23.32 i godkänd vind på lördagen och 23.00 i 6.8 m/s på söndagen för Elvira Tanderud. Foto: Jonas Hedman

Ny makalös 200 m-tid av Elvira Tanderud

På USM i Norrköping på söndagseftermiddagen slog Ullevis Elvira Tanderud, 17, till med fantastiska 23.00 på 200 m. Dock i en kraftig medvind på 6.8 m/s men noterbart är att bara tre svenska seniorer sprungit snabbare genom alla tider.

Hon är bara 17 år men det hindrade inte Elvira Tanderud att i USM-försöken på lördagen sätta personbästa på 200 m med 23.32 i +1.6 m/s. Tiden förde upp henne som delad åtta genom tiderna bland svenska seniorer.
– Jag är väldigt överraskad! Det kändes inte så bra på uppvärmningen men jag hittade den där avslappnade löpningen på upploppet igår och det fungerade jättebra idag också, säger Elvira.

Varierande vind
I finalen på fredagen var vinden +0.5 m/s i F16-finalen som gick precis före. Men sedan friskade vinden i och var hela 6.8 m/s på upploppet.
Men Elvira gjorde ett riktigt bra lopp där hon efter en riktigt bra kurva tryckte hela vägen utan att spänna sig och nådde mållinjen hela åtta tiondelar före tvåan på 23.00w.
Snabbt gick det även bakom Elvira där Hässelbys Nora Lindahl tog silvret på 23.81w och Klippans Emilia Franzén bronset på 24.30w.
Bara tre svenskor har sprungit snabbare än Elviras 23.00w i godkänd vind – Linda Haglund 22.82, Irene Ekelund 22.92 och Carolina Klüft 22.98.

”Jag skulle trycka första 150”
– På uppvärmningen på 100 m i fredags kändes kroppen riktigt snabb men jag fick inte riktigt ut det då jag hade 11.64. Men i 200 m-försöken igår släppte allt. Min tränare Anders ”Palmas” Palmqvist tyckte att jag skulle trycka första 150 meterna, eftersom det var så fina förhållanden, och sedan bara rulla i mål avslappnat. Och när jag sedan såg tiden så insåg jag att det gått riktigt fort, säger Elvira.
– Idag hade jag samma taktik och det fungerade väldigt bra. Det är lätt att spänna sig på upploppet men den här helgen har jag hittat den där avslappnade löpningen.
– På 100 m har det inte riktigt släppt den här säsongen där jag som bäst gjort 11.55 mot 11.52 i fjol, så där har jag en del att jobba på. Men löpstyrkan är bra och jag orkar verkligen 200 m.

”Ger självförtroende”
Elvira bor i Trollhättan och tränar sedan hösten 2019 för Anders ”Palmas” Palmqvist och tävlar för Ullevi sedan i höstas efter att tidigare ha tävlat för Trollhättan FIK. I Göteborg ingår hon i en stor sprintgrupp med aktiva från bland annat Ullevi, Mölndal och Sävedalen.
– Jag pendlar 1,5 timme enkel väg till Göteborg varje dag där jag också går i skolan. Det är verkligen en bra träningsgrupp i vilken bland annat Lisa Lilja, Claudia Payton och Matilda Hellqvit ingår så där får jag riktigt bra sparring på de längre intervallerna.

Stark kurvlöpare
– Kurvan är min starka del, jag startar bättre där än på rakan, och kurvlöpningen ligger naturligt för mig. Och nu stumnar jag inte på upploppet. Det känns som att jag kan springa hur länge som helst, det blir inte jobbigt i slutet på upploppet.
Närmast väntar Friidrotts-SM i Borås i slutet på augusti. – Först hade jag tänkt att bara springa 100 m, men nu blir det kanske båda distanserna.
/Jonas Hedman

Resultat USM Norrköping

Läs även:
17-åriga Elvira Tanderud tangerade Susanna Kallur
Rekord på 300 m häck av Moa Granat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen