Efter halvor på 1:07:53 respektive 1:08:47 snittade Jonas Leandersson 3:15 per km på väg mot 2:16:40. Foto: Deca Text&Bild

Lysande debut av Jonas Leandersson i Stockholm Marathon – överträffade Kjell-Erik Ståhl

IF Götas Jonas Leandersson, 31, debuterade på 42,2 km i Asics Stockholm Marathon och som han gjorde det. Med 2:16:40 noterade han den tredje bästa svenska debutanttiden genom tiderna och överträffade Kjell-Erik Ståhls premiärtid med nio sekunder. Det räckte till elfte plats i loppet och fjärde i SM.

Jonas är världs- och europamästare i sprintorientering men satsar sedan några år helt på långdistanslöpning. I fjol debuterade han i Finnkampen på 10 000 m, i somras tog han SM-brons på samma distans och i Lidingöloppets tremil gjorde han för två veckor sedan 1:43:38.

Tappade mindre än minuten
I Stockholm Marathon fick han en bra resa i en fyrmannaklunga där Kristofer Låås gjorde mycket av dragjobbet och där de övriga var Ebba Tulu Chala och Mustafa Mohamed. Efter 1:07:53 halvvägs var Jonas den starkaste på slutet och gled ifrån övriga tre med nästan två minuter efter att bara ha tappat 54 sekunder på andra halva som innehåller tre tuffa stigningar.
– Jag är oerhört nöjd. Formen har varit lite tveksam på slutet och jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men kanske 2:20 om det skulle gå väldigt bra. Ambitionen var att få en positiv känsla inför en snabbare mara nästa år, att få lära mig vad det innebär att springa 42,2 km, säger Jonas.

Gick med i för snabb klunga
– Jag gick med en klunga som egentligen gick lite för snabbt men det blev perfekt, jag behövde inte dra något alls första halvan. Sedan är det de tre tunga backarna efter 25 km som verkligen fanns i bakhuvudet, jag var lite rädd för hur det skulle kännas halvvägs. Men andra gången vi kom upp på Söder inför Västerbron så kände jag mig pigg och tänkte att nu får jag försöka hålla tempot uppe.

Fick stanna utanför Stadion
Sista tolv kilometerna drog Jonas mest och vid Västerbron släppte Kristofer.
– Ebba släppte när vi lämnade Kungsholmen och Mustafa Mohamed vid Slottet just före 38 km. Då hade jag en positiv känsla men sista två kilometerna började benen att krampa. Jag fick faktiskt ta ett oerhört kort stopp utanför stadion och sträcka ut baklåret.
– Jag har utvecklats mycket på 3000, 5000 och 10 000 m men har inte fått ut det på halvmaraton. Men jag funderar på att göra ett nytt försök på maraton nästa år, säger Jonas som är 23:a på den svenska genom-tiderna-listan i maraton.

Bara Hagelbrand och Larsson snabbare
Med 2:16:40 gjorde Jonas den tredje bästa svenska debuttiden på maraton. Bättre är bara Jan Hagelbrands 2:15:42 som SM-trea i Stockholm Marathon 1986 och Johan Larssons 2:16:14 från Pisa 2018. Den fjärde bästa är Kjell-Erik Ståhls 2:16:49 från NM i Östhammar 1979.
Jonas tränas av förre svenske rekordhållaren på långdistans, Peter Fredriksson, var personbästa på maraton är 2:15:38 från Boston 1975. Kanske kan Jonas slå den tiden i nästa försök över 42,2 km?

/Jonas Hedman

Läs även:
Samuel Tsegay en sekund från Kjell-Erik Ståhls 35 år gamla rekord
Carolina Wikström vann maratonduellen – även Fougberg under det 20 år gamla rekordet

Jonas Leanderssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen