En lysande avslutning resulterade i seger för Jonathan Grahn som hade under 27 sekunder på sista 200 meterna. Foto: Deca Text&Bild

Magiskt lopp av 17-årige Jonathan Grahn – seger och krossat rekord

För två veckor satte Jonathan Grahn svenskt juniorrekord på 3000 m med 8:02.8m. På söndagen vann han distansen i Nordenkampen efter ett galet slutvarv där han nådde målet på 7:54.66 – svenskt juniorrekord med åtta sekunder och bara sex från junioreuroparekordet.

Jonathan har i vinter förbättrat sitt personliga rekord på 3000 m med fantastiska 28 sekunder och loppet i Nordenkampen i Uppsala var något alldeles extra. Han lade sig direkt långt fram och följde farthållaren Axel Djurberg som drog första kilometern på 2:37.7.

Långsam andrakilometer
2000 m passerades på 5:20.6 – alltså med en klart långsammare andra kilometer på 2:44 – och då bestod tätklungan av fyra man med Jonathan sist. Halva sträckan passerades på ca 4:02 och sista dryga kilometern drog Norges Bjørnar Sandnes Lillefosse före landsmannen Per Svela och Jonathan och de var de tre som gjorde upp om segern.

Brutal avslutning
I utgången ur kurvan gick Jonathan ut och fick då en knuff av Svela men det hindrade honom inte utan just före klockringningen exploderade svensken, tog ledningen och bara Svela följde.
Och norrmannen utmanade hårt hela vägen in i mål. Men kom inte förbi och Jonathan vann på 7:54.66 efter ett galet slutvarv på 26.9. Detta efter en andra halva på 3:52 och slutkilometern på 2:33.5.
7:54.66 är också 2.6 sekunder under det 34 år gamla svenska juniorrekordet utomhus som tillhör Morgan Tollofsén sedan 1988 (7:57.22).

Dubbelt Mölndals AIK i 3000 m-loppet där Jonathans tränare Alexander Nilsson också landslagsdebuterade. Foto: Deca Text&Bild


En av våra snabbast genom tiderna

7:54.66 är bara åtta tiondelar från en plats på tio-bästa-listan genom tiderna för svenska seniorer och till IVM-kvalgränsen fattades mindre än fem sekunder.
Jonathan tävlar för Mölndals AIK och tränas av Alexander Nilsson, 26, som också är löpare och i ett sent skede togs ut i Nordenkampen. Och nu landskampsdebuterade med att bli sexa på 8:09.84, bara tre sekunder från det personliga rekordet.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Intervju: ”Träningen går bara bättre och bättre – Jonathan Grahn om vägen till dubbla svenska juniorrekord
Svenskt juniorrekord på 800 m av Lova Perman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen