Anastasia Denisova sololöpte andra halvan men tröttnade på slutet och klarade guldet med endast tre sekunders marginal. Foto: Deca Text&Bild

SM-milen: Första guldet för Anastasia Denisova

SM-milen i Anderstorp genomfördes i 25 graders värme på tisdagskvällen och snabbast på damsidan var Sävedalens Anastasia Denisova, 28, på 34:13 efter en spännande avslutning.

Det var riktigt varmt på Anderstorp Motorstadion där fem tjejer utkristalliserat sig efter två kilometer med Huddinges Hanna Lindholm som anförare. Detta följt av Sävedalens Anastasia Denisova och Sara Christiansson, Hälles Samrawit Mengsteab och Hässebys Sanna Mustonen.
Hanna drog första kilometern på 3:27, passerade 3 km på 10:15 och halva sträckan på 17:02.

Sanna och Sara i silverstrid
Ut på det sista varvet med knappt 3 km kvar till mål övertog Anastasia frontpositionen och höjde farten påtagligt där endast Sara Christiansson följde. Men hon släppte någon kilometer senare och vid sju bröt Samrawit.
Anastasias ledning var uppe i 24 sekunder vid 9 km men sedan blev det tungt. Samtidigt krigade Sanna Mustonen och Sara om silvret och tog in mycket.
Men Anastasia höll undan och vann med fyra sekunder på 34:13 före Sanna som avslutade riktigt snabbt till 34:17 och Sara som med 34:20 satte personligt rekord med 15 sekunder.

”Jag var inte säker förrän på mållinjen”
Anastasia är vitrysk medborgare men har bott i Sverige i flera år. Hon hade tidigare fokuserat på orientering där främsta meriten är VM-bronset i sprint från Strömstad 2016. I SM-sammanhang har hon tidigare tagit fem medaljer – bl a två silver i SM-milen – innan hon nu blev svensk mästare för första gången.
– Jag tänkte ligga bakom till tre kilometer kvar men så tänkte alla. Så jag testade att höja farten ut på sista varvet och fick med mig två tjejer och sedan var det ingen bakom mig när jag vände mig om, säger Anastasia som har ett milpers på 10 km väg på 33:43 från Borås 2019.
– Men sista 1,5 km blev tuffa och jag märkte att de närmade sig. Det var inte förrän på de allra sista meterna som jag insåg att det skulle bli guld, mitt första så det är kul. Jag bröt en tå i mars, kunde inte träna på fem veckor men kom igång i maj, så extra kul med den här framgången.

Silver för Sanna
Sanna Mustonen har fokus på maraton men satte personligt rekord på 10 km väg med 33:31 för tre veckor sedan. Nu blev det silver vilket är hennes hittills bästa SM-placering utomhus. Tidigare har hon brons plus ett silver på 3000 m inomhus.
– Jag försökte aldrig hänga med Anastasia i motvinden efter 6 km utan tänkte bara på att följa klungan. Jag hade en svacka vid 6 km men sedan gick det bra. I spurten var det bara att trycka allt för att försöka slå Sara Christiansson som jag vet är snabb, säger Sanna Mustonen.

OS-resenärerna saknades
Fjolårsmästaren Meraf Bahta saknades eftersom hon är upptagen av OS-förberedelser i S:t Moritz. Även Sarah Lahti och fjolårstvåan Carolina Wikström saknades på grund av laddning inför OS i Japan.
Charlotta Fougberg är tillbaka i full träning efter marorna i våras som tyvärr inte räckte till en OS-uttagning. Hon sprang 5000 m på Lag-SM för två veckor sedan men avstod SM-milen denna gång.
/Jonas Hedman

Resultat SM 10 km Anderstorp 13 juli 2021
Kvinnor

1) Anastasia Denisova, Sävedalen, 34:13
2) Sanna Mustonen, Hässelby, 34:17
3) Sara Christiansson, Sävedalen, 34:20
4) Hanna Lindholm, Huddinge, 34:34
5) Leonie Balter, Studenterna, 34:42
6) Johanna Salminen, Studenterna, 35:05
7) Johanna Larsson, Örgryte, 35:22
8) Camilla Elofsson, Huddinge, 35:27

Resultatlistan

Biografier på friidrottsstatistik.se:
Anastasia Denisova
Sanna Musonen
Sara Christiansson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen