Närmare åttahundra löpare var anmälda till Mental Health Run i Stockholm vars syfte är att samla in pengar för att öka öppenheten och kunskapen om mental ohälsa. Infällda är vinnarna Marcus Åberg och Emeli Grafström. Foto: Jonas Hedman

Mental Health Run – ett lopp med ett riktigt gott syfte

I lördags arrangerades den andra upplagan av 5 km-loppet Mental Health Run med start och mål vid Sjöhistoriska muséet i Stockholm. 1121 var anmälda till loppet och knappt åttahundra valde tidtagningsklassen. Totalt kom runt åttahundra till start i detta välgörenhetslopp där startavgiften går till att öka öppenheten och kunskapen kring mental ohälsa. I fjol inbringade loppet 203.880 kr och även om det var något färre deltagare denna gång så var den totala anmälningssiffran större eftersom det samma dag arrangerades Mental Health Run också i Malmö och värmländska Storfors. Totalt var ca 1400 anmälda till de tre loppen.

Termometern i Stockholm nådde aldrig riktigt upp till tio grader under lördagen och det var en grå himmel över Djurgårdsbrunnsviken men man blev ändå varm inombords med tanke på loppets syfte. Nästan hela den jättelika gräsmattan vid Sjöhistoriska muséet var full av människor som skulle springa, jogga eller gå 5 km när Danssteget drog igång uppvärmningen. Loppet flöt sedan på bra och snabbast av alla var Hässelbys Marcus Åberg som vann med en knapp minut på 16:26 och därmed segrade för andra året i rad.
– Det kändes bra idag och det var kul att vinna igen! sa Marcus som tillhör eliten av landets långdistanslöpare och bland annat var 16:e man i Asics Stockholm Marathon på 2:29:56 2015.
Snabbaste tjej var Emeli Grafström med 19:36 och vinnare i klassen Annan könstillhörighet var Samuel Pihl på 20:20.

Tre lopp på tre orter ska bli ännu fler 2017
Initiativtagare till Mental Health Run är Anna Malmqvist som är läkare på Karolinska institutet i Stockholm. Idén att starta ett lopp för att samla in pengar till ökad öppenhet och kunskap om mental ohälsa resulterade i premiärloppet i fjol och projektet har i år växt till tre lopp på lika många orter.
För under helgen den 8–9 oktober då mental ohälsa uppmärksammas över hela världen var det premiär för Mental Health Run även i Malmö och Storfors.
Operativ projektledare för loppet i Stockholm är Ricky Nilsson:
– Förhoppningen är att antalet lopp ska fortsätta växa och för att lyckas med det har vi tagit fram ett arrangörskit så att alla kommuner ska kunna arrangera ett lopp. Vi jobbar också för att det på sikt ska kunna genomföras lopp även i de andra nordiska länderna, säger Ricky Nilsson.
Totalt var det ca 1400 anmälda till loppen i Stockholm, Malmö och Storfors där man sprang, joggade eller gick 5 km.
Resultatlista Mental Health Run Stockholm
/Jonas Hedman

Arrangörerna av Mental Health Run
Bakom Mental Health Run står de sju organisationerna/företagen ST-läkare i Psykiatri (STP), Svenska Psykiatriska Föreningen (SPF), Psykiatrifonden, Suicide Zero, Hjärnkoll, Mind och A New Dialogue med Spårvägens Friidrottsklubb som operativt ansvarig för loppet i Stockholm.
Sponsorer för evenemanget är Danssteget.se, Agila Doctor AB, Svenska kyrkan Stockholms stift, Ambio Helse AB, Uppdrag Psykisk hälsa, Riksidrottsförbundet, Yogobe, Bluecall App och Nytilda.
Mer information om Mental Health Run, vad psykisk ohälsa är och hur man som klubb kan arrangera ett lopp på sin ort vinns på www.mentalhealthrun.se.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen