Emil Danielsson och och coach Patrik Tjärdal som har stor del i Emils framgångar Foto: Jonas Hedman

Mäktigt sololopp gav Emil Danielsson första SM-guldet

Det fanns inte minsta tvekan i agerandet från Spårvägens Emil Danielsson i ISM-finalen på 1500 m i Malmö. Han tog ledningen från första steget och sprang till slut ifrån alla och vann på personliga inomhusrekordet 3:40.94. Det är den näst bästa tiden i ISM-historien.

Emil avstod 3000 m i söndags och satte allt på ett kort i 1500 m-finalen på söndagseftermiddagen. Han drog första 400 m på 58.2, passerade 800 m på 1:57.0 och där började det uppstå en lucka till tvåan Jonathan Grahn.
Den växte och via 2:55.0 på 1200 m vann Emil med över tre sekunder på 3:40.94 – innepers med en knapp sekund.
Silvret tog Jonathan som fightades med Abdelfath Yassin och Yohannes Kiflay hela vägen in där alla tre kom i mål inom sex tiondelar på 3:44.

”29, 29, 29, 29 …”
Efter många silver och brons i SM genom åren kom nu första guldet för Emil.
– Jag har drömt om det här länge! Formen har nog aldrig varit bättre och nu springer jag också med ett bra självförtroende, säger Emil.
– Planen var att springa varje varv på 29 sekunder och aldrig höra 30 från coach Patrik Tjärdal. Första varvet gick dock väl fort, 28.4, men sedan hittade jag bra flyt. Med 300 kvar sneglade jag bakåt i kurvan och såg att det inte fanns någon där, då kände jag att detta tappar jag inte. Men sista hundra slog tröttheten till så det gick inte fort på slutet, säger en mycket glad Emil.
– Nu hoppas och tror jag att detta ska räcka till en IEM-biljett till Istanbul.

Snuddade vid mästerskapsrekordet
Guldet är Emils första i SM och som han tog det. Sololöpning från start till mål där han med 3:40.94 till slut bara tiondelen från Andreas Kramers ett år gamla mästerskapsrekord. Tiden innebär också sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
Men han hade draghjälp av tre man större delen av loppet.
Sex av åtta satte inomhuspers nu i Malmö så det var verkligen ett bra lopp på alla sätt. Och den som skapade förutsättningarna för det var Emil Danielsson som var sin egen och alla andras hare.

K 1500 m: Hanna överlägsen
I kvinnliga 1500 m-finalen drog Elin Brink första 500 meterna men sedan handlade allt om Hanna Hermansson. Hon nådde målet på 4:14.73 och var hela nio sekunder före tvåan.
Kampen om silvret blev ingen kamp eftersom IF Götas Olivia Weslien var alltför stark på slutrundan och sprang ifrån övriga med tre sekunder till 4:23.71. Stark avslutning också av Anna Silvander som plockade placeringar sista 600 och tog bronset på 4:27.08. Fyra slutade Elin.
Guldet var Hannas andra inomhus, det första tog hon 2020.