker ut. Det var fullt på läktarna och inför avslutande 800 m hade hon chans att slå juniorvärldsrekordet. Men det var tungt mentalt just för att hon visste att hon var så nära rekordet.
Det var kväll och helt mörkt, stadions strålkastare var på och under uppvärmningen inför loppet började Carro att dansa på banan! Det resulterade i ett fantastiskt publikstöd! Trots brist på konkurrens sprang hon första varvet på 65,5 och kämpade sedan hela vägen in. Under andra varvet var publiken som i extas!
Det tog en stund för arrangören att räkna fram den slutliga poängsumman och ett sorl spred sig över arenan. Carro stod på banan efter mållinjen och väntade på resultatet och så kom det: ”6470 points – A New World Junior Record!”
Carro fick den svenska flaggan och fick även med sig den jamaicanska när hon sprang iväg på ärevarvet. Då börjar det mullra runt arenan. Först svagt och sedan starkare och starkare: ”Kloft, kloft, kloft, kloft …”. Ett oerhört starkt ögonblick för Carro och för alla som var där.

Mot nya utmaningar
Carolina Klüft har givit oss många oförglömliga minnen och visat att (nästan) allt är möjligt. Hon inspirerar många och har efter att friidrottskarriären avslutades i september 2012 bland annat varit programledare för Viasat i vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016.
Den 1 september 2016 tillträdde hon ett nytt jobb som projektledare för de nya stiftelsen Generation PEP som drivs av kronprinsessparet och handlar om barns och ungdomars hälsa.
Boken ”Livet är en sjukamp – min väg till prestation, balans och mening” är en ärlig berättelse av en tjej som satsade hårt och nådde längre än de flesta i idrottens värld. Det är en bok som alla kan lära sig något av och rekommenderas varmt!
/Jonas Hedman

Mer om boken ”Livet är en sjukamp” på förlagets hemsida
Under hösten kommer den tryckte boken att kompletteras med en app innehållande bilder, filmklipp, resultat och statistik.


Om mångkamparen Carolina Klüft

Carolina Klüft, född 1983, är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna och är med sitt europarekord i sjukamp på 7.032 poäng från VM i Osaka 2007 tvåa på genom-tiderna-listan. Hon rankas också tvåa genom alla tider i boken World’s Greatest in Athletics som kom ut 2015.
2005 blev Carro den yngsta friidrottaren någonsin att vinna alla de fem stora mästerskapstitlarna samtidigt – OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM – och har totalt nio mästerskapsguld. Hon var obesegrad i sjukamp från 19 års ålder 2002 till och med sin sista sjukamp 2007 och toppade tidningen Track&Field News världsranking i grenen fantastiska sex år i rad.
Sex år i rad var hon också rankad bland de åtta bästa kvinnliga friidrottarna i världen oavsett gren med andraplatsen 2003 som bästa placering. Hon genomförde 26 sjukamper och vann 23 av dem varav de 19 sista. Hon tilldelades Jerringpriset 2002 och Svenska Dagbladets guldmedalj 2003.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen