Fredrik Samuelsson. Foto: Deca Text&Bild

SM-titlar i mångkamp på spel liksom EM-biljetter

Mångkamps-SM äger rum i Uddevalla i helgen där hässelbyarna Fredrik Samuelsson och Petter Olson jagar serier som ska kvalificera dem för inne-EM i Belgrad första helgen i mars. Dit vill även Bianca Salming som liksom Fredrik inlett säsongen strålande.

Fredrik började året med att vinna Stockholms-DM i sjukamp på personliga rekordet 5920 poäng för en månad sedan. Det var en förbättring med nästan trehundra poäng och förde upp honom till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan och bör kunna räcka för att bli en av de åtta som får en plats till inne-EM.
– Vi var länge ganska säkra men nu är Fredrik nere på sjätte plats i europastatistiken. Målet är att försvara segern i Uddevalla och troligen kommer hans 5920 poäng att räcka, säger Fredriks pappa och tränare Janne Samuelsson.
Han har tränat på bra sedan sjukampen i början på januari och satte bland annat två pers på 60 m den gångna helgen, 7.13 och 7.10.
– Den där riktiga formtoppningen har vi inte gjort än. Det är framför allt i höjd och längd den brukar ge utdelning i och då kan det bli en bit över två meter respektive någonstans kring 7.50, det sparar vi till EM. Men förhoppningsvis kan det bli ett resultat kring perset 4.85 i stav som han gjorde i sjukampen, fortsätter Janne.

Petter Olson förste utmanare
Högbys Marcus Nilsson har dragits med hälseneproblem och var nyligen förkyld så förste utmanare till guldet blir sannolikt Petter Olson. Hans tre år gamla personliga rekord lyder på 5904 poäng och han var med i de två senaste mästerskapen – åtta i inne-EM 2015 och tia i inne-VM för ett år sedan.
För att kvala in till IEM behöver Petter sannolikt göra en serie upp mot sitt personbästa. Formen har stigit undan för undan den senaste månaden och den gångna helgen tog han bland annat 4.90 i stav.

Bianca favorit på damsidan
På damsidan är regerande mästarinnan Bianca Salming från Tureberg storfavorit i egenskap av färska personliga rekordet 4337 poäng noterat så sent som i söndags. Läs intervjun med Bianca.

Åtta titelförsvarare på plats
Mångkamps-SM i Uddevalla innefattar tolv klasser och totalt 104 anmälda – 36 män och 68 kvinnor. Hela åtta av tio titelförsvare är anmälda. Bland dem märks förutom Fredrik Samuelsson och Bianca Salming också Malin Skogström, Hässelby (K22), Simon Thor, IFK Märsta (P16), Erika Wärff, Malmö AI (F16) och Klara Rådbo, Hammarby IF (F15).
Största klassen är F15 med 30 anmälda och där är det väldigt ovisst eftersom alla gör SM-debut.

Vem vinner P19-titeln?
En spännande kamp är också att vänta i P19-klassen där Hässelbys UVM-deltagare från 2015, Jakob Samuelsson, är med liksom klubbkamraten Gabriel Rosshagen. Turebergs Edvin Hagberg är också en het medaljkandidat och så ska det bli spännande att se vad fjolårets P17-vinnare kan göra, Hellas Carl-Einar Söderström Eskonniemi.
Allt om mångkamps-SM på tävlingens hemsida.

Läs även:
Lysande sjukamp av Fredrik Samuelsson på DM
Bianca Salming är på väg mot inne-EM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen