Foto: Deca Text&Bild

Petter Olson slutar som tiokampare – inleder ny satsning

På söndagskvällen meddelade Hässelbys landslagsman i tiokamp, Petter Olson, 26, att han avslutar tiokampssatsningen. SM-silvret i sjukamp i Uddevalla i februari blev av allt att döma sista mångkampen. Anledningen till beslutet är att han känner sig nöjd och att en fortsatt satsning snarare skulle bryta ner än stärka. Familjen, som innehåller två barn, och halvtidsstudierna på KTH tar tid. Men han kommer inte att sluta med friidrott utan byter nu gren.

– Jag kommer inte att fortsätta satsa på tiokamp. Det är ett beslut som är djupt förankrat i mig och jag vet att det är rätt beslut. I grund och botten känner jag att  jag inte är villig att utsätta kroppen för den belastning som jag tror krävs för att fortsätta utvecklas som tiokampare, skriver Petter på sin blogg.
Han har tillhört den svenska mångkampseliten i åtta år och är 15:e man på den svenska genom-tiderna-listan i tiokamp med 7.857 poäng från Austin, Texas, 2012. I sjukamp nådde han 5.909 p noterat 2014 vilket placerar honom fyra genom tiderna.
Petter är född och uppvuxen i Malmö och tävlade för Malmö AI fram till 2012 och därefter för Hässelby SK. Mästerskapsdebuten skedde i Helsingfors-EM 2012 då han var tia och bäste svensk på 7.771 poäng vilket är hans tredje bästa resultat.

EM-åtta 2015
På inne-EM i Prag 2015 slutade Petter åtta i sjukampen vilket är hans bästa mästerskapsplacering. Året efter var han tia i inne-VM i Portland. 
Stav var hans kanske bästa gren och redan som 18-åring klarade han 5.14 inomhus. Petter visade tidigt att han behärskade alla grenar och förutsättningarna fanns för att nå riktigt långt. Men han lyckades inte kvalificera sig till EM i Zürich 2014 (missade kvalgränsen med 19 poäng) och stukade foten svårt i juni 2015 vilket innebar att hela säsongen gick om intet.

Stav var en av Petters bästa grenar. Som 18-åring hoppade han 2009 5.14 inomhus. Foto: Deca Text&Bild

JEM-silver i tiokamp som 18-åring
I junior-EM i Novi Sad 2009 tog Petter silver och var då en av Sveriges två medaljörer. Den andra var den ett år äldre Moa Hjelmer som tog brons på 400 m. Båda är nu tvåbarnsföräldrar med allt vad det innebär och Petter studerar dessutom på KTH.
Moa och Petter är båda inställda på att fortsätta sina elitsatsningar och det ska bli spännande att följa dem. För Petters del blir det nu betydligt mindre träning eftersom han kommer att koncentrera sig på en enskild gren, dock inte någon av de som ingår i tiokampen.

Sadlar om till en helt ny gren
Det blir 400 m häck som Petter kommer att inrikta sig på från och med nu. En gren han var Sverige-etta i 2012 och 2014 och förstnämnda år satte sitt gällande personliga rekord med 51.27. Det var i Finnkampen  i Göteborg där han var mindre än en tiondel från seger. 
– Jag är tacksam för att nya möjligheter står för min dörr och jag kommer att ta mig an dem med samma passion och energi som jag har riktat åt min tiokampssatsning, skriver Petter i sin blogg.
Han vann SM på 400 m häck 2012 och 2014 och tittar man på hans personliga rekord på 110 m häck (14.49) respektive 400 m slätt (48.36) så förstår man att det finns potential för klart bättre tider än 51.27.

Nummer sju under 50?
En rimlig målsättning bör vara att göra under 50 sekunder – en gräns som sex svenskar underskridit – även om det var tolv år sedan sist. Och Petter kan få fin sparring av Bollnäs Joel Groth som är tillbaka på banan i sommar efter ett skadedrabbat 2015.
/Jonas Hedman

Läs även:
Efter ett förlorat år är Joel Groth på väg tillbaka

SM-silver i sjukamp i Uddevalla, februari 2017. Fr v Petter Olson, vinnaren Fredrik Samuelsson och trean Kevin Fankl, Ullevi. Foto: Deca Text&Bild

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen