F17-medaljörerna på 300 m häck med vinnaren Moa Granat i mitten. T v tvåan Elin Joabsson, IFK Växjö, och trean Lizette Carlsson, Vallentuna FK. Foto: Jonas Hedman

Rekord av Moa Granat på 300 m häck

Avslutningsdagen av USM i Norrköping innehöll ett riktigt snabbt 300 m häck-lopp av Vallentunas JEM-silvermedaljör Moa Granat som med 40.96 gjorde den bästa svenska F17-tiden ge nom tiderna. Detta trots svår vind.

Det var 18 grader på Norrköpings Friidrottsarena och ännu blåsigare än på lördagen med motvind på bortre långsidan och medvind på upploppet. En reklamskylt blåste iväg och resultattavlan i höjd fick fångas upp när den började vandra iväg.
Trots det fick Moa Granat stegen att stämma i det närmaste perfekt i F17-finalen på 300 m häck där hon hade bana sex. Hon vann med nästan fyra sekunder och förbättrade med 40.96 sin egen tio månader gamla Sverige-bästa-notering i F17 med 12 hundradelar.

Rekord trots ändrad stegrytm
– Jag är jättenöjd. Jag trodde inte att det gick så fort eftersom det blåste så mycket. Före start testade jag att springa med ett steg mindre fram till första häcken, alltså 15 istället för 14. I loppet höll jag sedan 15 steg hela vägen vilket var något nytt, normalt har jag 14 steg de första två häckarna och sedan 15 de resterande fem, säger Moa.

Dubbla guld
Moa dubblerade i Norrköping och sprang 400 m slätt i lördags där hon också försvarade sitt guld från i fjol. Med 54.67 förbättrade hon årsbästat med 12 hundradelar och var 0.26 fjolårsperset.
– Det var blåsigt även på 400 m så den tiden är jag också väldigt nöjd med även om det inte blev pers, säger Moa.
För en månad sedan tog hon silver på junior-EM för 19-åringar i Tallinn men valde att tacka nej till junior-VM i Kenyas huvudstad Nairobi som arrangeras nästa vecka.
– Jag har valt att skynda långsamt och vill inte göra för många häcklopp. Men jag kommer springa 400 m häck på Friidrotts-SM i Borås i slutet på augusti, säger Moa som tagit silver på distansen de två senaste åren.

Resultaten från USM i Norrköping

Läs även:
U20-EM: Två silver på tio minuter – Moa Granat och Oskar Edlund
Moa förbättrade Ann-Louise Skogslunds 43 år gamla rekord
Fantastiskt lopp av Moa Granat – slog Carolina Klüfts 20 år gamla rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen