Bäst när det gäller. Grete Ahlberg gjorde karriärens två bästa resultat på VM i Eugene. Foto: Deca Text&Bild

Ny strålande insats av Grete Ahlberg – över 70 meter i VM-finalen

En högst oväntad finalist i slägga var Grete Ahlberg, 24, från Hammarby som satte personbästa med 70.87 i kvalet. Och i finalen blev det på nytt över 70 meter och så när en poängplats. För med 70.11 i tredje omgången gjorde hon karriärens näst bästa resultat och det blev till slut en niondeplats.

När man tittar på startlistan så är det något som inte stämmer. Mitt bland alla finalister med personliga rekord på 73 meter och bättre finns en tjej från Hammarby IF som är långt efter med sina 70 meter. Men hon finns där – 24-åriga mästerskapsdebutanten Grete Ahlberg – och hon förtjänar verkligen platsen.

Många ville prata med Grete som var närmast chockad över att ha gjort över 70 meter för andra dagen i rad. Foto: Jonas Hedman


”Nu är jag en 70 m-kastare”

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra om kvalinsatsen och kasta 70 meter igen. Nu känns det som att allt är möjligt, så kändes det inte tidigare. Nu är jag 70 m-kastare. Redan när jag gjorde 69 meter kände jag att nu kan det bli 70 meter. Och att göra det igen i finalen känns så bra, och det höll på att räcka till slutfinal, säger Grete.
– Efter mitt 70 m-kast blev jag nervös över att kanske få göra tre kast till. Jag sprang och kollade listan över hur jag låg till och såg att det vara var en person kvar som kunde passera. Men jag är inte besviken över att inte ha blivit topp-8. Jag var helt slut och det var skönt att få se de sista omgångarna från VIP-plats, säger Grete.

Snuddade vid poängplats
Och hon tog verkligen för sig i VM-finalen för efter 69.39 i första och 68.61 i andra kom 70.11 i tredje vilket till slut innebar att hon bara var 31 centimeter från att få göra alla sex kasten. Kinesiskan Na Luo fick på 70.42 och petade därmed ner Grete till niondeplatsen.
Vem hade trott det när VM startade?

Kasttränaren Mattias Jons har all anledning att vara nöjd med VM så här långt. Hans mästerskapsdebuterande adepter Axelina Johansson (kula) och Grete Ahlberg (slägga) har båda satt personligt rekord och tagit sig till VM-final. Foto: Jonas Hedman


Dubbelt USA på prispallen

Guldet tog värdnationens Brooke Andersen på mäktiga 78.96 i femte omgången. Därmed blev det amerikanskt guld för andra VM:et i rad eftersom DeAnna Price vann i Doha 2019 på 77.54.
Silvret tog nu Kanadas Camryn Rogers på 75.52 före USA:s Janee’ Kassanavoid, 74.86.
Världsrekordhållerskan och årets världstvåa Anita Wlodarczyk saknades sedan hon på försommaren skadat sig efter att ha jagat ikapp en tjuv. Det var så illa att hon tvingades till operation och missar hela säsongen.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Härligt VM-ögonblick när Grete Ahlberg fick på fullträffen

Grete Ahlbergs biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen