Sara Winberg tog Sveriges tredje kvinnliga JEM-guld i stav genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Sara Winberg bäst när det gäller – pers och JEM-guld

Det närmast osannolika svenska framgångarna på junior-EM i Jerusalem verkar inte ha något slut. Torsdagens tredje svenska guldmedalj tog Täbys Sara Winberg tack vare personliga rekordet 4.25 i stavfinalen.

– Personligt rekord efter två år är så skönt. Och skönt att kunna göra det här också. Det kändes safe i början, jag gjorde bara två inhopp och det kändes jättebra, säger Sara.
– Jag försökte hålla lugnet, undvika solen och sedan flöt det bara på och jag vet inte vad som hände.
Bäst när det gäller passar in på många i den blågula JEM-truppen och det gäller i hög grad även Sara Winberg. För i stavfinalen tog hon fyra raka höjder i första försöket till och med personliga rekordet 4.25.
Reda på 4.15 hade hon tangerat sitt ett år gamla utomhuspers och 4.25 innebar totalpers med fem centimeter.

Brutalt höjningsschema
4.25 klarade ingen annan men italienskan Great Nnachi sparade två hopp till nästa höjd som med det brutala höjningsschemat var 4.35. Det blev för högt för båda där Saras andra försök var okej.
Bronset tog till slut Litauens Rgile Milciute på 4.15 medan IFK Göteborgs Kajsa Roth slutade åtta på 3.90.

I fint sällskap
Sara Winberg, som tränas av Carl-Johan Alm, är en stor talang och klarade 4.14 redan för tre år sedan. Men sedan har utvecklingen nästan stått still – ända till nu.
Sverige har fina framgångar i juniormästerskap i stav och Sara sällar sig nu till ett fint sällskap av blågula JEM-vinnare i grenen – Angelica Bengtsson (2011) och Lisa Gunnarsson och Armand Duplantis (båda 2017).
Sara avancerade nu till delad femte plats på den svenska F19-listan genom tiderna som toppas av Lisa Gunnarsson på svenska juniorrekordet 4.60 före Angelica Bengtsson 4.58.

/Jonas Hedman

Resultaten

Sara Winbergs biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen